Rujlarda büyük tehlike

Güncelleme Tarihi:

Rujlarda büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2012 00:00

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, 400 ruj markası üzerinde yaptığı incelemelerde tüm ürünlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açan kurşun buldu.

Haberin Devamı


Kurşun düzeyinin çok düşük olması nedeniyle ruj kullanmanın zararlı olmadığı açıklanırken, bazı uzmanlar yine de bunun tehlikeli olduğunu bildirdi.



Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, sağlık ve tüketim gruplarından gelen istek üzerine 400 kadar ruj markasını incelerken bunlarda çok az miktarda kurşun bulunduğunu, bu nedenle tehdit oluşturmadığını açıkladı. Amerika’nın Sesi Radyosu, kozmetik ürünlerin yılda 50 milyar dolarlık bir Pazar oluşturduğuna dikkat çekerken, 600’ü aşkın firmayı temsil eden Kişisel Bakım Ürünleri Konseyi Bilimsel Araştırmalar Direktörü Halyna Breslawec’ın, "Rujlar sağlığa zararlı değil. Tüketiciler rujların tehlikeli olduğundan kaygı duymamalı" dediğini aktardı.



Kurşunun, yıllarca benzin, boya ve daha birçok üründe kullanıldığı, kadın ve özellikle çocuk sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle kullanımının önemli ölçüde yasaklandığı vurgulandı. Rujlardaki kurşunun doğal pigmentlerden geldiği, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin bu tür kurşun için sınır belirlemediği ifade edildi. Kişisel Bakım Ürünleri Konseyi Bilimsel Araştırmalar Direktörü Halyna Breslawec, hamile kadınların ruj kullanmaya devam edip- etmemesine ilişkin soru üzerine, "Bu kişisel bir tercih. Ama size şunu söyleyebilirim, sağlığı tehdit etmeyecek kurşun miktarının belirlenmesine ilişkin tüm testler hamile ve emzikli kadınlar dikkate alınarak yapılıyor" dedi.

Haberin Devamı



Çevre Çalışma Grubu Direktörü Jason Rano, Internet’te veri tabanı oluşturduklarını, bu siteye girenlerin kullandıkları kişisel bakım ürünlerinin sağlıklı olup-olmadığını görebileceklerini belirterek, "Veri tabanında 69 bin ürün var. Bunlardan 1500 kadarı da farklı ruj marka ve türleri" dedi. Çevre Çalışma Grubu, ABD Kongresi’ne kozmetik ürünlerdeki zararlı kimyasalların tamamen yasaklaması için baskı yapacaklarını bildirdi.


 


 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!