On binlerce ihracatçının gözü bu toplantıda

Güncelleme Tarihi:

On binlerce ihracatçının gözü bu toplantıda
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2012 13:52

Türkiye'deki ihracatçıların gözü, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 17 Mart’ta İstanbul'da yapacağı zirveye çevrildi. Tek günlük zirveye bazı ihracatçı birliklerinin kapatılacağı iddialarının damga vurması bekleniyor. Ancak birlikler bu iddialara oldukça tepkili.

Haberin Devamı

Öte yandan TİM'in İstanbul Zirvesi’ne iki gün kala bugün İstanbul’da sürpriz bir buluşma gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın çağrısı ile İstanbul’da yapılan toplantıya TİM yönetimi ve birlik başkanları katıldı.

TİM’in cumartesi günü yapılacak toplantısının günler öncesinden gündeme gelmesi, 'bazı ihracatçı birliklerinin kapatılacağı' iddiaları sonrası oldu. Kulislere yansıyan bilgilere göre 61 olan ihracatçı birlik sayısı yarı yarıya azaltılacak.

Ancak bu iddialar birliklerin tepkilerine neden oluyor.

/images/100/0x0/55ea8058f018fbb8f884194b

Kapanma söylentileri art niyetli

Bu yıl 2 milyar dolar ihracat hedefi bulunan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, birlik sayısının azaltılacağı beklentisi içinde değil. ‘Birlik kapatmak hiç hoş olmayan bir kelime” diyen Zekeriya Mete şunları ifade etti: “Ne Türkiye’nin ihracat politikasına ne de parlayan yıldız tanımlamasına yakışmayan bir kelime.

Haberin Devamı

TOBB ve ticaret odaları nerdeyse her ilçeye şube açarken, biz ise Merkez Birliklerden yönetiyoruz. Kapama kelimesini dile getirmek bence art niyetli insanların işi. Sayın Bakana (Zafer Çağlayan) ve TOBB’a mal ediyorlar.

‘Sayı azalmaz daha da artar’
Herkes 2023 hedefi için çalışırken bu kapatma meselesi hiç uygun olmaz. Serbest piyasa ekonomisiyle kapatma mantığı ters düşmektedir.  Ben bu söylentilerde iyi niyet olduğunu düşünmüyorum. Birliklerin hedefi ülkemizi farklı yerlere götürmek…

63 tane birliğin farklı-farklı hedefleri var. Belki 17 Mart’ta çıkacak karar doğrultusunda birlik sayısı 73’e ya da 83’e çıkabilir. Fakat kapatılan birlikler de olabilir.

On binlerce ihracatçının gözü bu toplantıda

Birlik Başkanı Zekeriya Mete

Biz ise birliklerin çoğalmasını istiyoruz. Birlik kapatma komünist mantıkta olur.”

Haberin Devamı

'İhracatımız başka illere kaydedilir'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, “Birlikler azaltıldığı takdirde Egeli ihracatçıların lobi gücü azalacak, örgütlü yapısı da büyük darbe yiyecek” görüşünü bildirdi.

Kapatılma ya da başka çatı birliğe bağlanma konusunda karar alınması halinde Ege Bölgesi'nde birliklerin gücünün azalacağını vurgulayan Yorgancılar, şunları kaydetti:

“Birlikler azaltıldığı takdirde, Egeli ihracatçıların lobi gücü azalacak, örgütlü yapısı da büyük darbe yiyecek. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) üzerinden yapılan ihracatın 10 milyar doları İstanbul'a ve diğer şehirlere kaydedilecek.

EİB'nin ihracatı 2 milyar dolara düşecek. EİB'ye kayıtlı üye sayısı 7 binden, bin- bin 500'e gerileyecek. EİB bünyesindeki balıkçılık, zeytinyağı gibi tanıtım grupları kapanacak. Ege'nin geleneksel ürünleri uluslararası tanıtım desteklerinden mahrum olacak. Egeli ihracatçıların bankalarla pazarlık gücü azalacak. Her ihraç dalı için Türkiye'de tek birlik olması, Türkiye'nin ekonomik gerçekleri ve üretim yapısıyla bağdaşmaz.”

Haberin Devamı

PETKİM'den destek mesajı

Konuya ilişkin Socar Türkiye Başkanı  ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz de bir açıklama yaptı. Socar Türkiye CEO’su Yavuz, EİB bünyesindeki 13 olan Birlik sayısının 4’e indirilmesinin kabul edilemeyeceğini savundu.

Yavuz, “EİB bünyesinde sadece Tütün, Zeytin ve Zeytinyağı, Kuru Meyve ve Su Ürünleri İhracatçı Birlikleri kalacak. Ege Bölgesi’nde çok büyük başarılara

On binlerce ihracatçının gözü bu toplantıda

EBSO BAŞKANI ENDER YORGANCILAR

imza atan binlerce ihracatçıyı yok sayan bu girişimin akamete uğramasını istiyoruz. İzmir’in iş dünyasının bu konuda tek ses ve tek yürek olduğunu görmekten mutluyuz.” dedi.

Haberin Devamı

Üç milyar dolar ihracatımız var nasıl kapatılır

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, bazı ihracatçı birliklerinin kapatılacağı iddiasıyla ilgili, “Üç milyar doların üzerinde ihracat yapan, bin tane üyesi olan ve bilançosu karda olan bir birlik kapatılamaz” dedi.

Kocasert  “Bünyesi zayıf, mali giderleri çok fazla ve geliri yeterli olmayan bazı birliklerin kapatılarak, aynı sektörde faaliyet gösteren daha büyük birliklere bağlı olması da öneriler arasında” dedi.

Bu görüş ve öneriler çerçevesinde, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile Denizli İhracatçılar Birliği'nin de İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'ne bağlanmasının dile getirildiğini kaydeden Kocasert, şöyle konuştu: “DENİB'in kapatılması söz konusu değil.

Haberin Devamı

Bir kurumun kapatılması, hiç bir hizmet üretemiyorsa, zararlı oluyorsa ve sürekli bilânçosu eksi yazıyorsa tartışılır. Üç milyar doların üzerinde ihracat yapan, bin üyesi olan ve bilançosu karda olan bir birlik kapatılamaz.  

dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!