‘Baba’ kavgası

Güncelleme Tarihi:

‘Baba’ kavgası
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2012 12:23

Edebiyat ve sinemada bir başyapıt olan ‘The Godfather’ın (Baba) İtalyan asıllı Amerikalı yazarı Mario Puzo’nun ailesi ile eseri sinema filmi yapan Paramount Pictures şirketi arasında miras kavgası patlak verdi.

Haberin Devamı

Puzo ailesi romandaki öykünün öncesi ve sonrasının yeni yazarlar tarafından kaleme alınmasını engellemeye çalışan Paramount’a 10 milyon dolarlık karşı davayla cevap verdi. 1969’da roman olarak yayınlanan ve milyonlar satan Baba, 1972’de ilk kez sinema filmi olarak çekilmişti. Ardından 1974 ve 1990’da ikinci ve üçüncü devam filmleri çekilen seri, dünya sinema tarihinin efsaneleri arasında en önde geliyor.

Puzo’nun 1999’da ölümünün ardından ailesi romanın başka yazarlarca devam ettirilmesine izin vermiş, Paramount’un 1969’da aldığı hakları da fesh etmenin hukuksal yollarını aramaya başlamışlardı. Puzo ailesinin avukatı Bertram Fields, “Mario Puzo, Paramount’a çok büyük para kazandırdı. Şirket o dönemde iflasın eşiğindeydi. Şimdi o yok ve Paramount onun çocuklarını haklarından mahrum etmek istiyor.

Mario’ya çocuklarını korumak için söz vermiştim. Paramount bir savaş istedi ve istedikleri olacak” dedi. Paramount geçen ay Puzo’nun romanının devamlarının yazılmasını engellemek için mahkemeye başvurmuştu. Baba’nın devamı niteliğinde iki roman Amerikalı yazar Mark Winegardner tarafından kaleme alındı. Baba’daki öykünün öncesini anlatan “The Family Corleone” (Corleone Ailesi) adlı kitabın ise Mayıs ayında yayınlanması bekleniyor. Francis Ford Coppola’nın yönetmenliğini yaptığı Baba 1 dört, Baba 2 ise altı Oscar kazanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!