İstanbul Fotoğraf Müzesi’ni gezdiniz mi?

TÜRKİYE’de fotoğrafın tarihini, bu tarihi yaratan ünlü fotoğrafçıların fotoğraflarını görmeniz gerekiyor. Gezmeniz gereken yer ise İstanbul Fotoğraf Müzesi.

Cumartesi sabahı müzeyi, yoktan var eden, çalışmalarıyla büyük bir müze eksikliğini gideren, iyi fotoğrafçı Gültekin Çizgen ile birlikte gezdim.
Fatih Belediyesi Kültür Merkezi kompleksinde Kadırga’daki müzenin girişinde, müzenin diğer galerilerine ziyaretçiyi ısındıran bir bölüm var:
Merhaba Kadırga - ‘Semtten Kesitler’ Fotoğraf Sergisi.
Gültekin Çizgen’in küratörlüğünde, Berkant Çolak, Dora Günel, Fehmi Şedele, Gültekin Çizgen, İbrahim Temo, Selim Seval, Zekâi Demir’in fotoğrafları yer alıyor.
İstanbul’un eski bir semtini bu fotoğraflardan tanıyacaksınız.
Birçok eski ev onarımdan geçmiş, bütün sevimlilikleriyle semtin tarihini anlatıyorlar.
* * *
GİRİŞ’ten yukarıya çıktığınızda, uzun bir koridorda, 1826’dan 2011’e kadar Türkiye odaklı fotoğrafın tarihini hem seyrediyor hem da yanındaki yazılı bilgilerden öğreniyorsunuz. Hiç kuşkusuz Türkiye’de fotoğrafın tarihi anlatılırken, bunun içinde sosyal, siyasal tarih de yer alıyor. Ayrıca Türkiye dünyadan bu gelişmeden ayrı tutulamayacağından, dünya fotoğraf tarihinin aşamalarını da görebiliyoruz.
1100 metre karelik müze binasında 6 galeri, Türk fotoğrafçılığının ustalarını, önemli adlarını, genç kuşağını ve değişik fotoğraf anlayışlarını yansıtıyor.
Müzeyi Fotoğraf Dostları Derneği yönetiyor.
Galerilere, kitaplığa koleksiyonunu veren, katkıda bulunan kişilerin adları verilmiş:
Dr. Adnan Büyükdeniz, Çetin Nuhoğlu, Banu Vargı Tümay.
Çetin Nuhoğlu’nun koleksiyonundan seçmelerin bulunduğu Cumhuriyet Fotoğrafında İz Bırakanlar - 1923-2010’da sergilenenlerin katalogunun başında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Gültekin Çizgen, Çetin Nuhoğlu’nun yazılarını okuyabilirsiniz.
Burada ustaların fotoğrafları şöyle sınıflandırılmış:
“Yaşayanlar”, “Aramızda Olmayanlar”.
Panoda fotoğrafları ve biyografilerini de bulabilirsiniz.
Fotoğrafımızda Bugün 2011 odası da 200 fotoğrafçının yer aldığı büyük bir sergi, katalogu da kitaplığınızda saklanacak önemde ve değerde. Katalogda sanatçıların biyografileri de var.
Gültekin Çizgen, ayrıca büyük sergi salonuna, fotoğraf dalındaki birçok kitabı da koymuş, sergiye gelenler, bu kitapları da okuyabilecekler.
Müzenin arşivinde de birçok eser gerekli koşullarda korunuyor.
Müzenin kitaplarını ve hediyelik eşyasını da alabileceksiniz.
Kitaptan tişört’e kadar geniş bir skaladan seçim yapabilirsiniz.
* * *
İSTANBUL FOTOĞRAF MÜZESİ, fotoğrafa meraklı herkesin görmesi gereken bir müze, fotoğrafçıların da bilgilerini, görgülerini pekiştirecek fotoğraflar ve bilgiler var.
Gültekin Çizgen iyi bir işi başarmış.
Bunlara olanak sağlayan yerel yönetimi de desteklemek gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları