Tai Chi, fiziksel ve ruhsal uyuma yardım eden bir spor

Uzun ve yorucu bir günün ardından kendinizi halsiz ve bitkin hissediyorsunuz.

Üstelik, sık sık tekrarlayan eklem, kas, artrit ve baş ağrılarınız yüzünden zor günler geçiriyor, iş yaşamınızda yeterince verimli olamıyorsunuz. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, kilo verme programınız istediğiniz gibi gitmiyor veya ruhsal bunalımlar yaşıyor, etrafınızı incitip kırıyorsunuz. Bütün bu belirtiler, sizin bir denge ve uyum sanatı olan Tai Chi'den yararlanmanız gerektiğini söylüyor. Unutmayın, Tai Chi bir uyum sanatıdır, ruh ve bedenin sağlık dansıdır.

TAİ Chi 1300'lerde Çin'de karate ve judo gibi savaş sanatı tekniği olarak kullanılmıştır. Önceleri 'kendini savunma sanatı' gibi algılansa da, zamanla sağlığı geliştirmek ve korumak amacıyla kullanılan bedensel ve ruhsal bir uyum sanatı haline gelmiştir. Tai Chi'de amaç, aklı ve vücudu l bir enstrüman gibi kullanmayı öğrenmektir. Bütün hareketler denge ve uyum içinde yapılır. Sınıflara ayrılarak veya kendi kendinize uygulama yaparak vücudunuzun genel armonisi ve dengesini geliştirmeye çalışabilirsiniz. Tai Chi gerçek anlamda bir yaşama sanatı, bir Yin ve Yang felsefesidir. Bu felsefeye göre, var olan her şey Yin ve Yang'dan oluşur. Sembolü iki balığı andırır. Tai Chi bu sembolle belirtilen bir çeşit karşıtlık kuralıdır: Sen ve ben gibi. Bu ve şu gibi. Gece ve gündüz gibi. İki zıt kutup olan Yin ve Yang birbirini bütünler. Yin, uysal, yumuşak, esnek ve uzlaşmacıdır. Yang; daha katı, güç ve hakimiyet sahibidir. Yin ve Yang birbirini dengeleyerek hayattaki her şeyin doğal bir uyum içerisinde yaşanmasını destekler. Tai Chi ile gerek bedensel yaşantınızda, gerekse ruhunuzda mükemmeli yakalayabilirsiniz. Hareketler boyunca, vücudunuz ve aklınız doğal bir armoni ile adeta dans ederek, ayrılığa karşı koymak için 'tek' haline gelirsiniz. Kendi içinizde tam bir dengeye kavuşarak bedeninizi hastalıklardan, ruhunuzu ve aklınızı olumsuz düşüncelerden arındırırsınız.

TEDAVİYİ DESTEKLER

Tai Chi, şeker hastalığı, astım, kalp-damar rahatsızlıkları ve artrit gibi eklem hastalıkları başta olmak üzere birçok yıkıcı sağlık sorununda tedaviyi destekleyen olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca kilo fazlalığı veya şişmanlık sorununuz varsa, diyet programınıza ek olarak uygulayacağınız Tai Chi yöntemleri ile hem vücudunuzu şekle sokar, hem de diyetin bedeninizde oluşturduğu stresi azaltırsınız.

Yaşlandıkça denge problemleri ve osteoporoz riskiniz artmaktadır. Tai Chi teknikleri ile daha rahat bir dengede nasıl duracağınızı öğrenir, kemiklerinizi güçlendirip osteoporozdan korunursunuz. Eklemlerinizi kayganlaştırarak, daha zinde ve diri bir görünüme sahip olursunuz. Üstelik koşma ya da yüksek etkili egzersizler gibi vücudunuza zarar verme riski de söz konusu değildir.

Stresle ilgili yakınmalarla doktorlara baş vuranların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Stres ve endişe bazen baş ağrısı, hazımsızlık, çarpıntı, sırt ve bel ağrıları veya uykusuzluk gibi fiziksel belirtilerle de ortaya çıkar. Sizin de stres kaynaklı sorunlarınız varsa, onlarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmenizde yarar var. Böylece vücudunuzu kullanarak nasıl rahatlayacağınızı ve aynı zamanda konsantre olacağınızı anlayabilirsiniz. Rahatlamanız için eve gittiğinizde hafif bir müzik dinleyebilir veya kendinizi olumsuz düşüncelerden arındırmak için meditasyon yapabilirsiniz. Eğer rahatlamak için fiziksel bir eyleme de ihtiyaç duyuyorsanız, Tai Chi sizin için çok uygun bir seçenek olabilir. Rahatsızlığınız üzerine Tai Chi sanatı ile odaklandığınızda baş ağrısı, reflü sorunu ya da yüksek stresten kaynaklanan bazı rahatsızlıklarınızı yenmede başarı sağlarsınız.

Uygulaması kolay

Tai Chi de hareketler uyumlu, yumuşak ve yavaştır. Bu durum çalışmanızın bir parçası ve sağlığınızı korumanızın en gerekli kısmıdır. Yavaş formu öğrendikten sonra, nasıl hızlı ve seri hareket edeceğinizi de öğrenebilirsiniz. Yavaş çekim hareketi ilk aşamanın temelidir. Her hareketin birkaç uygulaması vardır. Yavaş hareketlerle vücudunuza daha yakın olur ve kaslarınızı daha kolay rahatlatabilirsiniz. İlk aşamada yavaş çalıştığınızda, vücudunuzu nasıl hızlı kullanacağınızı öğrenir ve daha sonra hızlı uygulamalara geçebilirsiniz.

Günümüzde pek çok spor klübünde Tai Chi dersleri verilmektedir. İster bu klüplere üye olarak, isterseniz Tai Chi kitapları okuyarak evde kendiniz de uygulamalar yapabilirsiniz. Tai Chi'yi bir denge ve ahenk sanatı şeklinde uyguladığınızda fiziksel pek çok rahatsızlığınızın yanı sıra, stres kaynaklı sorunlarınızın da olumlu şekilde düzeldiğini göreceksiniz. Çok fazla çaba ve güç gerektirmeyen bir beden, zihin ve ruh felsefesi uygulayarak yaşam kalitenizi arttırmak istiyorsanız Tai Chi'den yararlanmanız mümkün. Denemeye değer!
Yazarın Tüm Yazıları