Aynı istek, üç ayrı karar

İSTİKLAL Caddesi’nde Vakıf Gökçek İşhanı’nda tahliye sorununu bundan bir süre önce gündeme getirmiştik... Tahliye talebinin karşısında ‘güçsüz’ kalacaklarını düşünenler binayı terk ederken, hakkını aramak isteyenler de davalar açıyor.

Haberin Devamı

1970’lerin ortasında yapılan Gökçek İşhanı’nda 64 işyeri ve büro var.
Eskiden yerinde ‘Kitap Sarayı’ vardı. Vakıfbank’ın işhanının mimarisi kullanışlıdır; kat ve merdivenleri geniştir.
Vakıflar, kiracıları çıkartıp burayı satmak istediğinden 31 Aralık’a kadar ‘tahliye’ bildirimlerinde bulunmuştu.
Ancak birçok kiracı, yürütmenin durdurulması için yargıya başvurdular.
Sonuçları aktarıyoruz:
- İstanbul 20. Sulh Hukuk Mahkemesi, dava sonuna kadar yürütmeyi durdurma talebine karşı “Bu işe bakmak benim görevim değil, İdare Mahkemesi’ne gidin” demiş.
- 6. Sulh Hukuk Mahkemesi ise aynı yoldaki tedbir talebini reddetmiş.
- 13, 15, 16, 17, 19 ve 23’ncü Sulh Hukuk Mahkemeleri ihtiyati tedbiri, yani yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar vermişler.
Aynı konuda üç farklı karar!
İşhanında avukatlık bürosu bulunan Ruhi Kahraman, ret kararı üzerine bakın ne diyor:
“Bu devlet terazisinin bozulduğunu ve ölçünün kaybolduğunu gösteriyor. Ben bir avukat olarak adalete nasıl inananayım artık! Bir yargıç takdir hakkını kullanırken, hakkaniyete uygun, tarafları ve kamu vicdanını tatmin etmek zorundadır. Bu kuralları göz ardı edemez. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin bir kararını okuyan var mıdır?”
Kahraman, kira sözleşmelerini 40 yıl önce Kira Kanunu’na göre yaptıklarını hatırlatarak, bir an önce tahliye edilmemek için tedbir kararı istediklerini, ancak çelişkili kararlarla karşılaştıklarını anlatıyor:
Devletin harcı hukuktur; ama son yıllarda artık harç tutmuyor.
HSYK’nın bundan haberi olmuş mudur?
BEYOĞLU YAĞMASI
Konunun bir başka yönü de var.
Beyoğlu’nda; Saray gitti; Emek gidiyor; Taksim Meydanı’nın üstü altına alınıp, askeri kışlanın inşası ile ‘Osmanlılaştırılmak’ isteniyor.
Maksim gazinosu da sizlere ömür... Haydarpaşa üzerinde oyunlar henüz çözülemiyor. İstiklal Caddesi’nin en merkezi yerindeki Refia Övünç  K.T.Ö. Olgunlaşma Enstitüsü ve yine caddenin paralelindeki Taksim Ticaret Lisesi de satılıklar listesinde.
Kapalı olan Alkazar ile Tokatlıyan Han’a kimler göz dikti acaba?
Gökçek İşhanı mı, Vakıflar satacak, belki o da AVM veya otel olacak...
Çünkü 28 Şubat’ta -ertelenmezse- satış ihalesi var! Belki müşterisi çoktan hazır; Çalık Grubu... Çalık, Tarlabaşı’nı yenileme projesini yürütüyor.
Kültürel ve tarihsel değerlerle doğaya karşı ne kadar sevgisizmişiz! Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın “Misbah Emlak ve...” yazısında bakın ne diyor:
“Beyoğlu’nda yabancı sermaye gruplarının olması gerekiyor. Buradan alacakları ilhamla geleceği tasarlayanlar bu gruplar olacaklardır.”

Haberin Devamı

Genç öğretim üyesinden ilginç proje

Haberin Devamı

ELAZIĞ Fırat Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Dr. M. Cihat Tuna (31), gazetelerde PKK’nın mağaraları haberlerini okuyunca aklına gelmiş; bu görüşlerini bize de göndermiş. “Dünyada enerji arz güvenliğini sağlamak adına birçok yeni sistem geliştirilmekte” diyor. En son olarak Amerika Iowa’da bu şekilde 270 MW gücünde sıkıştırılmış hava depolamalı enerji santralı adı verilen bir sistem inşasına başlanmış. Bu sistem doğal mağara veya yeraltındaki boşluklara hava basılarak bundan enerji üretimini amaçlıyormuş.
Dr. Tuna diyor ki:
“Son yaşadığımız ve 8 ilimizi saatlerce enerjisiz bırakan kesintinin temel sebebi de bu nevi bir depolama sistemimizin olmayışı idi.
Ülkemizin Doğu ve Güneydoğu’su bu yatırım için oldukça uygun. Özellikle son yapılan terör operasyonlarında bu bölgedeki devasa mağaraların örgüt tarafından kullanıldığı ve askerimize saldırmak için üs yapıldığı bilinmektedir. Buradaki doğal yapı enerji üretim tesisine dönüştürülebilir ve buraların denetimsizliğinden kaynaklı güvenlik zaafiyeti de engellenmiş olur diye düşünmekteyim.”
“Terörist mağaraları enerji santralına dönüştürülebilir” başlıklı ön çalışmasını tanıtıp bir kamuoyu oluşturmak istiyor. Buna sıkıştırılmış hava depolamalı elektrik santralları (SHDES) adını vermiş.
Peki sistem nasıl çalışıyor:
“Bu sistem sıkıştırılmış hava depolamalı enerji santralı olarak isimlendiriliyor. Dünyada birkaç uygulaması var. Sistem Almanya’da kullanılmakta. Amerika’nın Iowa Eyaleti’nde ise 270 MW gücünde bir hava depolamalı santral inşa halinde ve 2015 yılında üretime başlayacak. 400 milyon dolar harcanıyor” diyor.
LASTİK ŞİŞİRİLMESİ GİBİ...
Bu tesislerde amacın pik güç sağlamak olduğunu ifade eden Dr. Tuna “Atmosferdeki hava, elektriğin fazla ve ucuz olduğu saatlerde kompresör yardımıyla sıkıştırılarak mağaralarda depolanmakta, ihtiyacın fazla olduğu pik saatlerde ise bu basınçlı havanın geçtiği türbinler çalıştırılarak elektrik üretilmektedir.”
Yani lastiğin içine doldurulan havanın sibobundan çıkarken, meydana gelen güç gibi...  2016’ya doğru dünyada büyük enerji sıkıntısı doğacağı düşünülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün bilgisine...

Haberin Devamı

Terk edilen maden sahaları uygun

CİHAT Tuna’ya sorduk:
- Kömürü alınmış ocaklarda da bu sistem olabilir mi? Örneğin Elazığ; Maden, Guleman’da (Alacakaya) da olabilir mi?
- Enerji üretimini anlattığım sistemler, Amerika’da terk edilmiş bir maden sahasında, Almanya’daki sistem bir tuz maden sahasında yapılıyor. Bizde doğalgazı nasıl Tuz Gölü’nün altında ve Silivri’de saklıyorsak, ona benzeyen bir proje.

TFF için Rize geyikleri

RİZE Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faik Bakoğlu, Rize’deki spor kulislerindeki ilginç iddiaları anlatıyor: Başbakan’ın gönlündeki ve kafasındaki isim hemşerisi Servet Yardımcı’dır. Üç dönemdir TFF yönetim kurulu üyeliği yapmaktadır. MHK’nin başına yine Yusuf Namoğlu, PDK’nın başına da İstanbul’un eski Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Şefik Mutu ve temsilciler kurulu başkanlığına bu kurulun şu anki Başkan Vekili olan Kenan Alan getirilebilir. Tahkim Kurulu Başkanlığına Av. Remzi Kazmaz ve Hüseyin Karaahmetoğlu’nun isimleri geçiyor. Denetleme Kurulu Başkanlığına yine Hamdi Topçu’nun yeniden yer alması bekleniyor. Bu isimlerin tümü de Rizeli...

Yazarın Tüm Yazıları