Ege güneşin gücünü keşfetmeli

Güncelleme Tarihi:

Ege güneşin gücünü keşfetmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2012 00:00

Ekonomik ve doğa dostu güneş enerjisi sistemlerinden yararlanmanın Antalya, Mersin gibi illere nazaran Ege Bölgesi’nde çok düşük seviyelerde kalması sektörü harekete geçirdi. Hedef tüm yıl güneşten yararlanmak.

Haberin Devamı

YILIN neredeyse tamamında güneş alan Ege Bölgesi, bu enerjiden potansiyeline uygun yaygınlıkta yararlanamıyor. Yenilenebilir enerji konusunun, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından kentin beş önceliği arasında belirlenmesine rağmen bu sistemlerin üretim ve satışının son derece kısıtlı olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, “Yılın 10 ayını güneşli geçiren Ege’de güneş enerjisini kullanım oranı diğer bölgelere oranla oldukça düşük” diyerek, harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti.

21. yüzyılın en büyük problemlerinden olan enerji ihtiyacı uzun yıllardır çeşitli tabii ve milli kaynaklar tüketilerek sağlanıyor. Uzmanlar, sürekli iyileştirilen ve geliştirilen güneş panelleri sayesinde milli kaynaklarımızı tüketmeden enerji açığından korunmamızın mümkün olduunu belirterek, “Havuz ısıtmadan elektrik üretimine, kalorifer sistemlerinden fabrika ısıtma düzeneklerine kadar geniş bir alanla kullanılabilen güneş enerjisinin verimli, doğal ve bedava olma özelliği taşıdığını unutmayalım” dedi.

Haberin Devamı

Kuzey ülkeleri bile geçti

İzmir ve çevresinin güneş ışınları alımı konusunda en şanslı bölgeler arasında olduğunu söyleyen Eminsan Enerji Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Köküş, “Bölgemizde uygun paneller kullanarak hem elektrik, hem de ısı enerjisi rahatlıkla üretebiliriz. Ama ne yazık ki güneşin gücünü henüz tam anlamıyla keşfedemedik. Bu sektörün önünü tıkayan sebeplerinin başında yer sorunu geliyor. Apartmanlarda yaşayanlar kendilerine özel güneş panelleri yaptırdığı için sorunlar yaşayabiliyor. Artık teknik insanlar bir yapıyı dizayn ederken güneş sistemi için de yer ayırıyorlar. Yıl boyunca çok az güneş alan Kuzey Avrupa ülkeleri bile bu konusunda bizi çok gerilerde bıraktı” dedi.

GENİŞ KULLANIM ALANI

Güneş enerjisinin oldukça geniş bir yelpazede kullanıldığını vurgulayan Köküş, “Bu doğal gücü artık her alanda değerlendirebiliyoruz. Eskiden sadece sıcak su için uyguladığımız sistemlerle şimdi fabrika bile ısıtabiliyoruz. Güneşi ne kadar tanırsak, o kadar verim elde edebiliriz. Teknoloji ilerledikçe bu sektör de ilerliyor, her gün yeni bir yöntem geliştiriliyor. Çünkü güneşte sonsuz ve herkese yetecek kadar enerji var” dedi.

Haberin Devamı

ISIDAN ELEKTRİK

Güneşten, elektrik enerjisi üretimi de sağlayan özel paneller sayesinde bedava enerji hayalinin yakında gerçekleşeceğini aktaran Köküş, şunları söyledi; “Yeni güneş panelleri sayesinde depoladığımız ısı enerjisini, elektrik enerjisine çevirebiliyoruz. Özel tasarımı sayesinde çatılara kolaylıkla monte edilebilen paneller tüm evin sıcak su ve elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek. Yakında her ev kendi elektriğini üretmeye başlayacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!