Ne kadar az kalori o kadar uzun ömür

Daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek için daha az kalori tüketmeli, daha az yemelisiniz.

Uzun ve sağlıklı bir yaşamın temel belirleyicilerinden biri, günlük tükettiğimiz toplam kalori miktarıdır. Ne kadar çok kalori tüketirseniz, ömrünüz o kadar kısalır. Özellikle yağ oranı azaltılmış, hayvansal protein yükü sınırlanmış düşük kalorili diyetlerin yaşam süresini uzattığı düşünülmektedir.

Bedeninize hangi yakıtlarla enerji sağladığınız çok önemlidir. Doğru ve temiz yakıtlarla beden makinenizin uzun süreler düzenli çalışabileceğini bilmelisiniz. Doğru ve dengeli beslenir, akılcı yakıtlar kullanır, gerekli bakımlar-gözden geçirmeler yapılırsa vücudunuz size 120 yıldan daha uzun bir süre rahatlıkla hizmet verebilir!

Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenmenin akılcı bir bileşimidir. Tükettiğiniz besinler sizin günlük enerji kaynağınızdır. Dengesiz bir diyet, bedeninizi ve buna bağlı olarak da hayatınızı kötü yönde etkiler.

Farklı çeşitteki besinleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek, sağlıklı kalmanızı sağlar. Hiçbir yiyecek maddesi tek başına vücudun gereksinim duyduğu bütün maddeleri sağlayamaz. Sebzeler, meyveler, tahıllar ve protein kaynağı olarak da balık, az yağlı kümes etleri ve yağsız etler, hem damak tadınızı tatmin eder, hem de kilonuzu sağlıklı bir çerçevede tutmanıza yardımcı olur.

Vücudunuzun çeşitli yiyeceklerde bulunan besinleri nasıl kullandığını bilmek, doğru beslenme alışkanlığının sağlığınızı nasıl etkilediğini anlamanıza yardım eder. Vücudunuz, her gün düzgün bir şekilde çalışmak için karbonhidrat, protein ve yağlardan elde edilen belirli bir miktarda enerji kullanır.

Hem besinlerden alınan enerji hem de vücudun çalışmak için kullandığı enerji kalori olarak ölçülür. Günlük kalori ihtiyacınızı belirlemek için, değişik hesaplama yöntemlerinden faydalanılabilir. Prensip olarak ihtiyacınız kadar kalori tüketmeniz, aldığınız fazla kalorileri egzersiz aktiviteleri ile yakmanız zorunludur.

Besinler hakkındaki anlaşmazlık içinde olan bilgiler pek çok insan gibi sizin de kafanızı karıştırabilir. Sizin için hangisinin iyi, hangisinin kötü olduğu her zaman pek kolay anlaşılamaz. Problem kötü besinlerden çok; eksik ve yanlış beslenme modelleridir. Sağlıklı beslenme için anahtar, besinleri gün ve hafta boyunca yeterli ve dengeli tüketmektir.

Bilimsel çalışmalar sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam ilişkisinin önceden düşünülenden daha önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yaşamı tehdit eden en yaygın 6 hastalık -kalp hastalıkları, kanser, felç, diyabet, kronik karaciğer hastalıkları ve siroz, aterosklerozis- insanların tükettikleri besinlerden etkilenir. Her ne kadar diğer faktörler -öncelikle genetik oluşum- hastalık riskinizi belirlese de sağlıklı bir diyet bir hastalık gerçekleşmeden genetik eğilimi önleyebilir veya azaltabilir.

ŞEKER ALIMI NASIL AZALTILIR?

Bazı basit kurallara dikkat ederek şeker kullanımınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Yapacağınız tek şey neleri az veya çok yiyebileceğinizi bilmektir. Unutmayın! Şeker tüketiminizi çoğalttıkça, sağlık hazinenizi azaltırsınız.

İlk tercihi doğru yapın: Doğal meyve suları, şekersiz gazlı içecekler, soda, taze ve şekeri az meyveler, şekersiz sıcak çikolata, jöle, puding, kraker gibi besinleri tercih edin.

Bunları az kullanın: Şekersiz peksimet ve bisküvi, gofret, şekersiz kek kullanın. Tatlandırılmış içecekler, limonata ve meyveli içecekler, kek, pasta, börekler, dondurma, şerbet, şekerle tatlandırılmış jöle, 30 gramında 5 gramdan fazla sukroz veya başka tür şeker içeren kahvaltılık tahıllar, şeker, çikolata, bal, reçel, marmelattan uzaklaşın.

Daha canlı olmak için beslenin

Hayat, enerjinin hareketidir. İlk kalp atışından son nefese kadar vücutlarımız sürekli olarak besinleri enerjiden ısıya, harekete, düşünceye, duygulara ve aktiviteye dönüştürür. Doğayla uyumlu olarak beslenmek taze, organik öğelerin canlılığına yönelmek ile hayatın kaynakları olan güneş ve toprağa daha çok yakınlaşabilirsiniz. Böylelikle sağlığınızı ve iyilik halinizi daha da artırabilirsiniz.

TAZE YİYİN

Çok fazla rafine edilmiş ve işlenmiş -işlemlerden geçirilerek doğal halinden uzaklaşmış yiyeceklerde yararlı birçok besin unsurları önemli ölçüde kaybolur. Buna karşın taze olmayan besinlerde yağ, şeker ve ilave katkı maddelerinin miktarı da fazladır. Özellikle meyve ve sebzelerin taze olarak kullanılması önemlidir. Taze besinler vitamin, mineral ve flavonoidler gibi mikro besin unsurlarından daha zengindir.

UZAK DURUN

Tereyağı, margarinler, şekerlemeler, çikolata, tam yağlı peynirler, tam yağlı süt ve yoğurt, tam yağlı sütlerle yapılmış dondurma, tavuk kanadı ve derisi, yağlı kırmızı et, sucuk, salam ile diğer mandıra ürünleri, sakatatlar, her türlü kızartma ve tüm fast-food besinler uzak durmanızı önerdiğimiz başlıca ürünlerdir.

SIK SIK TÜKETİN

Tüm taze balıklarla deniz ürünleri, derisi alınmış tavuk ve hindi eti, yumurta beyazı, sebzeler, meyveler, taze sıkılmış meyve suları, baklagiller, doğal ve tam tahıllar, kurutulmuş meyveler, sebzeler, kepekli ekmek, bulgur, kuskus, kepekli makarna, kabuklu pirinç ve zeytinyağı bu tür besinlerdir.

İşte günlük kalori ihtiyacınız

1600 kal 2000 kal 2200 kal 2800 kal



2-6 yaş arası çocuklar Yetişkinler Erkekler Ağır işte çalışan erkekler

Kadınlar Aktif kadınlar Ergenlik dönemindeki erkekler

Yaşlılar Gençler

Yazarın Tüm Yazıları