Rosenbergler hâlâ tartışılıyor

ROSENBERG’LER ve ünlü Yunanlı yönetmen Theo Angelopoulos yazılarım üzerine okurlarım düşüncelerini ilettiler.

Haberin Devamı

Rosenbergler konusunda okurlarımdan e-posta’lar aldım.
Tiyatro seyircileri bu oyunun 1969-1970 sezonunda Genco Erkal’ın Dostlar Tiyatrosu’nda da sahnelendiğini anımsayacaklardır.
Motosiklet seven okurlarım da motosikletle lanetli kelimesini bir araya getirmemden son derece rahatsız olmuşlar. Ben, motosikleti yargılamadım. İki ünlü kişiyi ölüme götüren motosikletli olayları yazdım.
Epeyce eleştiri e-postası aldım, onlardan birkaçını da yayımlıyorum.
* * *
“Sayın Hızlan merhaba,
Sizin iyi bir okuyucunuz olarak bugünkü yazınızdaki bir eksiğe dikkat çekmek istiyorum.
‘Rosenbergler, işlemedikleri suçtan mahkûm olup...’
Rosenberglerle beraber yargılanıp Alcatraz’da 18 yıldan fazla tutuklu kalan Morton Sobell, 2008 yılında ‘zamanında Ruslar için muhbirlik yaptığını ve Julius Rosenberg’in de olayın içinde olduğunu’ itiraf etti:
http://en.wikipedia.org/wiki/Julius_and_Ethel_Rosenberg#Morton_Sobell
http://www.nytimes.com/2008/09/12/nyregion/12spy.html
2008’de 91 yaşında olan Sobell’in açıklamalarının ne kadar doğru olduğu tartışılır. Gerçekler sanırım hiçbir zaman bilinemeyecek. Ama bu açıklamaları göz ardı etmek de doğru olmaz.
Saygılarımla”
Asri Onur Sergici

Haberin Devamı

“Doğan Bey,
Oyunla ilgili yazımı bilginize sunuyorum.
Rosenbergler olayının bir iki cümle ile özetlenebilmesi zordur. Zira yıllar sonra ortaya çıkan gerçekler ve çocuklarının yorumları konuya yeni bir boyut getirmiştir.
Bizim neslimiz (ben 60 yaşındayım) için oyun tarihi bir belgesel niteliği ile sizin vardığınız sonucu ortaya koyuyordu. Ancak şimdi oyunu gerçek Rosenbergler yerine hukukun siyasallaştığı bir ülkede ‘cadı avı’ şeklinde anlamak ve yorumlamak bana daha doğru geliyor. Bu oyunu tarihi gerçekleri bilerek aynen algılarsak yanlışa düşeriz.
Öte yandan yıllar sonra, Julius’un casusluk teşebbüsünün ortaya çıkması ile Ethel’in ‘Dünya barışı için Ruslara atom bombasını verirdim’ ifadesinin daha ağırlık kazandığı görülür.
Rosenbergler Ölmemeli pek çok yönden yeni tartışmaları doğurabilecek bir potansiyeli taşımaktadır. 1970 yılında Dostlar Tiyatrosu’nda seyrettiğimiz zamanki dünyadan farklı bir dünya var. Bu oyun da farklı dünyanın algısı ile yeniden okunmalıdır.
Saygılarımla.”
Melih Anık

Haberin Devamı

“İyi günler Doğan Bey, yazılarınızı zevkle okurum, ama bugünkü yazınızda biz motosiklet kullanıcılarını biraz üzdünüz. Motosiklet, evet, tehlikelidir ama tüm diğer taşıtlar kadar. Motosiklet eğitim işidir.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki motosiklet sayısı araba sayısına eşittir. Motosiklet hem trafik yoğunluğunu azaltıcı hem de tasarruf sağlayıcı bir taşıma aracıdır.
Kask takmayan ehliyetsiz kullanıcılar da bol miktarda bulunmaktadır.
Diğer bir nokta ise, ölümlü kazalarda ağırlık arabalardadır. Motosiklet ölümlü kazaları çok nadirdir.
Motosiklet, taşıma araçları içinde kullanmaktan en çok zevk alınan araçtır.
Bu arada lütfen bir kere de olsa ister scooter, ister commuter tarzı bir motora binin. Şimdiye kadar gerçekten çok şey kaçırmışım, diyeceksiniz.
Saygılarımla,
Keyifli ve neşeli, bol sağlıklı günler dilerim.”
Devrim Bilgi

Haberin Devamı

“Yazınızda kullandığınız ‘Benim gözümde artık motosiklet birer ölüm makinesi gibi gözüküyor’ cümlesi bir motosiklet sürücüsü olarak hiç ama hiç hoşuma gitmedi. Ve sadece benim değil, motosiklet camiasının da hiç hoşuna gitmeyecek türden bir cümle.
Ve siz hangi hakla insanların beyninde motosiklet kötüdür, ölüm makinesidir gibi bir izlenim yaratıyorsunuz? Hayatınız boyunca motosiklete dahi binmemiş olduğunuza adım gibi eminim. Bu kadar bilgisizken, nasıl böyle bir şey söyleyebilirsiniz? Bu yazınızdan dolayı sizden bir özür ve de bir düzeltme talep ediyorum.”
Barış Özsipici
* * *
BİR kez çocukluğumda, bir aile dostumuzun sepetli motosikletinin sepetine bindim. Bir kez de Roma’da sevgili Mehmet Demirel’in Vespa’sının arkasında korkulu dakikalar geçirmiştim.
Okurlarımın katkılarına, duyarlıklarına teşekkür ederim.

Yazarın Tüm Yazıları