Çarpıntı nasıl tedavi edilir?

Kalbimiz her gün binlerce defa çarpar, biz farkına bile varmayız. İyi ki de varmayız, çünkü kalp çarpıntılarını hissetmek tatsız bir durumdur.

Haberin Devamı

Kalbimiz dakikada 60-90 vuru yapar, ortalama 80 kez çarpar. Çarpma hızı 90’ı geçtiğinde taşikardiden, 60’ların altına düştüğünde de bradikardiden söz ederiz.
Kalbin hızlanmasının da yavaşlamasının da tatsız sonuçları var. Her ikisi de kalp vurularının hissedilir hale gelmesine yol açabiliyor. Özellikle kalbin hızlanması, korkulara yol açabiliyor.
Kalp vuruları düzensiz olduğunda da -kalp atım sayısı artsın ya da artmasın- bu düzensizlik fark edilebiliyor ve “kalbim duracakmış gibi oluyor/tekliyor” gibi şikâyetler oluyor. Kısacası kalbin hızlanması da, yavaşlaması da, vurularının düzensiz hale gelmesi de tatsız ve can sıkıcı bir gelişme.

BASİT SEBEPLER

Kısaca “çarpıntı” olarak tanımladığımız bu sorunun pek çok nedeni olabiliyor. Sorun çoğu zaman herhangi bir sağlık probleminden değil, yaptığımız bir dikkatsizlik ya da yanlışlıktan kaynaklanıyor. Sigara içmenin, fazla miktarda kahve, çay tüketmenin, enerji içeceklerinin (aşırı kafein içerirler), fazla alkol kullanımının, uykusuzluk ve yorgunluğun sağlam bir kalpte bile çarpıntıya yol açabildiğini biliniyor.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ NEDENLER

Çarpıntının bazen kalp dışı hastalıklar sonucu olduğu biliniyor. Mesela kansızlık sorunu olanlarda, istirahat veya fiziksel aktiviteyle oluşan çarpıntı şikâyetine sık rastlanıyor.
Böbrek üstü bezinin bir çeşit tümörü olan feokromositoma hastalığında ataklar haline gelen çarpıntı şikâyetine sık rastlanıyor. Tiroit bezi hastalıklarında da çarpıntı değişmez bir şikâyet olarak karşımıza çıkıyor. Birden bire ortaya çıkan kalp hızlanması/taşikardi durumu özellikle terleme, kilo kaybı, ellerde titreme gibi şikâyetlerle birlikte olduğunda hemen zehirli guatr -hipertiroidi- sorununu anımsatıyor.
Tiroit bezinin normal çalıştığı guatr hastalarında da tekrarlayan çarpıntı atakları gözlemlenebiliyor. Kısacası çarpıntı şikâyeti olanlarda kansızlık ve tiroit hastalığının araştırılması gerekiyor.
Ateşli hastalıklarda da çarpıntı hissi sıklaşıyor. Çoğu hipertansiyonluda özellikle tansiyonun birden bire yükseldiği durumlarda kalp vuruları hissedilir hale geliyor. Kan şekeri düşüklüğü ya da yüksekliği de çarpıntı yapabiliyor. Şeker hastalarında, nöropatiye bağlı taşikardi görülebiliyor. Ayrıca menopoz döneminde taşikardi şikâyetleri, çarpıntı atakları beklenenden daha sık olabiliyor. Psikolojik nedenli çarpıntılar da çok yaygın görülen bir problem. Hatta, denilebilir ki psikolojik sorunlardan kaynaklanan çarpıntılara bedensel-fiziksel olanlardan daha sık rastlanıyor.

Haberin Devamı

KALP HASTALIKLARINA DİKKAT

Kalp çarpıntılarının kalp hastalıklarından kaynaklanmasının ise tehlikeli sonuçları var. Kalp kapaklarının genişlemesi ya da daralması, kalp kasının iltihaplanması, kalp damarlarının daralıp tıkanması ya da kalbin uyarı sisteminin arızalanması kalp hızında değişikliklere yol açabiliyor. Bilinmesi gereken nokta şudur: Eğer bir çarpıntı şikâyetine göğüs ağrısı, kalpte tekrarlayan tekleme duygusu, soğuk terlemeler, baygınlık hissi eşlik ediyorsa, hele hele o kişinin sağlık geçmişinde kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı gibi sorunlar da varsa durum ciddiye alınmalı ve hemen doktora müracaat edilmelidir.

ÇARPINTI NE ZAMAN TEHLİKELİ

Haberin Devamı

Çarpıntı sorunu yalnız sinirimizi bozmaz ya da korkutmaz. Bu sorunun özellikle yaşlı insanlarda hayati tehlikelere yola açabileceğini de unutmamız lazım. Tekrarlayan çarpıntı atakları ağır bir kalp yetmezliğine yol açabilir.  Tansiyonu birden bire düşürdüğü için baş dönmesi hatta şuur kaybına neden olabilir. Kalpten kopan bir kan pıhtısının beyne gitmesiyle felç/inme sebebi de olabilir. İşte bu nedenle çarpıntı deyip geçmemek, sorunun önemli ya da önemsiz olup olmadığının araştırılması için tıbbi yardım aramak doğru olur.

Yazarın Tüm Yazıları