Attilâ Manizade’den arya çoksesli türkü dinlemek

OPERA sanatçılarımızı sahnede görmek, bir opera seyircisi için yeterli değildir.

Haberin Devamı

Onları CD’lerden dinlediğimizde, başarılarını bir kez daha, yakından takdir ederiz.
Geçen hafta iyi bas Attilâ Manizade’yi dinledim, CD’lerden.
Ben Türk opera ses sanatçılarının mutlaka Türk bestecilerin eserlerini seslendirmesini arzularım, hele çoksesli bir yorumla türküleri okuduklarında, onların bu türkülere neler kattığını iyi bir kulak hemen fark eder.
Elbette önceliği Wolfgang Amadeus Mozart operalarından aryalara verdim. Düetleri soprano Ayşe Sezerman ile yapmış.
Manizade’ye Rouslan Raychev ve Erol Erdinç yönetimindeki Sofya Radyo Senfoni Orkestrası eşlik ediyor, başka bir eşlikçi de piyanist Nurten Tezmen.
CD’nin kapağında yazan yazı şu: “Attilâ Manizade opera aryaları söylüyor, Mozart”.
Mozart’ın Don Giovanni operasındaki o ünlü “Madamina!” ile başlayan arya ile Saraydan Kız Kaçırma’daki Osman’ın aryalarını dinlediğinizde, şimdiye kadar başka seslendirmelerle de karşılaştırabilirsiniz. Çünkü bu karşılaştırma Manizade’nin ustalığını gösterecektir.
* * *
BAS Attilâ Manizade’nin, orkestrasyonunu Adnan Saygun’un yaptığı Türk halk türkülerini okuduğu CD’de Mozart, Rossini, Verdi’den aryalar da var.
Ben, halk türkülerini üst üste dinledim.
Hangi türküler var?
Mavilim, Nazlı Osman, Bozlak, Yine de Şahlanıyor, Estergon Kalesi, Harmandalı, Köroğlu.
Türkülerin iki icrası beni etkiler.
Biri otantik söyleyiş, diğeri de çoksesli söyleyiş.
Başarıda, bunları tanıyan iyi orkestra şefi Erol Erdinç’in de katkılarını unutmayalım.
İki CD’yi özellikle dinlemenizi salık vereceğim: Rus Bestecilerden Opera Aryaları (Opera Arias by Russian Composers), diğeri de Rus Halk Şarkıları ve Romansları (Russian Volk Songs and Romances). Sanatçıya piyanist Serghei Gavrilov eşlik ediyor. Bu parçaların içinde bildiğimiz, çokça dinlediğimiz parçalara da rastlayacaksınız.
* * *
ALBÜMLERDE, Attilâ Manizade, Erol Erdinç ve Serghei Gavrilov’un biyografilerini okuyabilirsiniz. Ayrıca bestecilerin biyografileri de onları tanımanızı sağlayacak.
Attilâ Manizade, Kıbrıs’ta doğdu, İstanbul Belediyesi Konservatuvarı ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Müzik eğitimine Almanya’da devam etti, 1960 yılında yurda döndü, İstanbul Devlet Operası’nın açılış gecesinde sahneye çıktı. Repertuvarında kırktan fazla opera var. Bir süre İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin genel sanat yönetmenliğini üstlendi.
Albümlerde, sanatçının hakkında dış basında çıkan yazılardan seçmeler, onun opera dünyasındaki yeri konusunda size fikir verecektir.
Fransızların ünlü Le Monde gazetesindeki yazıyı okuyalım:
“Salieri rolü Manizade tarafından hayranlık uyandıran bir şekilde canlandırıldı. İçten alkışlarla karşılanan bu orijinal ve eğitici icra diğer büyük sanat merkezlerinde de sunulmaya layık düzeyde.”
The Daily Telegraph’tan da birkaç satır:
“Gecenin sürprizi Attilâ Manizade’nin güçlü bir güldürü yeteneği ile canlandırdığı Osman oldu. Sanatçının bu harikulade komedi ustalığı bas-bariton sesinin güzelliğine ayrı bir değer katıyor.”
* * *
İYİ bir bas’ın sesinden, opera dünyasının tanınmış bestecilerinin aryalarını, halk türkülerimizi, başka ülkelerin halk şarkılarını dinlerseniz, hiç kuşkum yok, bugününüzü güzel geçirirsiniz.
CD’lerin bazılarının gerçekleşmesinde emeği geçen, prodüksiyonunu yapan dostumuz Ömer Umar’ı da sevgiyle analım.

Haberin Devamı

(1) Bass Attilâ Manizade sings opera arias and duets by Wolfgang Amadeus Mozart, Sofia Radio Symphony Orkestra. Conducted by Rouslan Raychev-Erol Erdinç, Soprano, Ayşe Sezerman, Piano: Nurten Tezmen.
(2) Arias by Mozart, Rossini, Verdi and Folksongs orchestrated by Saygun. Attilâ Manizade-Bass, Sofia Radio Seymphony Orchestra conducted by Erol Erdinç.
(3) Attilâ Manizade-Bass. Serghei Gavrilov-piano. Russian Volk Songs and Romances.
(4) Attilâ Manizade-Bass. Sings opera arias by Russian Composers Glinka, Borodin, Mussorgsky, Tchaikovsky, Rimsky-Korsakov, Rachmaninov. Sofia National Opera Orchestra Conducted by Rouslan Raychev.

Yazarın Tüm Yazıları