Jandarma Tabur Komutanlığı'nda da kemikler bulundu

Güncelleme Tarihi:

Jandarma Tabur Komutanlığında da kemikler bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2012 12:48

Güneydoğu’da 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Şırnak’ın Silopi İlçesi Görümlü Beldesi’ndeki Jandarma Tabur Komutanlığı’nda yapılan faili meçhul kazısında kemikler bulundu.

Haberin Devamı

1993 yılında taburda görev yapan bir askerin ifadesiyle başlayan soruşturma kapsamında, 6 kişinin gömüldüğü iddia edilen tabur içindeki bölgede bir savcı denetiminde kazı yapılmaya başlandı.

Silopi’nin Görümlü Beldesi’nde bulunan Jandarma Tabur Komutanlığı’nda 1993 yılında askerlik yapan bir kişi, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak 1993 yılında 6 köylünün PKK’ya yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınıp tabura getirildiğini ve ayaklarına kurşun sıkıldıktan sonra bir cipin arkasına bağlanıp sürüklenerek öldürüldüğünü ve tabur bölgesinde bir yere gömüldüklerini anlattı.

ARAMA ÇALIŞMALARINDAN GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Söz konusu asker, 6 kişinin gömüldüğü yerle ilgili de cizdiği krokiyi savcılığa teslim etti.

İfade üzerine soruşturma açan savcılık, görgü tanığı kişi ile Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı’na dün giderek olay yerinde keşif yaptı ve 6 kişinin gömüldüğü yer olduğu iddia edilen bölgenin kazılmasına karar verdi.

Savcılığın bu kararı üzerine dün keşif yapılan bölgede bugün faili meçhul kazısı yapılmaya başlandı. Kazı Silopi Cumhuriyet Savcısı deneteminde yapılırken, kazıya olay yeri inceleme ekipleri, Adli Tıp Kurumu uzmanları ile Şırnak Barosu’ndan bir avukat hazır bulundu.

Haberin Devamı

TABURDAKİ KAZIDA BAZI KEMİKLER ÇIKTI

Görümlü Beldesi’ndeki Jandarma Tabur Komutanlığı’nda bu sabah başlanan kazı çalışmalarında bazı kemiklerin çıktığı ve kazı çalışmalarının yarında devam edeceği belirtildi. Bulunan kemiklerin insana mı yoksa başka bir canlıya mı ait olduğu kazı sonrasında gönderileceği Adli Tıp Kurumu’nda belirlenecek.

Taburda kazı yapılmasına neden olan ifadeyi veren Yusuf Özdemir, 1993 yılında köyden getirilen 6 kişiye önce işkence yapıldığını, daha sonra öldürülerek helikopter sahasının yanına gömüldüğünü iddia etti.

İFADESİYLE KAZIYI BAŞLATTI

Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı’nda kayıp kişiler için verdiği ifadeyle kazı çalışmasını başlatan Yusuf Özdemir, kazıyı bugün tabur dışından izledi. 1993 yılında taburda 6-7 ay askerlik yaptığını söyleyen Özdemir, dönemin Şırnak Tugay Komutanı Mete Sayar’ın emriyle bir köyden 6 kişinin gözaltına alınarak tabura getirildiğini iddia etti. Özdemir, "Ben bu subaylara çok yakın çalışıyordum. Köyden 7 kişi getirdik oraya sonra birisini serbest bıraktılar. O diğer altı kişiye önce askerler işkence yaptılar, tüfeğin dipçiği ve süngüsü ile büyük işkence yaptılar. Sonra ayaklarından dizden aşağısını taradılar. Bir cipin arkasına bağladılar. Daha sonra taburun içinde, savcıya gösterdiğim yeri bir tur attılar ondan sonra o adamları oradan bir daha taradılar. 6 kişiyi götürüp taburun arka tarafında, helikopter pistine yakın bir yerde gömdüler. Orada o zaman gömüldüğü zaman çok büyük meşe ağacı vardı. Oradan tanıdım bildim direkt pistin oraya gittim. Pistin oraya gittiğim zaman pistin orada şu an bir yatır var" iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

Gözaltına alınanlardan birinin köy imamı olduğunu söyleyen Özdemir, iddialarına şöyle devam etti:

"Boynuna haç geçirdiler orada öldürdüler. İnandım ki o millet hep suçsuzdu. Kimsenin bir suçu yoktu. Sonra bir işkence yaptılar çokta büyük bir işkence. Bütün verdiğim ifadede savcılıkta da var. İster cesetler orada olsun, ister olmasın bu olay orada olmuş. Hatta o köyün muhtarı da bizimle geldi, bizim yanımızdaydı. Dün buraya geldi köyün muhtarı o da ’Doğrudur. Hasan Basri Vural, Tabur Komutanı telsizle konuşurken ses bana geldi’ dedi. Altı köylüyü orada öldürdüler. Şu anda rahatım, ben inanıyorum ki o adamların hiçbir suçu yoktu. 19 yıldır önce olay olmuş. Bundan iki sene önce konuştum. 17 sene hep gece gündüz bunu düşünüyordum. Yani niye o adamları vurdular. Niye? Onlar da evli, barklıydı, çoluk çocukları vardı. Neden vurdular? Bir tane de Hristiyan vardı içlerinde haçı da onun boynuna taktılar."

Haberin Devamı



KAYIP 6 KÖYLÜDEN 19 YILDIR HABER ALINAMIYOR

Görümlü Beldesi kırsal kesiminde 13 Mayıs 1993 tarihinde çıkan ve 2 askerin şehit olduğu çatışmadan bir gün sonra Görümlü’ye bağlı Derecik Mezrası’ndan gözaltına alınan 6 kişiden 19 yıldır haber alınamıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!