YÖK taslağı benim değil herkesin

Güncelleme Tarihi:

YÖK taslağı benim değil herkesin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2004 02:11

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, ‘‘Yükseköğretim Yasa Tasarısı taslağı, Erdoğan Teziç'e ait bir taslak değil. Bu metin hepimizin metni olacaktır, gücünü de oradan alacaktır’’ dedi.

Dün Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)'nde gerçekleşen ve Yükseköğretim Yasa Taslağı'nın tartışıldığı Üniversitelerarası Kurul Toplantısı yaklaşık 10 saat sürdü. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Akbıyık, toplantının uzamasının nedenini, mutabakata varmakta zorlandıkları şeklinde açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülsüm Sağlamer de üniversitelerin döner sermaye gelirlerinden ve araştırmalardan ayrılan fonun genel bütçeye gelir kaydedilmesiyle ilgili olarak, 'Bütün ülkelerde üniversitelerin araştırmaları için ayrılan kaynaklar arttırılırken Türkiye'de elimizden alınıyor' diye konuştu. Teziç, tasarıyla ilgili bazı eleştirileri de şöyle yanıtladı:

ÜAK DEĞİŞMİYOR

Bütçeyle ilgili ‘Torba bütçe gitti, bütçe bizi değiştirdi’ açıklaması gerçek dışıdır. Son taslağa da aynen ÜAK'nin taslağındaki metin girmiştir.

‘YÖK yetkilerinin ÜAK’ye devredilmesi gerekirdi' yorumu yanlıştır. Anayasamızda YÖK'ün yetkileri belirlenirken, 131'inci maddesinde üyelerin seçimi 5 kanaldan gelmektedir. Bunlar YÖK, üniversiteler, Bakanlar Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanıdır. Bunlarda kanunla bir değişiklik yapmak, hukuken mümkün değildir.

‘Fakültelerin akademik kurulları yok edildi’ deniyor. Toplantıdaki eğilim, fakültelerin kendi kurullarının önemli olduğu yönündedir.

‘ÜAK hantal’ deniyor. ÜAK'nin yetkilerinde değişiklik yapılmadı.

Toplantı sırasında, bir grup öğrenci de dışarıda protesto gösterisi yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!