Reha Muhtar’ı unutmak!

Reha Muhtar’ı canlı yayında hatta unuttuğumu, yayına bağlamadığımı haber yapmışlar sağda solda.

Haberin Devamı

Reha Muhtar unutulacak adam mı?
Doğru, Şafak Pavey’in konuk olduğu cuma günkü yayına Reha Muhtar da telefonla katılacaktı.
Yayın saatinde onun zamanı denk düşmedi, bizim yayın süremiz bitti, sonunda zamanlamayı ayarlayamadığımız için bağlantıyı yapamadık.
Reha Muhtar hayatımda unutamayacağım isimlerden biridir.
Yayında unutmam mümkün mü...

Ekmeği öpüp çöpe atmak

Trabzonspor kalecisi Tolga Zengin’in Atletic Bilbao seyircisinin sahaya attığı ekmeği öpüp başına koyması İspanya’da 2011 yılının futbol fotoğrafı seçildi ya...
Unutmaya başladığımız geleneklerimizin ne kadar kıymetli olduğunu gösterdi aslında bize de...
Ekmek kutsaldır...
Ekmek nimettir...
Ve hepimiz çocukluğumuzdan beri yere düşen ekmeği alıp üç kez öpüp başımıza koymayı, sonra yerden yüksek bir yere kaldırmayı öğrendik...
Tolga’nın yaptığı bu yüzden özel bir şey değil...
Bu davranış İspanyollar’a şaşırtıcı gelebilir ama toplumsal olarak yere düşen ekmeğe karşı refleksimiz budur bizim...
Keşke bu reflekslerimiz hiç zayıflamamış olsa... Kadehlerin kalktığı şık bir restoranda yere düşen ekmeği öpüp de başına götüren hiç görmedim ben...
Toplantıya yetişme telaşıyla koştururken sokakta gördüğü ekmeği kaldırıp kenara koyan şık şıkıdım bir kadına rastlamak da zordur artık... Muhafazakâr semtin esnaf lokantasında da ekmekler poşet poşet çöpe atılır. Yani şu kesimin hâlâ nimete saygısı var, şu kesimin yok meselesini de geçmiş vaziyette olay.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2011 raporundan aktarayım; Türkiye’de günlük 82 milyon ekmek üretiliyor. Bunun 77 milyon adedi tüketilirken, günde 5 milyon ekmek çöpe atılıyor.
Üretim aşamasında zayi olan 1,5 milyon ekmeği de eklerseniz, günlük 6,5 milyon ekmek çöp oluyor.
Türkiye’de yılda israf edilen ekmek 450 bin ton buğdaya eşit.
Türkiye’nin günde israf ettiği ekmek sayısı Hırvatistan’ın, Gürcistan’ın, Moldo-va’nın nüfusundan fazla. Lokantaların, restoranların, otellerin topluca çöpe attıkları ekmekleri tek tek öpüp başımıza koyacak halimiz de yok. Tolga’nın İspanya’da yılın fotoğrafı seçilen hareketi bize de çok şey söylüyor aslında...
Siz ekmeğinizi öpüp başınıza koyduktan sonra mı çöp poşetine atıyorsunuz peki? Yoksa yakın gelecekte İspanyollar gibi biz de şaşıracak mıyız Tolga’nın yaptığı harekete?

Haberin Devamı

Elektrik kesilince metro durur mu?

Haberin Devamı

Cumartesi günü elektrikler kesik, İstanbul’da kar lapa lapa yağıyor, NTV Radyo’da programıma yetişeceğim.
Her zamanki gibi metroya gittim.
Metro kapalı! Neden? Elektrikler kesik...
Döndüm eve arabayı aldım, kar hızlandı, trafik kilitlendi... Son saniyede yayına yetiştim. Ama kafamda hep aynı soru; Elektrikler kesilince metro seferleri durur mu?
İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız’ı NTV Radyo’ya bağladım, yayında anlattı... İşin doğrusunu ben öğrendim, size de aktarayım.
İstanbul metrosu 16 ayrı kaynaktan elektrik sağlıyormuş.
Bunlardan 12’si 13’ü kesilse, 3-4 kaynaktan elektrik sağlansa bile devam ediyormuş metro seferleri.
16 kaynağın hepsi kesilirse jenaratör devreye giriyormuş. Ancak jeneratörün sağladığı elektrikle sefer yapılamıyor, sadece yolda kalan vagonlar istasyonlara çekiliyor.
Cumartesi günkü elektrik kesintisi metronun 16 elektrik kaynağını da kestiği için metro seferleri durmuş.
“Batıdaki metrolarda böyle bir şey oluyor mu” diye sordum. “1999 depreminden bu yana İstanbul’daki en büyük elektrik kesintisiydi” yanıtını verdi.
Yani Beyoğlu’nda Beşiktaş’ta bölgesel elektrikler kesilince metronun çalışmaması gibi bir durum söz konusu değil. Cumartesi olduğu gibi şehre elektrik sağlayan trafolar çökerse ve metronun 16 elektrik kaynağı aynı anda kesilirse seferler duruyor.
Peki bir büyük İstanbul depreminde ne olacak? Şehrin ve metronun elektriğini en kötü senaryoya göre düzenlemek gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları