İzmir'de 61.5 milyon TL'lik yatırımla çamur kurutma tesisi açılacak

Güncelleme Tarihi:

İzmirde  61.5 milyon TLlik yatırımla çamur kurutma tesisi açılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 14:03

Türk-Yunan ortak girişimi İzmir'de çamur kurutacak projeyi imzaladı.Yatırımın toplam maliyetinin 61.5 milyon dolar olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin arıtma tesislerinden çıkan çamurları kurutarak 6 kat azaltacak ve tarım alanlarında kullanılmasını sağlayacak “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”nin yapımını üstlenen Türk-Yunan iş ortaklığı firması ile protokol imzalandı.    

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, İzmir halkının talepleri doğrultusunda, daha iyi bir çevre, daha yeşil bir İzmir yaratmak için çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

İzmir'deki çöp konusunun en kısa sürede halledileceğini, projeyle ilgili en küçük bir tereddüt bulunmadığını dile getiren Kocaoğlu, “Araziyi bulur bulmaz onu da 24 ay gibi bir sürede gerçekleştirecek durumdayız. Bu İzmir'in çöpü, bu çöpü biz halletmek zorundayız” diye konuştu.

Kocaoğlu, İZSU'nun çalışmaları hakkında da bilgi vererek, İzmir'in “çanak” şeklinde bir kent olduğunu ve 1 saat süren bir yoğun yağışta derelerden sular geldiğine işaret ederek, su baskınlarını önlemek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, su baskını ve afetlerle sürekli mücadele edeceklerini söyledi.
İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için hayata geçirilen Büyük Kanal Projesi'nin çok önemli olduğunu ifade ederek, “Körfezde yüzmek bugün için bir hayal gibi görünse de 20 yıl önce yüzülüyorsa neden olmasın” dedi.

Aziz Kocaoğlu, İzmir'de çevre konusunda önemli projeleri hayata geçirdiğini dile getirerek, “İzmir kenti, çevre konusunda dünyanın en önemli kentlerinden biri haline gelecektir. Bununla hem iftihar edeceğiz hem saygınlık kazanacağız hem de somut projelerle kentimizi tanıtmış olacağız. Sürdürülebilir bir çalışmayla kentin kalkınmasında önemli bir rol oynayacağız” diye konuştu.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nden çıkan çamurun çevreye zarar vermeden değerlendirilmesi için inşa edilecek “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”nin Türk-Yunan ortaklığındaki bir konsorsiyumla yapılacağını hatırlatan Kocaoğlu, “Bu çalışmanın, Türkiye-Yunanistan ilişkilerini geliştirmesini, Ege, Akdeniz barışına, dünya barışına bir damla da olsa katkı koymasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Konsorsiyumun Türk ortağı Arbiogaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluoğlu da Türkiye'nin en büyük çamur çürütme ve kurutma tesisi olacak bu projeyi, Yunanistan'da inşaat sektöründe faaliyet gösteren Aktor firmasıyla ortak gerçekleştirecek olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmaların ardından, taraflar arasında protokol imzalandı.
  
61,5 milyon liralık yatırım

Tesisle ilgili verilen bilgiye göre, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi içinde yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda kurulacak yeni tesisin, kurutma ünitesi 16 ayda, çürütme ünitesi ise 2 yılda tamamlanacak.

Yatırımın hayata geçirilmesiyle halen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek.
Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler çamur çürütme işlemi sonrasında biogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Ayrıca tesis içinde kurutma işlemi yapılırken kokuyu önlemek için ikili kimyasal ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak.
“Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”nde, Çiğli'nin yanı sıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır atıksu arıtma tesisleriyle yapımı devam eden Doğanbey-Payamlı ve Özdere-Gümüldür atıksu arıtma tesislerinde oluşan çamurlar da bertaraf edilecek.

Tesis hizmete girdiğinde, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona oluşan çamur miktarı, yaklaşık 6 kat azaltılarak 120 tona düşürülecek. Ayrıca yüzde 90 oranında kurutulmuş hale getirilen çamurlar “toprak iyileştirici” olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda ve tarım alanlarında veya ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek.

Tesis, yaklaşık 61,5 milyon liraya mal olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!