"Beni oğlumun yanına gömün"

Güncelleme Tarihi:

Beni oğlumun yanına gömün
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 10:18

KKTC'de Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ölümü nedeniyle bayraklar yarıya indirildi. Serdar Denktaş, Rauf Denktaş'ın, oğlu Raif'in yanına gömülmek istediğini söyledi. Gazeteciler, sanatçılar, spor kulüpleri de Denktaş'ın ölümünün ardından üzüntülerini dile getirdi.

Haberin Devamı

KKTC GAZETELERİ BİRİNCİ SAYFALARINI DENKTAŞ'A AYIRDI / FOTO GALERİ

KKTC'de, Denktaş'ın oğlu Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın da katıldığı Bakanlar Kurulu'nda, cenaze için yapılması gerekenler ele alındı. Toplantıdan bugün saat 11.00’den Cuma günü gün batımına kadar yas kararı çıktı.

Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından açıklandı. Basın toplantısında Başbakan İrsen Küçük ile Denktaş'ın oğlu, Demokrat  Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş da hazır bulundu.

Karara göre, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın cenaze töreni Pazartesi günü başlayacak ve naaşı 17 Ocak Salı günü, ailenin karar vereceği yere defnedilecek. Salı günü okul ve devlet dairelerinin de kapalı olacağı bildirildi.

"BENİ OĞLUMUN YANINA DEFNEDİN"

Haberin Devamı

Serdar Denktaş, Rauf Denktaş'ın nereye gömüleceğine ilişkin bir soru üzerine, babasının, 1985 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden Raif Denktaş'ın yanına defnedilmek istediğini söyledi.

/images/100/0x0/55eabeb6f018fbb8f893fb83

Serdar Denktaş, "Aile yemeklerinde 'beni oğlumun yanına defnedin' diye söylerdi. Elbette ailenin büyük bir bölümü de bunu bir vasiyet olarak kabul etti. Ancak bir başka gerçek de Rauf Denktaş'ın tarihe, bu devlete, bu millete malolmuş bir lider olduğudur. Bugün aileyle oturup konuşacağız, neticede bir karar alıp Sayın  Başbakan'a bildireceğiz" diye konuştu.

KKTC devletine, hükümetine, Türk hükümetine ve Türkiye'nin tüm  makamlarına teşekkür eden Serdar Denktaş, Rauf Denktaş'ın, dava arkadaşı Dr.  Fazıl Küçük'ün mezarının bulunduğu Anıttepe'ye gömülüp gömülmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, “Onu konuşacağız” dedi.

Rauf Denktaş'ın ölümü nedeniyle, kamu kurumları ve özel kuruluşlardaki bayraklar yarıya indirilirken, Denktaş'ın vefat ettiği Yakındoğu Üniversitesi Hastanesinde taziye defteri açıldı.

GÜL KESİN, ERDOĞAN BÜYÜK İHTİMAL

Cumhurbaşkanı Eroğlu, cenaze törenine Türkiye'den katılım olacağını belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün törene katılacağını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelme ihtimalinin büyük olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da törene katılacağını kaydeden Eroğlu, Türkiye ve değişik yerlerden törene katılacak konuklar olacağını belirtti.

Eroğlu, Türkiye'den üst düzey makamlardan, akşamdan beri başsağlığı telefonları ve mesajları aldıklarını ifade ederek, “Aile henüz Kurucu  Cumhurbaşkanımızın nereye defnedileceği konusunda bir karar vermiş değildir. Aile  toplantısından sonra bu hususta bilgi sahibi olup sizleri bilgilendirmeye çalışacağız” dedi.

GAZETECİ, SANATÇILAR VE SPOR KULÜPLERİNDEN AÇIKLAMALAR

Fatih Çekirge (Hürriyet İnternet Genel Yayın Yönetmeni):

Kıbrıs'ın geçmişine doğru baktığımızda, Türkiye'nin geçmişine doğru baktığımızda 'mücadele insanları' diye bir kavramdan bahsetmek istiyorum. Rauf Denktaş, yeni dünya düzeninin içerisinde mücadele insanı kavramını yeniden gözden geçirmemizi gerektirecek insanlardan biridir. O kuşak yerini başka bir kuşağa bırakıyor. Ancak devletlerin kuruluşunda mücadele etmek ayrı bir olaydır. Denktaş'tan ne ders çıkardığımıza bakmamız gerekiyor. Bilek güreşi yerine Denktaş'tan ders çıkarmamız gerekir. Eminim ki Denktaş 20'li yaşlarında başladığı bu mücadeleye şimdi başlamış olsaydı dünyaya demokrasi dersi verirdi.

 

Haberin Devamı

KKTC Ülkü Ocakları faaliyetlerine ara verdi
KKTC Ülkü Ocakları, KKTC genelindeki faaliyetlerine, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla, Rauf Denktaş'ın cenaze törenine kadar ara verdi. Ocak Başkanı Alper Hasta, basına yaptığı açıklamada, “KKTC Ülkü Ocakları olarak ada içerisindeki bütün faaliyetlerimize cenaze törenine kadar ara vermiş bulunmaktayız. Genel başkanımız Devlet Bahçeli tarafından bize verilen talimat bu şekilde. Cenaze defnedilene kadar bizler burada olacağız. Türk dünyasının başı sağolsun. Acımız büyüktür” dedi.

 

Kıbrıs asıllı sanatçı Ziynet Sali
Denktaş'ın vefat haberinin ardından İstanbul'dan KKTC'ye gelen Ziynet Sali, “Acımız çok büyük, bazen kelimelerin kifayetsiz kaldığı anlar vardır, onlardan bir tanesi. Milletimizin, öncelikle Denktaş ailesinin başı sağolsun. Çok büyük bir liderdi. Hayatını ülkesine adayan bir liderdi. Tabi ki çocukluğumuz onunla geçti”dedi.

Müzik dünyasına profesyonel anlamda girdiği ilk anlarını Denktaş'la paylaştığını ve ilk albümünü verdiğini anlata Ziynet Sali, “Her zaman gençliğin yanında, arkasında, önünü açarak, yolları aydınlatarak duran çok babacan bir insandı” ifadesini kullandı.

Şarkıcı Işın Karaca:

Yolun ışık, mekanın cennet olsun Rauf Denktaş. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum...

Denktaş için KKTC'deki camilerde sala okundu
KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için camilerde sala okundu. KKTC'deki tüm camilerde okunan salada, “Kuzey Kıbrıs Türk halkının varolma mücadelesinin yılmaz savunucusu, devlet adamı Kurucu Cumhurbaşkanımız merhum Rauf Raif Denktaş Hak'kın rahmetine kavuşmuştur. Kederli ailesinin, halkımızın, Türk, İslam dünyasının başı sağolsun. Allah rahmet eyleye” denildi. Camilerde bugün de Denktaş için Hatim ve Yasin duası okunacak.

Galatasaray Spor Kulübü:
Galatasaray Kulübü, KKTC 1. CumhurbaşkanıRauf Denktaş'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.
Galatasaray Kulübü'nün internet sitesinde yayımlanan mesajda, Denktaş'ınvefatı nedeniyle derin üzüntü duyulduğu belirtilirken, “Düşünceleri vedemokratik duruşu ile çok değerli bir devlet adamı olan Rauf Denktaş'a Tanrı'danrahmet; ailesine, sevenlerine ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına başsağlığıdiliyoruz” denildi.

Beşiktaş Spor Kulübü:

Beşiktaş Kulübü'nün internet sitesinde yayımlanan mesajda, şöyledenildi:

“KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın hayatını kaybettiğini derinbir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nin yoğunbakım servisinde tedavi gören Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 1. CumhurbaşkanıSayın Rauf Denktaş, akşam saatlerinde vefat etti. Sayın Denktaş'a Allah'tanrahmet, ailesine, yavru vatanımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına veulusumuza başsağlığı dileriz.”

 

Fenerbahçe Spor Kulübü
Sarı-lacivertli kulübün resmi internet sitesinden "KKTC ve ulusumuzun başı sağ olsun" başlığıyla yayımlanan taziye mesajında şu ifadelere yer verildi:
"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş’ın bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yummuş olduğunu üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Sayın Denktaş’a Allah’tan rahmet yavru vatanımız Kıbrıs halkı ve ulusumuza başsağlığı dileriz."

 

Trabzonspor Kulübü:
Bordo-mavili kulübün resmi internet sitesinden yayımlanan taziye mesajında şu ifadelere yer verildi: "KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Denktaş’a Yüce Allah’tan rahmet, yavru vatanımız Kıbrıs halkı ve ulusumuza başsağlığı dileriz."

 

KKTC'de maçlar iptal

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, Kurcu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın yaşamını yitirmesi üzerine bugün ve Pazar günü oynanacak tüm futbol karşılaşmalarını iptal etti. Federasyon Genel Sekreteri Muharrem Özseyfiler tarafından yapılan açıklamada, bugün ve pazar günü oynanacak tüm maçların 21-22 Ocak 2012 Cumartesi ve Pazar günü oynanacağı belirtildi.

 

Ressam Bedri Baykam:

Sevgili Denktaş, başımız sağolsun, sorumlu devlet adamlığını, Atatürkçü çizgini, insan sevgini özleyeceğiz

 

Şarkıcı Metin Arolat:

Allah rahmet eylesin tüm Türk ulusunun ve ailesinin başı sağolsun. Tanıdığım en güler yüzlü siyaset adamı...

 

Gazeteci Bekir Coşkun:

Nur içinde yatsın...İlk devlet adamı röportajımı Rauf Denktaş ile yapmıştım...Heyecanlanınca bana "su iç" demişti...

 

"ULUSAL KAHRAMANDI"

Denktaş'ın ölümü dış basında da geniş yer buldu. Denktaş'ın ölümünü "flaş haber" olarak geçen yayın organları, Denktaş'ın Kıbrıs Türk halkı tarafından kahraman olarak görülmesine vurgu yaptı.

BBC: Eski Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş öldü
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 30 yılı aşkın bir süre liderlik eden Rauf Denktaş 88 yaşında hayatını kaybetti.
 
Kıbrıs'ın 1974 yılında bölünmesiyle cumhurbaşkanı olan Denktaş 2005'te emekliye ayrıldı.
 
Kıbrıslı Türklerin bağımsızlığı için büyük mücadele veren Denktaş, Türkler tarafından kahraman olarak görülmesine karşın Rumların pek sevmediği bir liderdi.

Associated Press: Kıbrıslı Türklerin eski lideri 87 yaşında hayatını kaybetti
Yaklaşık 60 yıllık siyasi kariyerini halkı için ayrı bir devlet kurulmasına adayan ve adanın birleşmesine şiddetle karşı çıkan eski Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş öldü. Denktaş 87 yaşındaydı.
 
Doktoru Charles Canver, Denktaş'ın, Cuma gecesi Lefkoşa'daki Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliğinden vefat ettiğini söyledi.
  
Reuters: Eski Kıbrıslı Türk lider Denktaş öldü
On yıllardır süren Kıbrıs sorununun önemli ismi, eski Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş 88 yaşında öldü.
 
Son yıllarda sağlığı giderek kötüleşen Denktaş aşırı su kaybı nedeniyle 8 Ocak'ta hastaneye kaldırılmıştı. Denktaş'ın rahatsızlığı kısa sürede çoklu organ yetmezliğine dönüşmüştü.
 
Oğlu Serdar Denktaş babası için, "Onda bir savaşçı ruhu vardı" ifadesini kullandı.
 
Tartışmalı bir figür olan Denktaş, Türkler için bir ulusal kahramandı, ancak birçok Rum tarafından kötülendi. Denktaş, yaklaşık yarım asırdır süren Kıbrıs sorununun merkezindeki bir isimdi.

"HEP 'BAY HAYIR' OLARAK HATIRLANACAĞIM"

New York Times: Kıbrıslı Türklerin liderliğini yapan Denktaş 87 yaşında öldü
Kıbrıs Türk davasının öncüsü olan Denktaş, 1983'de bağımsızlığını ilan eden KKTC'nin 4 kez art arda 5'er yıllığına cumhurbaşkanı seçildi.

Denktaş ile çocukluktan beri arkadaş olduğu Clerides, 25 yıl kendi toplumlarının hakları için birbirlerine karşı mücadele verdiler.

Denktaş, İngiliz bir gazeteciye verdiği mülakatta, “Biliyorum ne yaparsam yapayım ben hep 'Bay Hayır' olarak hatırlanacağım. Ama Kıbrıslı Türklerin haklarını korumak için buna mecburdum" demişti.

Alman Haber Ajansı (DPA): Uzun süredir hasta olan Denktaş'ın son ana kadar hiçbir konuda taviz vermeyen bir devlet adamıydı.

Der Spiegel: Denktaş mücadeleci ruhuyla tanınırdı.

YUNAN BASINI

To Vima: Denktaş, Kıbrıslı Türklerin 1963 yılındaki direnişlerinde başrol oynadı. Ada'nın birçok yerinde kantonlar oluşturmak suretiyle Türk ordusunun Kıbrıs'a çıkışını hazırladı.

Kathimerini: Kıbrıs sorununun Türk dış politikasında birinci sıraya gelmesinde önemli rol oynayan Denktaş, ciddi sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetti.

İŞTE FOTOĞRAFLARLA DENKTAŞ / WEB TV 

DOKTORLARI DENKTAŞ'IN ÖLÜM HABERİNİ BÖYLE VERDİ / WEB TV 

İŞTE CUMHURBAŞKANI EROĞLU'NUN O AÇIKLAMALARI / WEB TV

DENKTAŞ'IN OĞLUNDAN İLK AÇIKLAMA / WEB TV

RAUF DENKTAŞ HAYALLERİNİ BÖYLE ANLATMIŞTI / WEB TV 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!