Doğu ve Güneydoğu bizim ‘Çin’imiz olacak vatandaş kahve köşesinden kurtulacak

Güncelleme Tarihi:

Doğu ve Güneydoğu bizim ‘Çin’imiz olacak vatandaş kahve köşesinden kurtulacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminin ay sonuna kadar açıklanacağını belirterek, “Yeni sistem hem cari açığın panzehiri olacak hem de Doğu ve Güneydoğu’da belirlenecek illeri Türkiye’nin Çin’i yapacak” dedi. Çağlayan, insanların kahve köşelerinden alınarak ekonomiye katılmasının önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, ay sonuna kadar açıklayacakları yeni teşvik sisteminin herkesi şaşırtacağını belirterek, sistemin stratejik yatırımlarla cari açık yaratan sektörlerin panzehiri olacağını dile getirdi. Doğu ve Güneydoğu’da belirleyecekleri illeri ise Çin ile rekabet edecek düzeye getireceklerini belirten Çağlayan, bu bölgelerin bir nevi Türkiye’nin Çin’i olacağını belirtti.
6 sektörü sil baştan inceledik
Hürriyet’in Ankara Bürosunu ziyaret eden Çağlayan, şöyle konuştu: “Yeni teşvik sistemini sağlam verilerle hazırlıyoruz. Bütün illerin ve bölgelerin sosyoekonomik gelişme endeksleri komple silbaştan yapıldı. Şimdi elimizde çok yeni, taze veriler var. 81 ilin, 1273 alt sektörü tarayarak uluslararası rekabet gücümüzü inceledik. En fazla dış ticaret açığı verdiğimiz 6 sektörü sil baştan inceledik. Bunların üzerine yeni bir teşvik sistemi anlayışı oturtuyoruz. Duyduğunuzda şaşıracaksınız. 6 sektör başta olmak üzere başka sektörler de girecek.”
En iyi teşvik sistemi olacak
Çağlayan yeni teşvik sisteminin diğerlerinden farkını şöyle anlattı: “4 bacaklı sistem olacak. Bunlar genel, bölgesel, büyük proje bazlı teşvikler. Dördüncü ilave gelen ise stratejik yatırımlar. Bu dediğimiz hadise tamamiyle cari açığı, dış ticaret açığını hedef alan ürünlerin ülkemizde üretimini sağlayacak olan bir mekanizma.  Cari açık konusunda istatistikler hedef şaşırtma alanlarıdır. Bu işi artık kalıcı olarak çözecek bir sisteme ihtiyaç var. Panzehire ihtiyaç var. Bu stratejik yatırımlar cari açığın panzehiri olacak. Stratejik sektörlerin adını söylemekten öte arz açığı yüzde 50’nin üzerinde olan sektörler burada olacak. Yani ithal etmek zorunda kaldığımız ürünlerin Türkiye’de yapılmasını sağlayacak bir mekanizma olacak stratejik yatırımlar. Bu teşvik sistemi bugüne kadar yapılmışların en iyisi olacak inşallah.”
Kahve köşelerinden kurtaracağız
Yeni teşvik sistemiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu’nun Türkiye’nin bir nevi Çin’i olacağını savunan Çağlayan, şunları söyledi: “Konfeksiyon sektörü gibi emek yoğun sektörler bayan istihdamının en fazla olduğu sektörlerin başında geliyor. Bu sektörlerde Doğu ve Güneydoğu’da belirlenecek olan illeri biz Çinle, Pakistanla, Bangladeşle ve Vietnamla rekabet edebilecek bir bölge haline getireceğiz. Bilhassa terör anlamında, istihdamın sağlanması, insanların kahve köşelerinden alınarak ekonomiye katılması önemli. Böyle bir güzel sistem açaklanacak ki bu sistem açıklandığında insanlarımız Çin’de Vietnam’da Bangladeş’teki gibi onların köle maaşlarıyla değil asgari ücreti eline net alacağı bir sistem olacak.”

Haberin Devamı

Tekstilde yeni yatırım fırında

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Adana’da viskon elyaf üretimine başlayacak olan Hintli Aditya’nın ardından bir büyük yatırımın daha tekstil alanında geleceğini belirterek, “Biz tek gram üretimi olmayan viskon elyafta 700 milyon dolara yakın ithalat yapıyoruz. Bu konuda Hintli şirket hemen yatırıma başlayacak. Bir diğer yatırım ise fırında. Yine tekstil söktöründe bir yatırım olacak.”

Merkez Bankası Başkanı daha az konuşmalı

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, yeni Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı başarılı bulduğunu belirterek, “Başçı proaktif davranıyor. Ancak Merkez’in saygınlığı, güvenilirliği çok önemlidir. Birşey söylüyorsa mutlaka o olmalıdır, o yapılmalıdır” dedi. Çağlayan, Merkez Bankası’yla ilgili şunları söyledi: “Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faizde yanlış oynadı, yanlış görev yaptı. Bu ithalatın böyle olacağı benim için sürpriz değildi, bu rakamların geleceğini gördük. Merkez Bankası’nın yeni başkanı proaktif davranıyor, birşeyler yapmaya çalışıyor. Bundan sonra düşüncem Sayın Başçı daha az konuşmalı daha az kamuoyunun gündemine çıkmalı. Çünkü Merkez Bankası’nın saygınlığı, güvenilirliği çok önemlidir. Birşey söylüyorsa mutlaka o olmalı, o yapılmalıdır.”

Haberin Devamı

İthalatı merak eden bir zahmet TÜİK’e baksın

ŞUBAT ayında ithalat rakamlarını açıklayacağını söyleyen Zafer Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim sanayinin de aklını başına devşirmesi gerekiyor. Şubat ayında bizi izleyin. Eleştirmek adına eleştirenler diyor ki ‘hep ihracatı söylüyorsun, ithalatı söylemiyorsun.’ Bunu söyleyenler doğru söylemiyor. İthalat rakamları herkese açık, TÜİK açıklıyor merak eden varsa TÜİK’in sitesine baksınlar. ”

Şırnak’ın ihracatı 822 milyon dolara ulaştı

TÜRKİYE’nin 2011 yılında dünya üzerinde 246 gümrük bölgesine ihracat yaptığını söyleyen Çağlayan ihracat yapılmayan sadece okyanusyadaki iki ülke kaldığını kaydetti. Bunlara da en kısa zamanda ihracat yapılacağını belirten Çağlayan, “2011’de 101 ülkede ihracat rekoru kırdık. Türkiye’de de 38 ilimiz rekor kırdı. Şırnak’ın ihracatı 822 milyon dolara ulaştı. Şırnak için bu son derece önemli” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!