Dünya'ya çakılmasına bir gün kaldı

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya çakılmasına bir gün kaldı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 00:00

Mars’ın iki uydusundan biri olan Phobos’u keşfetmek için 8 Kasım’da fırlatılan ancak Dünya’nın atmosferinde sıkışan Phobos-Grunt uzay aracının yarın yeryüzüne düşeceği açıklandı.

Haberin Devamı

Atmosferin dışına çıkmaya hazırlanırken ateşleyici motorları devreye girmeyen ve sonrasında yer istasyonlarıyla bağlantısı kesilen Phobos-Grunt’ın tekrar devreye girmesi için yapılan çabalar sonuç vermemişti.

 

Rusya uzay ajansı Roscosmos, uzay aracının atmosferdeki düşüşü esnasında yoğunluğunun büyük kısmının eriyerek yok olacağını belirtti. Ancak geride kalan toplam ağırlığı 200 kilogramı bulan 20-30 parçanın yeryüzüne isabet etmesi bekleniyor.

 

PHOBOS-GRUNT UZAY ARACI / FOTO GALERÄ°

 

Toplam ağırlığının yüzde 80’ini kaybedecek olan ölü keşif aracının oluşturduğu en büyük tehdit, çok azı kullanılmış zehirli yakıtının patlamaya neden olma ihtimali.

Haberin Devamı

 

PARÇALARININ ATLANTÄ°K'E DÜŞMESÄ° BEKLENÄ°YOR                                            Â

Gök bilimcilerin, Kızıl Gezegen’in esrarını çözmeye yardımcı olması uzaya yolladığı, ancak yolculuğu Dünya’nın dışına çıkamadan sona eren Phobos-Grunt’ın parçalarının Atlas Okyanusu'na (Atlantik) düşmesi bekleniyor.

 

Interfax ajansının haberine göre, Rus uzay sektöründen bir yetkili, Phobos-Grunt uzay aracının, Pazar günü TSİ 18.00'e doğru Arjantin üzerinde atmosfere gireceğini ve parçalarının Atlantik'e düşeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

 

RUSLARIN DÃœNYA'YI TEHDÄ°T EDEN UZAY ARACI / WEB TV

 

Yeryüzüne yaklaştığı esnada uzay aracına ait parçaların havaya uçması halinde, enkazın 200 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğinde bir alana yayılabileceği açıklanırken, enkaz parçalarının kimseye zarar vermeyecek kadar ufak olacağı bilgisi verildi.

 

Phobos-Grunt, Kızıl Gezegen'in uydusundan toplayacağı numuneleri Dünya’ya getirecekti. Görevin başarısız olması, Rus uzay programında yaşanan en büyük hayal kırıklılarından biri olarak kabul ediliyor.

 

Dünyaya çakılmasına bir gün kaldı

Hollandalı bir gökbilimci tarafından Phobos Grunt'ın 29 Kasım'da çekilen fotoğrafı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!