Tazminat bir kaç gün içinde ödenecek

Güncelleme Tarihi:

Tazminat bir kaç gün içinde ödenecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2012 22:16

Bakanlar Kurulu toplantısı ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Irak sınırında 35 sivilin ölmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Arınç, ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesinin bir kaç gün içinde gerçekleşeceğini bildirdi. Beşir Atalay da tazminat miktarının kişiye özel olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan yeni yılın ilk Bakanlar Kurulu toplantısı 6 buçuk saat sürdü.

'OLAYDA KASIT YOK'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Bu olay sonrasında yapılabilecek en acımasız yargı, bunun kasıtlı olarak yapılabileceğidir. Bu konuda maalesef bazı medya organları sorumsuz ve tahrik edici başlıklarla bunu söylemişlerdir. Doğrusu, bunu kesinlikle reddediyoruz. Hükümetimiz, Silahlı Kuvvetler ve güvenlik güçleri böylesine bir eylemi yapmazlar. Yapamazlar, böyle bir zihniyet hiçbir zaman taşımazlar. Olayda kesinlikle kasıt söz konusu değildir. Bunu ortaya atanlar sadece bir takım duyumları bir takım varsayımları ortaya koyuyorlar.

Haberin Devamı

Ancak kasıt olmasa bile bir ihmalin ve zafiyetin söz konusu olup olamayacağı konusunda incelemeler devam etmektedir. Bildiğiniz gibi her ölümlü olaydan sonra adli soruşturma yapılmaktadır. Savcılar mutlaka bir soruşturma açmaktadır. Bu kez de, Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Uludere Savcılığı ile irtibatlı olarak olay üzerinde bir adli soruşturma başlatılmış bulunmaktadır. Ayrıca Genelkurmay Başkanlığımız tarafından da adli ve idari incelemelerin yapıldığı bilinmektedir."

'UYARILARA KARŞILIK VERMEDİLER, YOLLARINA DEVAM ETTİLER'

Bombalanan kafilenin teröristlerin geçiş noktalarında olduğunu, yapılan uyarılara karşılık vermediklerini ve yollarına devam ettiklerini belirten Arınç, gerekli tüm uyarıların yapıldığını, daha sonra operasyona geçildiğini açıkladı.

'ÖZÜR OLUMSUZ BEKLENTİ OLUR'

Bir gazetecinin, “Hayatını kaybedenlerin yakınlarından özür dilenmesi konusunda, soruşturmanın sonucuna göre mi bir adım atılacak?” sorusu üzerine Arınç, şu ifadeleri kullandı:

“Arkadaşlar, özür kelimesini, evet kullanalım. Ben de şahsen zaman zaman özür diliyorum yaptığım yanlışlıklardan dolayı. Ama her olay karşısında, işte özür dilensin, dilenmesin... Bakınız Başbakan Yardımcımızın başkanlığında kocaman bir heyet gidiyor. Sayın Başbakanımız da telefonla kendilerine tek tek ulaşıyor. Şehrin valisi, şehrin kaymakamı oradaki sivil toplum örgütleri, oradaki kanaat önderleri her biri bu olaydan duyduğu üzüntüyü ifade ediyor. Bu olaydan duyulan üzüntüyü ifade etmek için samimi olmak gerekir. Bu samimiyet bizde var. Samimiyetten mahrum olanların da çıplak yüzlerini açıklıkla görüyoruz. Onların işleri güçleri istismar, işleri güçleri halkı tahrik etmek, işleri güçleri hükümetin terörle mücadeledeki kararlılığını zayıflatmak. Bunun hiçbir zaman altında kalmayacağız.

Haberin Devamı

Hükümetin, bu işler ortaya çıktıktan sonra, yani bir inceleme neticesinde bir ihmal veya hata eğer söz konusu olacaksa, bunun yakınlarından şahsen, mutlaka özür de özrün ötesinde kucaklaşmak helalleşmenin de doğru olacağına mümkün olabileceğine, ben de inanıyorum ama böyle resmi olarak kürsüye çıkıp da özür diliyorum demek bu aşamada herhalde çok olumsuz bir beklenti olur.”

ÖLENLERİN YAKINLARINA TAZMİNAT ÖDENECEK

Arınç, ölen 35 kişinin yakınlarına tazminat ödeneceğini dile getirirken, "Elbette yakınlarına karşı, hayatta kalanlara karşı hükümetimizin yapacağı çok büyük işler var. Bunlardan bir tanesi esasen kanunlarla da hüküm altına alınan tazminat ödenmesidir. Bu derhal birkaç gün içinde gerçekleştirilecektir. Onun dışında da ayrıca özel bazı imkanlarla ölenlerimizin en yakınlarına, ailelerine, onların göz yaşlarını dirdirmese bile en azından kucaklaşmamıza vesile olabilecek adımlar da atılacaktır" dedi.

Haberin Devamı

ATALAY: "TAZMİNAT RAKAMLARI FARKLI OLACAK"

Bu arada ödenecek tazminat miktarının kişiye özel olacağı öğrenildi. Tazminat alacakaların aile durumlarına, bakmaya yükümlü kişiler olup olmadığına, evli olup olmadığına bakılacak ve miktar kişiye özel olarak hesaplanacak.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde hayatını kaybeden 35 kişinin yakınlarına ödenecek tazminat miktarıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay açıklamalarda bulundu.

Atalay, “Tazminat miktarı kişiye özel olacak. İnsanların aile durumlarına, bakmaya yükümlü kişiler olup olmadığına, evli olup olmadığına bakılacak ve miktar kişiye özel olarak hesaplanacak.” dedi.

Atalay daha önce bu uygulamanın Güngören saldırısında da yapıldığını hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!