'Nefesim kesilene kadar koşmak istiyorum'

Güncelleme Tarihi:

Nefesim kesilene kadar koşmak istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2012 12:23

Doğuştan yürüme engelli 22 yaşındaki genç kız, tekerlekli sandalyeyle geldiği Samsun'da, uygulanan tedavi sonucu, yürümeye başlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 6 ay önce memleketi Antalya'dan tedavi için tekerlekli sandalyeyle Samsun'a gelen Cansu Öngel, bu süre zarfında yapılan rehabilitasyonlarla ayağa kalkmayı başardı.

Destekle yürümeye başlamanın mutluluğunu yaşayan ve bundan sonraki hedefinin tek başına yürüyebilmek olduğunu ifade eden Öngel, yaptığı açıklamada, doğum sırasında serebral palsi (beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği) hastalığına yakalandığını ve bu nedenle yürüyemediğini söyledi.

Tedavi olabilmek için bugüne kadar 3 şehir dolaştığını ve 7 hastaneye müracaat ettiğini vurgulayan Öngel, 10 farklı doktor tarafından başlatılan tedavi sürecinde iki defa da operasyon geçirdiğini kaydetti.

En büyük hayalinin destek almadan yürümek olduğunu dile getiren Öngel, bu uğurda yakınlarından ve memleketinden 6 aydır uzak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“22 yıldır hayatla mücadele ediyorum. Doğum esnasında oksijensiz bırakılmam sonucu yürüme yeteneğimi kullanamadım. Tek hayalim olan bağımsız bir şekilde yürümek için bu yaşıma kadar mücadele ettim. Kimseye bağımlı olmadan kendi ihtiyaçlarımı kendim karşılamak istiyorum. Bunun için mücadele veriyorum. Sağlığıma kavuşmak için farklı şehir ve doktorlara tedavi oldum. En sonunda Samsun'a geldim. Burada uygulanan tedavi sonucunda ayağa kalkmanın mutluluğunu yaşadım. Artık ayakta durabiliyor ve destekle yürüyorum. Yürümek paha biçilmez bir mutluluk, kelimelerle anlatılmaz. Bana bu mutluluğu yaşatan başta doktorlarım olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.”

HAYATIN İÇİNDE OLMAK İSTİYORUM

Engeli yüzünden vaktinin çoğunu evde geçirmek zorunda kaldığını aktaran Öngel, “Bugüne kadar hep hayata evimizin penceresinden baktım. Sokakta arkadaşlarım oyun oynarken, ip atlarken hep onları izledim. Topa vurmanın, ip atlamanın ne olduğunu çok merak ediyordum. Bütün engellerim ortadan kalktığı zaman nefesim kesilene kadar koşmak, özgürce bir topa vurmak ve hayatın içinde olmak istiyorum” diye konuştu.
Anne Saliha Öngel ise kızının yürümeye başlamasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “22 yıl aradan sonra kızım elinden tutulunca adım atmaya başladı. Kızım azmiyle bu duruma geldi. Yavaş yavaş yürümeye başladı. İnşallah bağımsız bir şekilde yürüdüğü günleri de görürüm. Bu günleri çok hayal etmiştim” dedi.

AZMİYLE YÜRÜYEBİLECEK AŞAMAYA GELDİ

Genç kızın doktoru Özel Romatem Samsun Hastanesi Başhekimi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil de Öngel'in altı aylık sürede büyük aşama katettiğini belirterek, “Cansu'yla altı aydır beraberiz. Buraya tekerlekli sandalye bakımında geldi. Cansu'nun rahatsızlığı serebral palsi, bu tür hastaların hem zihinsel hem de fiziksel gelişimde problem olur. Cansu'nun zihinsel yönden hiç bir problemi yoktu, bedensel açıdan sıkıntısı vardı. Cansu'nun göstermiş olduğu gayretle kendisini destekli yürüyebilecek hale kadar getirdik. Cansu kendisi kalkıp yürüyebilecek aşamada” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Öngel'in kendi gibi problemi olan diğer hastalara göre durumunun çok iyi olduğunu, bunun da Öngel'in azminden kaynaklandığını söyleyen Karanfil, şöyle devam etti:
“Cansu buraya geldiği zaman bacak ve kalça kaslarında çok ciddi bir zayıflığı vardı. Biz egzersizlerle bu zayıflıkları giderdik. Bundan sonraki aşamayı yürümeyle destekleyerek ayağa kalkmasını başardık. Tedavisi ömür boyu sürecek. Hareketleri bıraktığı anda tekrar geriye dönüş ihtimali her zaman var. Bundan sonra da egzersizlere başarılı bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Bu hayat alışkanlığı olacak. Motivasyonunu kaybetmeden çalışmaya devam etmeli. Biz sadece onu destekledik, kendi azmiyle bu aşamaya kadar geldi.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!