Borusan: Tüm kamuoyundan özür diliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Borusan: Tüm kamuoyundan özür diliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2012 12:05

Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, Borusan'ın Ralli şampiyonu Burcu Çetinkaya'nın gazeteci Merve Sena Kılıç ile birlikte özel bir televizyon kanalında sundukları otomobil programının Merve Kılıç'ın başörtülü olmasından dolayı sponsorluğuna son verdiği iddialarıyla ilgili olarak “Hangi dil, din, ırk, inanç, giyim ve yaşam tarzında olursa olsun tüm kamuoyundan içtenlikle özür dileriz” dedi. Uğur, yaşananların ardından 1'i Adana'da ikisi de İstanbul İstinye'de olmak üzere 3 kesin BMW siparişinin iptal olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Uğur, basın toplantısında yaptığı konuşmada dün bazı tüm ulusal  gazetelerde yayınladıkları ilanlarla haklarında ileri sürülen ayrımcılık  suçlamasını kabul etmediklerini ve kamuoyunda oluşan hassasiyeti içtenlikle  paylaştıklarını duyurduklarını kaydetti.

Haberlerde, köşe yazılarında, okuyucu yorumlarında, sosyal medyada,  Borusan hakkında birçok olumsuz haberlerin yer aldığına dikkati çeken Uğur,  herkesin fikirlerini beyan ettiğini, bazen insanların en doğal hakları olan ifade  özgürlüklerini kullanırken adil ve doğru olmak görevlerini ihmal edebildiklerini  de gözlemlediklerini belirtti.

Uğur, olay ve olayın tarafları nezdinde ayrıntılı bir araştırma  yürüttüklerini, Borusan Otomotiv bünyesinde, yazışmalara, tanıklıklara kadar  ayrıntılı, titiz bir araştırma gerçekleştirdiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Borusan Otomotivin MINI markası adına iki başarılı ralllici Burcu  Çetinkaya ve Çiçek Güney ile bir sponsorluk sözleşmesi imzaladığını, Burcu  Çetinkaya'nın ayrıca kendisi başörtülü olan gazeteci Merve Sena Kılıç ile bir  televizyon kanalında program yaptığı için ve bu durumda distribütörlüğünü  yaptıkları MINI markasının imajı ile ters düştüğü için bu sözleşmenin iptal  olunduğunun iddia edildiğini hatırlatan Uğur, iddiayı destekleyen hususların ise  Borusan'ın bir yöneticisinin sponsorluk görüşmelerinde ima ettiği bazı  yargılarının bu düşünceye zemin oluşturduğu ve bunun teyidini almak isteyen bir  gazeteciye MINI markasının nötr olması gerektiği, başka bir simge ile  birleştirilse de aynı kararı alacağı yönünde bir açıklama yapması olduğunu  anlattı.

Agah Uğur, bu iki sporcu ile sponsorluk görüşmelerinin 2011'in ilkbahar  aylarında başlatıldığını, Ağustos 2011'de belirli bir meblağ ve 1 yıl süre ile  şahsi kullanımlarına tahsis edilecek 2 araç üzerinde genel bir prensip  mutabakatına varıldığını belirterek, ancak her iki tarafın da ilave bazı  beklentilerinin ve sürecin tanımlanmasına yönelik ihtiyaçlarının daha net hale  gelmesinin Aralık ayına kadar sürdüğünü kaydetti.

Sponsorluk görüşmeleri sırasında marka müdürü olan çalışanının, dini  inançlar ve başörtüsünün “trendy ve tarafsız” olması gereken MINI markasının  algısına olumsuz etkileri olabileceği yönünde ifadesi bulunduğuna işaret eden  Uğur, Aralık ayının ikinci yarısında Borusan Otomotiv yönetiminin, sektörde  gündeme gelen vergi artışlarından sonra mevcut iş hacminin daralması nedeniyle  yüzde 40 oranında bütçe kısıtlamasına gitme kararı aldığını, bunun neticesinde  aynı gün bütçe nedenleriyle rallici sporcularla sponsorluk görüşmelerinin  sonlandırıldığının yazıyla bildirildiğini söyledi.
         
“Bu, mesleki bir hatadır”
         
Agah Uğur, bu kararın devamında Borusan Marka Direktörü Hakan Bayülgen'in  markasının tarafsız ve trendy konumunu kendi açısından yanlış değerlendirerek  kendileri için kesinlikle kabul edilemez bir yaklaşım içinde bulunduğunu  belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Açıklamasının özünde başörtüsü ile siyaset arasında bir paralellik  kurmuş, sponsorluk sözleşmesinin gerçekleştirilmemesinin nedeni olarak bütçe  kısıtlamasından ziyade bu paralelliği işaret eden bir ifadede bulunmuştur. Sporcu  arkadaşlarımızla yürütülen sponsorluk görüşmeleri kötü yönetilmiştir. Görüşmeler,  çeşitli faktörlerin etkisiyle gereksiz yere uzamıştır. Nihai kararımızın  zamanlamasının ve marka müdürünün bazı açıklamalarının da etkisi ile görüşmelerin  sonlanması gerekçesi yoruma açık hale gelmiştir. Sonuçta milli ralli sporcuları  zor durumda kalmışlardır.

Marka müdürü çalışanımız Borusan'ın çalışma ilkelerini hiçbir şekilde  temsil etmeyen gerek informel ortamda kullandığı bazı ifadeler, gerekse Yeni  Şafak Gazetesine yetkisiz olarak verdiği beyanatın içeriğiyle net bir biçimde  hata yapmıştır. Bu, mesleki bir hatadır. Bu hatası nedeniyle kendisi, iş akdini  feshetmemize gerek kalmadan istifa etmiştir. Ancak herkes tarafından açıkça  bilinmesini isteriz ki,onun bu hatası bizim kurumsal sorumluğumuzu hiçbir şekilde  ortadan kaldırmamaktadır. Bu nedenle, siz değerli basın mensuplarının  tanıklığında, hangi dil, din, ırk, inanç, giyim ve yaşam tarzında olursa olsun  tüm vatandaşlarımızdan içtenlikle özür dileriz. Tersi bir yaklaşımın Borusan  tarafından benimsenmesi, kurumumuzun geçmişine, etik değerlerine ve sosyal  sorumluluk anlayışına aykırıdır.”

Haberin Devamı

 “Kraldan çok kralcı söylemler”
         
Agah Uğur, kendilerini yansıtmaya devam ettikleri sürece yüksek olan  marka itibarını koruyacaklarını ifade ederek, “Bunun bir yol kazası olduğunu  düşünüyorum. Tabi ki burada kişilerin açıklamaları şirketleri bağlıyor. Bunun bir  daha olmaması için gerekli tedbirleri alıp yolumuza devam edeceğiz. Yeni bir yıl  kazası olmaması için ne yapmak gerekiyorsa onu yapacağız” dedi.

Eski marka müdürlerinin açıklamalarında Borusan Grubunun düşüncelerini  yansıtmayan beyanlar olduğuna dikkati çeken Uğur, bu açıklamaları “kraldan çok  kralcı” söylemler olarak değerlendirdi.

Üç iptal var

Soruları da yanıtlayan Uğur, 1'i Adana'da ikisi de İstanbul İstinye'de  olmak üzere 3 kesin BMV siparişinin iptal olduğunu, bundan sonraki süreçte bu  durumun markalarını zedeleyecek bir olay haline gelmemesini umduklarını  belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!