Merkez Bankası'nın kura müdahalesi devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasının kura müdahalesi devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2012 11:15

Merkez Bankası sabah saatlerindeki kura doğrudan müdahalesi sonrasında öğlen saatlerinde de yeniden müdahalede bulundu. Sabahki müdahale sonrası dolar 1.8950 TL'den 1.8750'ye kadar gevşemişti. Öğlen saatlerinde gelen yeni müdahaleye rağmen dolar günün sonuna doğru tekrar güne başladığı seviyelere yaklaştı.

Haberin Devamı

 

İşlemciler, bankanın sabahki müdahalede yaklaşık 400 milyon dolar sattığını bildirirken, ikinci müdaheledeki satış miktarıyla ilgili ise netleşmiş bir bilgi bulunmuyor.

 

Sabahki müdahale sonrası Banka'dan gelen teyit yönündeki açıklamada, istisnai dönemlerde uygulanacak para politikasına ilişkin yaptığı basın duyurusunda belirtilen nedenlerle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini bildirdi.

 

TCMB'nin söz konusu duyurusunda, yarın açıklanacak 2011 yıl sonu  enflasyonunun yüzde 10'un biraz üzerinde gerçekleşmesinin beklendiği bildirilmiş,  mevcut konjonktürde ikincil etkileri sınırlamak açısından enflasyondaki düşüşün  beklentilerden daha önce başlamasının önem taşıdığına işaret edilmişti.

Haberin Devamı

 
İkinci müdahale sonrası değerlendirmelerde bulunan Denizbank Türev İşlemler Müdürü Cumhur Örnek, Merkez Bankası'nın müdahaleye 1.8940 TL'den başladığını ve ilk müdahalelerle doların 1.8750'ye kadar gerilediğini belirtti. Örnek, "Cumaya göre müdahale rakamlarının ufaldığını görüyoruz, bunda yurtdışındaki tatiller de etkili oluyor. Gün sonunda 1 milyar doların aşılacağını tahmin etmiyorum" dedi.

CUMA GÜNÜ BAŞLADI

 

Merkez Bankası 2011 son işlem gününde de 2 milyar doların üzerindeki kısmı doğrudan müdahale, 750 milyon doları da döviz satım ihalesi yoluyla olmak üzere piyasaya likidite sağlamıştı. Dolar, TL karşısında bu Cuma günü bu müdahaleden sonra 1.90 seviyelerinden 1.85'lere kadar gevşemiş daha sonra yeniden 1.88'e yükselmişti.

 

Uzmanlar Merkez bankasını piyasada çok hareketlilik olmamasına rağmen yapmış olduğu bu müdahalenin mesaj niteliği taşıdığına dikkat çekiyor. Diğer taraftan uzmanlar, yurtdışında işlerin bozulması ve TL üzerindeki baskının artması durumunda Merkez'in müdahale için 1.90 seviyesinde aceleci davranmayacağını belirtiyor.

 

Haberin Devamı

MÜDAHALE SÜREBİLİR

ING Bank Döviz Masası Müdürü Murat Yardımcı, Merkez'in bugün de piyasaya müdahale ettiğini ve bu müdahalenin gün boyunca sürebileceğini söyledi. Piyasanın artık Merkez'in 1.90'lı rakamlardan müdahale ettiğini anladığını belirten Yardımcı, bu nedenle piyasanın biraz daha temkinli olabileceğini kaydetti.

Yardımcı, cuma günkü müdahalenin ise biraz da TL'nin yılı en kötü para birimi olarak kapatmamasının önüne geçmek için makyaj olduğunu kaydetti.

MERKEZ MESAJ VERİYOR

Stratejist Cüneyt Paksoy da Merkez'in piyasaya normal günlerde doların 1.90 TL'nin üzerine çıkmak istemediğinin mesajını verdiğini söyledi.

Merkez'in doları 1.80-1.85 bandına çekmek istediğinni artık anlaşıldığını kaydeden Paksoy, "Bence spekülatif göreceği her harekete müdahale edecektir. Çünkü buraları defans olarak tutmak istiyor. Ancak eğer yurtdışında işler normalden çıkarsa bu sefer müdahalede çekinceli davranacaktır. Herşey normalken piyasaya 1.90 TL üzeri fiyat istemediğinin mesajını veriyor. Fakat yurtdışında dolarizasyon artarsa Merkez'in müdahale konusunda bu kadar aceleci olmayacağını düşünüyorum" dedi.

BORSA YATAY SEYRETTİ

Haberin Devamı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda 74,34 puan ve ortalama yüzde 0,15 oranında değer kazandı.

İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta 5,49 puan azalarak 51.340,96 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,01 oranında değer yitirdi.

İlk seanstaki 79,83 puanlık artış dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 74,34 puan yükseldi. Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 0,15 değer kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!