Piyasalar karıştı düşüş hızlandı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar karıştı düşüş hızlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2011 14:48

Avrupa Merkez Bankası'nın merakla beklenen faiz açıklamaları, piyasaları karıştırdı. Avrupa borsalarındaki kayıplar yüzde 2'yi aştı, İMKB'deki düşüş yüzde 3'e dayandı. Euro da dolar karşısında 1.32'li seviyelere geriledi.

Haberin Devamı

ÖNCE YÜKSELDİ SONRA DÜŞTÜ

 

Konuşması merakla beklenen ECB Başkanı Mario Draghi'nin lidikiteyi genişletmeye yönelik olumlu açıklamaları ilk başta piyasaları yukarı çekti. Bununla birlikte  ABD'de işsizlik başvurularının beklenenin altında gelmesi ile piyasalar yönünü yukarı çevirdi. Avrupa borsalarında yüzde 1'e varan artışlar izlendi.

 

Ancak Draghi'nin konuşmasının ikinci bölümünde faizlerin düşürülme kararının oy birliği ile alınmadığını ve ECB'nin para politikaları konusunda AB antlaşmalarının engelline takıldığını açıklaması, piyasaların yeniden düşüşe geçmesine neden oldu.

 

Borsalara sert satışlar gelirken Avrupa'daki kayıp yüzde 2'yi aştı.

 

Haberin Devamı

İMKB'deki düşüş ise daha ser oldu. Bir ara endeksteki kayıp yüzde 3.5'e yaklaştı ve 53 bin 316 puana kadar indi. Kapanış yüzde 2.97 kayıpla 53 bin 499 puandan gerçekleşti.

 

Dolar ise TL karşısında yüzde 0.55 yükselişle 1.8450 TL'ye ulaştı.

 

Piyasalar yükselirken euro dolar karşısında yüzde 1'lik yükselişle, 1.3441 seviyesine kadar çıktı. Ancak sonrasında yaşanan düşüşten nasibini alan paritenin 1.33'ün altına kadar gerilediği görüldü.

 

AVRUPA FAİZ İNDİRDİ  

Küresel piyasaların yarınki kritik Avrupa Birliği liderleri zirvesi öncesinde merakla beklediği toplantı sonrasında, ECB faizleri 0.25 puan düşürdü.

Uzmanlar, faizlerin 0.50 puan düşürülebileceğine dikkat çekmişti.                    

Avrupa'da gösterge faiz oranı yüzde 1.25'ten yüzde 1'e geriledi.                    

ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısına ikinci kez başkanlık eden Draghi, euro bölgesi ekonomisinin daha iyi işlemesini sağlamak ve bankaların likiditeye daha kolay ulaşımını kolaylaştırmak için ECB'nin iki kredi operasyonu ile bankalara yönelik 36 ay vadeli, sabit faizle ve sınırsız miktarda kredi imkanı başlatacağını söyledi.

Haberin Devamı

Draghi, bu programın 6 Ekim 2011 tarihinde açıklanan 12 aylık kredi programının yerini alacağını ve 21 Aralık 2011 tarihinde başlayacağını belirtti.

“Finansal piyasalarda artan gerilimler euro bölgesindeki ekonomik faaliyetleri olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor ve yüksek belirsizlik ile önemli aşağı yönlü riskler görünüm açısından önemli olmayı sürdürüyor” diyen Draghi, orta vadede para politikasının fiyat istikrarının sürdürülmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

ECB'nin, euro bölgesi için 2011 yılı enflasyon tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye yükselttiğini belirten Draghi, ECB'nin, euro bölgesi için 2012 yılı enflasyon tahminini yüzde 1,7'den yüzde 2'ye çıkardığını, ilk tahminlere göre 2013 yılı için enflasyonun yüzde 1,5 olmasını beklediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Euro bölgesinde bu yılın son çeyreğinde ekonomik faaliyetlerin zayıflayacağını vurgulayan Draghi, bu zayıflamaya, küresel talep büyümesi hızının azalması, finansal koşullardaki olumsuz etkiler, euro bölgesindeki tahvil piyasalarında devam eden gerilimden kaynaklı güven sorununun yol açtığını ifade etti.

Draghi, ekonomideki aşağı yönlü risklerin, euro bölgesi finansal piyasalardaki gerilimin daha da yoğunlaşması ve euro bölgesindeki reel ekonomisine muhtemel yayılması, beklenenden daha zayıf hale gelen küresel ekonomi, korumacı baskılar ve küresel dengesizliklerin uygunsuz şekilde düzeltilmesi ihtimaliyle ilgili olduğuna dikkat çekti.

İKİNCİ KEZ İNDİRDİ

Haberin Devamı

Mario Draghi'nin geçen ay ilk kez ECB başkanı olarak katıldığı toplantıda, banka sürpriz şekilde gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) azaltarak yüzde 1,50'den yüzde 1,25'e indirmişti.

ECB, Temmuz ayında, artan enflasyonla mücadele için gösterge faiz oranını 25 baz puan yükselterek yüzde 1,25'ten yüzde 1,50'ye çıkarmıştı.

SARKOZY UYARDI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yarın gerçekleşecek Avrupa Birliği zirvesinde anlaşılamaması durumunda, euronun ikinci bir şansının kalmayacağını ifade etti.

İNGİLTERE FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEDİ

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün yaptığı toplantıda yüzde 0,5 olan gösterge faiz oranını aynı seviyede bıraktığını açıkladı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, küresel ekonomik kriz sırasında ekonomiyi resesyondan çıkarmayı desteklemek amacıyla Mart 2009'da yüzde 0,5'e indirdiği gösterge faiz oranını o tarihten bu yana değiştirmedi.

İngiltere Merkez Bankası, ekonomiyi durgunluktan kurtarmak için 275 milyar sterlin olan varlık satın alma programını da aynı seviyede bıraktı.

 

 

 

 

 

   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!