Müslümanları kızdıracak karar

Güncelleme Tarihi:

Müslümanları kızdıracak karar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2011 11:29

Kudüs Belediye Meclisi, Eski Şehir’deki Mescid-i Aksa'ya erişim sağlayan ahşap rampanın “kamu güvenliğini tehdit ettiği” gerekçesiyle bir hafta içinde kapatılacağını belirtti.

Haberin Devamı

Mühendis Şlomo Eşkol, Mağribi Rampası olarak bilinen geçişin kapatılması için, Ağlama Duvarı Koruma Derneği’ne mektup gönderdiklerini söyledi.

 

Dernek Başkanı Yusuf Natşeh ise vakıf olarak kendilerine danışılmadığını dile getirdi. Natşeh, planı, protestolara neden olabilecek talihsiz bir politika olarak değerlendirdi. 

 

Müslüman aktivistlerin, yapılacak değişiklerin Eski Şehir’e zarar vereceğini savunması yüzünden, rampanın geleceği şu an belirsiz. Aktivistler aynı zamanda, İsrail’i Eski Şehir’deki Müslümanlara ait bölümleri kontrol etmekle suçluyor.

 

KAR FIRTINASINDA HASAR GÖRMÜŞTÜ

Haberin Devamı

 

Mescid-i Aksa, İsrail-Filistin çatışmasının merkezinde yatan nedenlerden biri. Camiye açılan yüzyıllar öncesinden kalma rampa, bir kar fırtınasında zarar gördükten sonra geçici bir yapıyla değiştirilmişti.

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçiş yolunun yıkılması planını geçen ay engellemişti. Bunun nedeni, Mısır'daki önseçimler nedeniyle zaten gerilen bölgede alınacak böyle bir kararın ters tepme ihtimaliydi. Netanyahu'nun sözcüsü, Kudüs Belediye Meclisi'nin kararıyla ilgili olarak bir yorum bildirmedi.  

 

Söz konusu rampa, Mescid-i Aksa'ya girmek için kullanılan tek yol değil. Ancak cami, Müslümanlar için en önemli üçüncü kutsal tapınak olduğu için, yapılacak her müdahale büyük yankı uyandırıyor.   

 

Yapı, Yahudiler için de dini değer taşıyor. Ağlama Duvarı, onlar için en kutsal ibadet yeri.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!