Hayır, Bay Yar-Başkan Türkiye 10 yılda 3 kat büyümedi

AMERİKA’nın Yar-Başkanı (Vice-President) Jeo Biden (baydın okunur), geçen hafta sonunu Türkiye’de geçirdi.

Bu ziyaretin amacı, Suriye’deki Baas rejimini devirip, Esad’ın kellesini uçurmaya karar vermiş olan Amerika’ya sağladığı kolaylıklar için, Türkiye’ye teşekkür edip, devamını garantiye almaktı. Yar-Başkan, bir dizi “Türk tavlama” konuşmaları yaptı. Anlaşılan propaganda uzmanları Sayın Baydın’a “Türkler, ağzı açık hayran budalasıdır; onları bol bulamaç yağla ve öv; sana canlarını verirler” demiş. O da bizleri, daha doğrusu AKP iktidarını yere göğe koyamadı. Bize “biz neymişiz be abi” dedirtti. Bu arada Türkiye’nin son 10 yılda 3 kat büyüdüğünü söyledi. Hayır! Bay Baydın, son 10 yılda Türkiye yani Türk milli geliri 3 kat büyümedi. 2002’nin Kasım ayında iş başına gelen AKP’nin, 2011 dahil 9 yıllık iktidar döneminde milli gelir yüzde 56 büyüdü. Kişi başına milli gelir de yüzde 40 arttı. Bunlar da övünülecek sonuçlardır. Milli gelir artışı bakımdan AKP iktidarı başarılıdır. Ama 3 misli büyüme yoktur.
MİLLİ GELİR YARATILMASI FİZİKSEL BİR OLUŞUMDUR
Milli gelir, bir ülke halkının bir yıl içinde yüz binlerce kalem mal ve hizmet üretimine yaptığı katma değerlerin toplamıdır. Milli gelir, üretim demektir. Demir-çelik, elektrik, çimento, fayans, otomobil, buzdolabı, sabun, kâğıt, kurşun kalem, toplu iğne, makarna, sucuk pastırma üretmek demektir. Milli gelir, ameliyat, diş dolgusu, saç tıraşı, sırt masajı yapmak demektir. Uçakla, otobüsle, trenle insan ve yük taşımak demektir. Okullarda, dershanelerde öğrenci eğitmek, gazete çıkarmak TV yayını yapmak, şarkı bestelemek, türkü okumak demektir. Saymakla bitmeyecek bu mal ve hizmetlerin üretimin hepsi fizikseldir. Ama ölçüm parasaldır. Ölçümde kullanılan ortak birim ise, o ülkenin ulusal parasıdır. Bu fiziksel olayların piyasa değeri tam ve doğru olarak ölçülemez. Farklı yöntemler farklı sonuçlar verir. Ama bu fark yüzde 1-2’yi geçmez. Ulusal para birimi ve cari fiyatla yapılan ölçümler sabit fiyata indirgenir. Geçmiş yılla karşılaştırılarak büyüme oranı denilen yüzde bulunur. Sizin bilginize sunulan 3 kat büyüme hesabı yanlıştır. O hesapta muhasebe hatası vardır. Sabit dolar kullanılmamıştır. Bana inanmıyorsanız, uzmanlarınıza söyleyin CIA’ye veya IMF’ye sorsunlar. Hiç olmazsa Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) daha geçen ay yayınlanan hesaplarına baksınlar. UNDP, Türkiye’de 2000-2011 arasında kişi başına milli gelir yüzde 32 artmıştır diyor.
TÜRKİYE, 30 YILDIR 17. BÜYÜK EKONOMİDİR
“Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisidir” ibaresi, Turgut Özal tarafından da kullanılırdı. En az 30 yıllık geçmişi vardır. Liste değişmezse Sayın Baydın’ın dediği gibi 2023’de Türkiye’nin dünyanın 10. büyük ekonomisi olması söz konusu değildir. Zaten böyle bir iddiamız da yok. Bizim amacımız çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmaktır.
MUASIR MEDENİYET VEYA ÇAĞDAŞ UYGARLIK DÜZEYİ
Medyanın belli bir kesiminde Atatürk düşmanlarının borusu ötmektedir. Ama Atatürk hâlâ yol göstericidir. Onun, milletine erişilmesi gereken hedef olarak gösterdiği “muasır medeniyet seviyesinin” göstergesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın İnsani Gelişmişlik Endeksi’dir. Maalesef burada 92’nci sırada bulunuyoruz. Daha elimi, uzun zamandır ciddi ilerleme kaydetmiyoruz. Yürüyecek uzun bir yolumuz, yapacak çok işimiz var.
Son Söz: Yağcılık arz ederken gazeteci, cehaletin söyler.
Yazarın Tüm Yazıları