Sizin en iyiniz hangisi?

SİZE bir soru:

Sizce en iyi Türk filmleri hangileridir?

Zor yanıtlanacak bir soru.
Çünkü bu seçimi, seyrettiğiniz filmlerin arasından yapacaksınız. Oysa seyretmediğiniz çok iyi, çok güzel, mutlaka beğeneceğiniz filmler de vardır.
İşte sizin seçiminize yardımcı olacak bir kitap. Arşivinizi kurmak istediğinizde veya eksiklerinizi gidermek istediğinizde müracaat edeceğiniz bir kaynak kitap. “Sinema” dergisinin hazırladığı bir özel sayı-kitap. DVD mağazasına gittiğinizde, ondaki listeye göre eksiklerinizi giderip, yeni listeler hazırlayabileceksiniz.
Girişte şöyle diyorlar:
“Türk sinemasının en iyilerini seçmek için, 1 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında düzenlenen oylamamız sonuçlandı. 5000 sinemaseverin oylarıyla belirlenen en iyi 100 Türk filminin sinema tarihindeki yerini dergimiz yazarları değerlendirdi.”
Bu özel sayı-kitabın adı: Tüm Zamanların En İyi 100 Türk Filmi.
“Sinema” Okurları Seçti, “Sinema” Yazarları Değerlendirdi.
Tanınmış, sinemaya giderken düşüncelerini öğrendiğiniz yazarların değerlendirmeleri, yorumları bu kitapta yer alıyor.
Yararlı, özellikle bugün DVD mağazasına giderken bakabileceğiniz bir başvuru, danışma kaynağı.
Neyi, niçin seyretmeniz gerektiğini ve önemini anlayacaksınız. İçlerinde seyrettikleriniz varsa, üstelik bir sinema beğeniniz oluşmuşsa, işinizi kolaylaştıracak, size zaman kazandıracaktır.
Filmin yönetmeni, oyuncuları, konusu yer alıyor. Bir de eleştirmenin değerlendirmesi, güzel de bir fotoğraf.
Listenin sonunda, benim hoşuma giden bir başka bölüm var.
Sinema eleştirmenlerinden kimler, hangi filmlere oy verdi. Elliye yakın yönetmenin seçtiklerini tek tek okuyabilirsiniz.
Bakın bu da önemli.
İnandığınız, yargısına güvendiğiniz eleştirmenlerin de yazdıkları size yol gösterici olabilir.
Eleştirmenler 10 film seçmişler.
* * *
SİNEMAMIZIN Yüzleri bölümünde; eleştirmenler, yönetmenler, oyuncular en sevdikleri Türk filmi üzerine konuşuyorlar.
En beğendiklerinden birkaç örnek vereyim.
Hülya Koçyiğit - Susuz Yaz (Metin Erksan),
Cüneyt Arkın  Erkek Ali (Atıf Yılmaz), Erden Kıral - Sazlık (Metin Erksan), Hale Soygazi - Bir Demet Menekşe (Zeki Ökten) ve Bir Yudum Sevgi (Atıf Yılmaz), Tarık Akan - Umut (Yılmaz Güney) ve Nefes: Vatan Sağolsun (Levent Semerci), Ezel Akay - Sevmek Zamanı (Metin Erksan) ve Beş Vakit (Reha Erdem), Kadir İnanır - Katırcılar (Şerif Gören), Şener Şen - Sonbahar (Özcan Alper), Sinan Çetin - Otobüs (Tunç Okan), Çağan Irmak - Düğün (Ömer Lütfi Akad), Sevda Ferdağ - Gurbet Kuşları (Halit Refiğ), Mustafa Altıoklar - Bir Zamanlar Anadolu’da (Nuri Bilge Ceylan), Ömer Vargı - Susuz Yaz (Metin Erksan), Taylan Biraderler - Züğürt Ağa (Nesli Çölgeçen), Uğur Yücel - Susuz Yaz (Metin Erksan), Serdar Akar - Ah Güzel İstanbul (Atıf Yılmaz).
Bu listedeki bazı seçimlerin özelliği oyuncular, oynadıkları filmleri niçin beğendiklerini anlatıyorlar. Şimdiye kadar pek rastlamadığımız gerekçeler, özgün yorumlar...
* * *
LİSTELERİ sevmeyenler de vardır, seçim iradelerine ipotek konulmuş gibi hissederler kendilerini. Bütünüyle olmasa da bu görüşe katılıyorum, çünkü insanın beğeni mekanizmasını kilitler, sanat alanındaki bireysel gustosunu başkasına terk etmiş olur.
Ne var ki, bu seçmelerin bir hatırlatma özelliğinden de neden uzak duralım?
Seçmeler kitapları biraz da tembelliğe alıştırırlar bizi.
Ancak iyimser açıdan baktığınızda, başka yanını ortaya koymak da gerekir.
Çağımız uzmanlar çağı, onların da oylarını merak ederim ben doğrusu. Seçimime aykırı olsa da bir bilenin izi vardır. Farklı bakış açısıyla bakma fikri kazandırır insana.
Sanırım günümüzde bu kitaplar gittikçe çoğalıyor. Geziden kitaba, besteci CD’leri seçimine kadar uzayan bir bibliyografya...
Ancak ben Türk filmlerine özel bir ilgi gösterilmesini savunmuşumdur her zaman.
Onun için de bu çalışmayı yazdım. Türk filmi ile ilgili her liste ilgimi çeker.
Yazarın Tüm Yazıları