Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Erdoğan'dan Emniyet'e MİT görevi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılda ilk genelgesini istihbarat konusunda yayınladı.

Hafta içinde yayınlanan ‘‘Çok gizli’’ damgalı genelge ile bugüne kadar MİT'ten başka bir kurumun yapmadığı bazı görevler de Emniyet Genel Müdürlüğü'ne veriliyor.

Erdoğan'ın iki buçuk sayfalık, sadece istihbarat ve güvenlikle ilgili birimlere dağıtılan genelgesi, radikal dinci teröristlerin İstanbul'da giriştiği eylemlerinin ardında ortaya çıkan, ‘‘İstihbarat açığı var’’ tartışmalarını kapatmaya yönelik görülüyor.

Çünkü, genelgenin radikal dinci örgütleri daha iyi izlemek amacıyla yayınlandığını söylemek mümkün.

ÖZEL BİRİM KURULUYOR

Genelge ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne tanık koruma, örgütlere ajan yerleştirme ve koruma, takip, izleme gibi konularda önemli yeni yetkiler veriliyor.

Bu amaçla bu başkanlığa bağlı özel bir birim oluşturuluyor.

Birimin bütçesi ise Başbakanlık tarafından karşılanıyor.

Genelgeyle bu birime, bazıları geçmişten beri kullanılan tanık ya da ajanlara yeni kimlik veya pasaport verme, yüz değiştirme, ailelerini koruma, tanık veya ajanla ailelerinin geçimini garanti altına alma gibi uygulamaların yanı sıra önemli bir güç daha veriliyor.

Bu birim, gerekli gördüğü takdirde şirket kurabilecek, kurdurabilecek.

Sıradan ticari işletme gibi görünecek olan bu şirketlerin kuruluş ve işletme giderleri de yine Başbakanlık'tan karşılanacak.

Böylece, şirketler üzerinden örgütlenmeyi yeğleyen radikal dinci teröristleri izlemede daha yararlı sonuçlar çıkarılacağı düşünülüyor.

Genelgenin en ilginç boyutunu da bu bölüm oluşturuyor.

Çünkü, diğer görevler bir yana, istihbarat amaçlı şirket kurma veya kurdurma yetkisi bugüne kadar, yasadan kaynaklanan bir güçle, sadece MİT'in kullanabildiği bir yetkiydi.

YASAYI ZORLAYAN GENELGE

Emniyet Genel Müdürlüğü Yasası'nın buna olanak sağlamadığına yönelik genel bir görüş var.

İşte bu çerçevede Başbakan'ın yeni genelgesinin yasalarda bir zorlama anlamına gelebileceği belirtiliyor.

Yasanın vermediği bir görevin genelge ile verilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken uzmanlar, ‘‘Mutlaka bir şekilde bir hükme ilişkilendirme bulunmuş olmalı. Ama burada Başbakan'ın, MİT'e sağlanan bir olanağı Emniyet'e de vererek, istihbarat alanında yeni bir yaklaşım sergilediğini gösteriyor. Bu da son derece önemli bir unsur’’ görüşünü dile getiriyorlar.

Bu noktada, ‘‘Erdoğan'ın yeni yaklaşımı, MİT'le uzlaşma sonucu mu ortaya çıktı, yoksa Başbakan'ın MİT'e yaklaşımının bir göstergesi mi?’’ sorusu gündeme geliyor.

Ancak, Başbakan'ın terör örgütlerinin izlenmesi konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yeni olanaklar sağladığı kesin.

Bunda, İstanbul'da bombalar patlatan dinci teröristlere kumanda eden Azat Ekinci'nin MİT izlemesinden kurtulmasının etkili olduğu görüşü de yaygın bir kanaati oluşturuyor.
Yazarın Tüm Yazıları