Ödüllü filmler kentinizde

ANKARA Sinema Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Gezici Festival, 2 Aralık’ta yolculuğuna Ankara’dan başlıyor.

Haberin Devamı

Başkent’teki gösterimler 8 Aralık’ta sonlanacak, 9-12 Aralık arasında Sinop’ta, 14-18 Aralık tarihlerinde de İzmir’de sürecek.
Sinema seyircisinin ve salon sayısının büyük şehirlerde arttığını görüyoruz, okuyoruz.
Ancak birçok kentte hâlâ sinema sayısının azlığı, seyirci iştahının Anadolu’nun birçok kentinde yeterli düzeye çıkmadığını gösteriyor.
Gezici Festival’in amacı, özelliği başka.
Bu filmleri festival dışında seyretmek mümkün değil. Çünkü art arda bu yıl önemli dünya festivallerinde ödül almış filmleri seyredemezsiniz.
Cannes’da, Berlin’de, Lokarno’da ödül almış filmleri ve oyuncuları kentinizdeki sinemalarda görebilmek, bir sinemasever için bulunmaz fırsat.
Küçük çocukların/küçük oyuncuların gözünden, duygusal yaşamlarla, askerî darbelerin baskısı altındaki toplumun açmazlarını bu festivalde seyredebilirsiniz.
Aile çatışmaları, ya yaşadığımız ya da tanık olduğumuz, insanın ruh halini etkileyen depremler. Ünlü yönetmenlerin bakış açıları, değerlendirişleri, onların yönetmenliği kadar iç dünyalarını da yansıtıyor.
Her mesleğin iç yüzünü öğrenmek isteriz, sahnenin arkasında nelerin yaşandığı, nelerin olduğu insan merakının bir özelliğidir.
O zaman Sinema içinde sinemacılar bölümü de farklı yaklaşımıyla tam aradığınız şeyi sunacak.
Ankara’da paneller de gerçekleştirilecek.
Bahar İsyancıdır bölümünde Arap Baharı tartışılacak.
Bağlam Yayınları işbirliğiyle de Tül Akbal Süalp, Aslı Güneş ve Nedim Süalp’in editörlüğünü üstlendiği Sınıf İlişkileri: Sureti Soldurulmuş Bir Resim mi? kitabı yayımlanacak.
* * *
FESTİVALDE benim en çok ilgimi çeken bölüm iyi yönetmen Zeki Demirkubuz’un “Kıskandığım Amerikan Filmleri” başlığı altında seçtikleri.
Bir sinemacının başka sinemacılar, bir edebiyatçının başka edebiyatçılar, özetle aynı güzel sanatlar dalındaki yetkin insanların bir diğeri hakkındaki yargıları, seyirciler, araştırmacılar için de ip ucu niteliğindedir.
Zeki Demirkubuz Türk sinemasının ustalarının seçtikleri, yalnız onların bireysel zevklerini ortaya koymaz, sinema anlayışı konusunda yapılacak araştırmalar için de önemli bir kaynaktır.
Demirkubuz’un seçtiği dört Amerikan filmi:
Uygunsuzlar / The Misfits / John Huston,
Gece Yarısı Kovboyu / Midnight Cowboy / John Schlesinger,
Köpekler / Straw Dogs / Sam Peckinpah,
Yakuza / The Yakuza / Sydney Pollack.
Demirkubuz seçkisinin gerekçesi de şöyle:
“Kendi adıma ‘Kıskandığım Filmler’ başlığı altında önerdiğim dört filmi ve başka yüzlerce Amerikan filmini izlerken, en az yukarıda bahsettiğim yönetmenler (Bresson, Bergman, Tarkovski, Antonioni, Ozu, Satrajit Ray) ve filmleri kadar Amerikan Sineması’ndan etkilendiğimi, kendimi onlarla karşılaştırdığımı, kafamın karıştığını ve Amerikan Sineması’nı birçok açıdan daha derin ve saygın bir yerde gördüğümü itiraf edebilirim.”
* * *
DAHA fazla bilgi için:
www.flickr.com/photos/gezicifestival
www.gezicifestival.org
www.facebook.com/gezicifestival
twitter.com/gezicifestival
vimeo.com/gezicifestival

 

Yazarın Tüm Yazıları