Hayat her yıl yeniden başlar

Hayatın baş döndürücü akışı içinde, kendine yeni bir başlangıç yapmak isteyenler için yılbaşı, mükemmel bir zamanlama.

Hayatınızı daha kaliteli hale getirmek, sağlık ve mutluluğunuzu mümkün olduğunca değil, en iyi düzeye yükseltmek istiyorsanız bu yazıya dikkat.

SAĞLIKLI, formda ve kaliteli bir hayat hepimizin isteği. Önceliklerimizi daha iyi anlatan, bizi daha çok sarmalayıp kuşatan, mümkün olduğu kadar bize ait ve ‘‘biz’’ olan bir hayatı hepimiz özleriz. Kendi istediğimiz yerde durmayı, endişesiz kalmayı, sevgi ve umudu hep yanında bulmayı kim istemez? Haklıyız.

Haklıyız, çünkü hayattan çok şey bekliyoruz. İnanılmaz bir hız ile akıp gitse de... Ve gittikçe ‘‘daha çok’’ ile fazlaca özdeşleşse de... Bu hıza ayak uydurmak ise oldukça zor ve yorucu. Hep daha çok öğrenmek, üretmek ve daha hızlı büyüyüp yükselmek gerekiyor ayakta kalabilmek için. Bedensel ve ruhsal enerji ihtiyacımız da buna paralel olarak sürekli artıyor. Ve başlıca sorunumuz bu enerjiyi nereden bulacağımız.

SÜPER HORMONLAR

Bunun en kolay çözümü bedenimizi daha fazla adrenalin ile ateşleyip, ruhumuzu ve beynimizi daha yüksek dozda serotonin ile yıkamak gibi görünüyor. Geride kalmamanın da, düşüp yıkılmamanın veya depresyon batağına saplanmamanın da en kolay çözümü bu kimyasal banyo!.. Adrenalininizi maksimum yaptıran stres sıçramalarının da, serotonini patlatan anidepresan ilaç satışı zıplamalarının da bununla ilintili olduğu kuşkusuz!

Bu baş döndürücü hız içinde kendinize iyi bakmayı ihmal edebilir, kendinizle olmayı, doğal, sade ve asude kalmayı unutabilirsiniz. Size ait olmayan başka hayatları yaşamanız, başkalarını oynayıp kendi hayatınızda figüran kalmanız işten bile değildir. Bütün bunların o ‘‘süper doz adrenalin ve mega doz serotonin’’den kaynaklandığı hep aklınızda olsun. Bu iki çılgın hormondur sizi ayartıp yoldan çıkaran.

Avuçlarınızın içinden ışık hızıyla kayıp giden ‘‘Gülün Hayatı’’nı fark ettiğinizde olan olmuş gül çoktan solmuştur. Eğer böyle olmasını istemiyorsanız hemen harekete geçmelisiniz. Şimdi tam zamanıdır.

Bu yılı farklı bir yıl yapabilir, yeni yıla yeni adımlarla başlayabilirsiniz. Her adımınızla hayatınızı sağlık, mutluluk ve kalite ile yeniden donatabilirsiniz. ‘‘Dünya her sabah yeniden kurulur ve her sabah taze bir başlangıçtır.’’ Bu cümle yeni yılın sihirli cümlelerinden biri olabilir. Unutmayın! Bu küçük başlangıçlar büyük bir değişimin ilk adımlarıdır.

DAHA İYİSİ İÇİN

Eğer yeni yıla iyi bir başlangıç yapmaya kararlıysanız, yeni yılın ilk sabahından itibaren önceliklerinizi biraz değiştirmekle işe başlayın.

Kimlere ve nelere daha çok zaman ayırmalı, nerelerde hızlanıp koşmalı, ya da frene basıp yavaşlamalısınız.

Geliştirmeye, büyütüp çoğaltmaya yeniden yeşertmeye ihtiyaç duyduğunuz ilişkiler neler?

Sevgi, şefkat, sabır ve hoşgörünün neresindesiniz?

Kendinize yeterince bakıyor musunuz?

Sağlıklı biri misiniz?

Akıl, ruh ve beden ilişkileriniz ne durumda?

Yedikleriniz, içtikleriniz, uykularınız ve bedensel aktiviteniz nasıl?

Stres düzeyiniz yeterince düşük mü?

En son ne zaman ve kime iyilik yaptınız? Kimi hoşgörüp affettiniz? Hiç tanımadığınız bir yoksula, yaşlıya, çocuğa ya da özürlüye en son ne zaman yardımcı oldunuz?

Ve daha pek çok şey... Hayatınızı daha kaliteli hale getirmek, sağlık ve mutluluğunuzu mümkün olduğunca değil, en iyi düzeye yükseltmek istiyorsanız neden yeni yıl sizin için de yeni bir başlangıç olmasın?

Mutlu, kaliteli ve sağlıklı bir hayatı kucaklayan yeni bir yıl dileği ile.

Huzur, sihirli bir kelime

Yeni yıla başlarken daha çok huzur ilk dileklerinizden biri olsun. Ailenizle, sevdiklerinizle huzur içinde bir yaşam sürmek ayrıcalığını hep önemseyin. Komşularınızla, dost ve arkadaşlarınızla, birlikte bulunduğunuz sosyal gruplarla huzurlu ve uyumlu olmaya özen gösterin. Ortaya çıkan sorunları büyütmemeye çalışın. Hoşgörmenin ulaşılmaz derinliğinin ve huzurunun keyfine varın.

BİR ÖNERİ

Kökünü araştır

DENGELİ bir ruhsal yaşam sağlıklı bir hayatın en önemli etkenlerindendir. Bu yıl yapacağınız değişikliklerin ilk sırasına aile ve sosyal ilişkilerinizi geliştirmeye ayırın. Yaşam pastanızdan anne, baba ve kardeşlerinize, eşiniz ve çocuklarınıza, akrabalarınıza, komşularınıza, dost ve arkadaşlarınıza yeterli ve dengeli dilimler ayırıp ayırmadığınızı gözden geçirin. Aile büyüklerinizi daha sık ziyaret etmeye çalışın. Ziyaretlerinizi sadece bayramlarla, kandillerle sınırlamayın. Onlarla daha çok ve daha sık birlikte olacak fırsatlar yaratın. Bazı hafta sonlarını onlarla birlikte geçirin. Annenizi, babanızı en son ne zaman evinizde konuk ettiniz?..

Komşuluk ilişkilerinizi güçlendirmek size daha çok güven duygusu verecektir. Komşularınızla görüşmeye, onlara sorunlarında destek olmaya çalışın.

NOT ALIN

10 dakika ara

ÖZELLİKLE şehirlerde yaşayanlarımız için hayat gerektiğinden fazla hızlı. Ya bedenimiz, ya ruhumuz bazen ikisi birden bu hıza çoğu kez ayak uyduramıyor. Her gün 10 dakikanızı aile ve sosyal ilişkilerinizin durumu, aramanız gerekenler, hatırını sorup sorununu izlemeniz veya gönlünü almanız gerekenler için ayırın. Çocuklarınız, eşiniz, anne ve babanız, kardeşleriniz ya da arkadaşlarınız fark etmez. En son kendinize ne zaman bir armağan aldığınızı, kitabevi ya da müzik merkezini en son ne zaman ziyaret ettiğinizi hatırlamaya çalışın.
Yazarın Tüm Yazıları