Canaydın Terim'in kumandasında

Yaklaşık 5,5 saat başbaşa görüştüğüm iki eski başkan, açıkça ifade etmeseler de bir gerçeğin altını çiziyorlar; ‘‘Ey Canaydın, maalesef sen, yani seçilmiş başkan, atadığın Fatih Terim'in kumandasına girmişsin.’’

G.SARAY hasta, koca takım göz göre göre eriyor. Virüs var ama nerede? Her gün sütunlar dolusu yazılar... Akıl veren çok, tedavi eden yok. Önce, hastanın sorumlularıyla konuşayım dedim, Özhan Canaydın ve Fatih Terim'den yazılı istekte bulundum.

Bu isteğimize yazılı bir cevap gelmedi. Sadece Özhan Canaydın'dan şifahen, ‘‘İlerideki günlerde’’ yanıtı geldi. Ama günler ilerliyor, koca takım hala erimeye devam ediyor. O zaman son görev alan iki başkana başvurdum. Çünkü bu hasta onların elinde bırakın, ‘‘Yatakta kıvranmayı’’ son sürat koşuyordu.

Vur de, öldürsün!

Faruk Süren
ve Mehmet Cansun ile yan yana hiç konuşmamıştım. Daha ilk saniyelerde aralarındaki hiyerarşi net bir biçimde gözüktü. Faruk Süren, sanki gemi kaptanı gibiydi. Bazı konularda anlaşamıyorlardı. Ancak, anlaşamadıklarında bile tartışmaları çok keyifliydi.

Mesela, Başkan Süren, Asbaşkan Cansun'u transfere gönderdiğinde çok korkarmış. ‘‘Vur deyince öldürür’’ diyor. ‘‘Ben 4 ver derim, o 6'ya çıkar. İşi bitirmeden gelmeyi hiç sevmez.’’

Faruk Süren
, büyük düşünen bir başkan. Ufak şeyler onu tatmin etmiyor. Mehmet Cansun, ‘‘Ben okuldan yetiştim ama, bunlar gibi (Süren ve Canaydın'ı kastederek) aristokrat değilim. Tribünden geldim. Amigoluktan geldim. Maçlarda dayak yiye yiye geldim’’ diyor. İkisini de dikkatle dinledim. Stilleri ayrı da olsa, gittikleri yolda başarıya ulaştılar.

Altını oymuşlar

Mehmet Cansun
şimşekleri çok fazla üzerine çekmek istemiyor. Onun için de fazla toz kaldırmadı. Ama Faruk Süren öyle değil. Başından geçenler, yaptıkları, altının oyulması onu çok rahatsız etmiş. Rakip takımlar için en ufak bir şey söylemiyor. Havası, ‘‘O işler kolay, önemli olan kendi camiamız. Arkadan vuranlar ve aşağı çekenler hep bizim camiadan.’’ Konuşmasından hep bu noktalar çıkıyor.

‘‘Sudan sebeple’’ kendi yönetim kurulundan ayrılan Özhan Canaydın'ı dolmuşa getirip 4 sene sonra başkanlığa itenler, yani kendisinin deyimiyle, ‘‘Küçük olsun, bizim olsun diyenler kim?’ diye soruyoruz? Gülüyor, ‘‘Selahattin Beyazıt mı, Murat Beyazıt mı?’’ diyorum. Kahkaha atıyor, ‘‘Sen söyledin’’ diyor, ‘‘Ben söylemedim.’’

Süren büyük oynuyor

O arada Esat Yılmaer, Necdet Çobanlı ismini telaffuz ediyor, yine kahkaha, yine aynı cevap, ‘‘Ben söylemedim Esat sen söyledin’’.

O anda herhalde, bize haksızlık yaptığını anlamış olacak ki, bir ismi de o telaffuz etti. İnan Kıraç. Herhalde o yine büyük oynadı en tepedekinin ismini verdi. Dedim ya, büyük oynamayı seviyor. Kafasında Real Madrid ve M.United gibi bir G.Saray var. Öyle idare edilen, kongrelerini statlarda yapan, 9 milyon taraftarı kulübe ortak etmek isteyen..

‘‘Başkan olsan, bu takımı ne yaparsın?’’ dediğimizde, ‘‘İkinci yarı başlamadan bu takımı alayım, sezon sonu şampiyon bitiririm’’ dedi. Der demez de, öne doğru fırladı, çünkü söylediğini yaşıyordu.

Neden?

İşte yazının başındaki olaydan. Yani hastayı iyi tanıyordu. Teşhisi koymuştu. Gördüğüm kadarıyla kinci de değil. ‘‘Hırsı aklının önüne geçmiyor’’ Geçmiyor ki, ‘‘Takımı alırsam Fatih Terim ile devam ederim’’ diyor. Ama hemen ilave ediyor, ‘‘Başına birilerini koyarım.’’

Kumandasına girmişsin

Bunları net söylemiyor. Ben konuşmalarından çıkarıyorum. Yani, ‘‘Bu takımın bu duruma düşmesindeki tek sorumlu Özhan Canaydın’’ derken, şunu söylemek istiyor, ‘‘Ey G.Saray Kulübü Başkanı sen, G.Saray'ın kongre üyelerince başkanlık sistemine göre seçilmiş birisin. Yani sen ne dersen, ne istersen, kimlere görev verirsen işler öyle yürür. Rotayı, vizyonu, misyonu, çıtayı sen belirlersin. Kulübün Başkanı sensin. Sen geminin kaptanısın. Ama maalesef sen, yani seçilmiş başkan, atadığın Fatih Terim'in kumandasına girmişsin. Kulübü sen mi idare ediyorsun, Terim mi?’’ Faruk Süren, ‘‘Terim idare ediyor’’ demiyor ama bütün konuşmalarından benim çıkardığım sonuç bu.

Süren, enteresan birisi. Seçimde Mehmet Cansun'a karşı Özhan Canaydın'ı desteklemiş. Buna Cansun bile şasırmış. ‘‘Hayretler içinde kaldım’’ diyor. Sebebi mi? ‘‘Özhan Canaydın gelsin, icraat yapsın, herkes vizyonunu ve kapasitesini görsün’’ istemiş. Ben öyle gördüm ve Özhan Canaydın'ı buraya iten o, ‘‘Küçük olsun, benim olsun’’ diyen grubu da böylece deşifre etmek istemiş.

Satranç oynuyor

Şu gözüküyor ki, Faruk Süren, resmen santranç oynuyor. Altıncı, yedinci hamleyi düşünerek hareket ediyor. Zeki adam, zaten bunu Mehmet Cansun da kabul ediyor... ‘O çok akıllı ve vizyonu geniş biridir. Bizden farklı düşünür.’

Avrupa Kupası'nı getirmek kolay iş değil. Süren’in gözlerine baktığımda, tatmin olmamış bir ifade yakaladım. Aklı hep Şampiyonlar Ligi Kupası'nda. Ama önce içeriyi temizlemek istiyor. Sonra sahneye çıkacak. Başkanlık için, ‘‘Hayır’’ diyor. Ama aynı fikirde değilim. Zamanı gelince tekrar başkan olacak.

Cansun bu başkanlık için daha esnek konuşuyor. Zaten 22 milyon dolarını yeni kurtarmış. Ağzı yanmış, bu ifadeleri kullandığına göre tekrar başkanlığa aday olup para kaptırmaya niyetli değil.
Yazarın Tüm Yazıları