Kim ne derse desin en leziz yılbaşı yemekleri evlerde yenir

Yılbaşı yaklaşıyor ya herkesin aklında aynı meşum soru: Yılbaşı gecesi ne yapılacak?

Geçen yıl tam da bu zamanlar yazmışım: İşimin en hummalı dönemleri hep bu günlere rastlar ve yıllardır yılbaşı gecelerini evde geçiririm demişim.

Anlaşılan bu yıl da böyle olacak.

Şikayetçi de değilim.

Ama çevremde bir kıpırdanma bir ne yapacağını bilememe hali.

Uzak diyarlara yolculuk etmeyi düşleyenler bir yanda, kendilerine farklı eğlence yaratma uğraşındakiler öte yanda, herkes sanki yemiyor içmiyor yılbaşı gecesi ne yapacağını, nereye gideceğini, kimleri eleyip kimlerle birlikte olacağını düşünüyor.

Ne kadar düşünülürse düşünülsün eldeki seçenekler belli.

Ya çok yıldızlı otellerden birinde başta yaldızlı kartondan şapka, eller havaya bir eğlence, ya bildik lokantalarda arkadaşlarla bir yemek ya son yılların yükselen değeri sokak partilerine gitmek ya da geleneksel aile yemekleri..

Bir de elbet evlerde verilen yılbaşı davetleri...

Kim ne derse desin dünyanın her yerinde en leziz yemekler evlerde yenir.

Hele hele davet sahibi el kantar göz tartar, damak zevki gelişkin biriyse...

Geçen gün her yılbaşı arifesi yaptığım gibi Park Şamdan'a gittiğimde bir masada baş başa vermiş, davetleri dillere destan, beş arkadaşı görünce sormadan edemedim: ‘Tutun ki yılbaşı gecesi bir davet vereceksiniz’ dedim. ’Neler hazırlardınız?’

İşte söyledikleri, işte tarifleri.

BERRAK BARUT

Gülünce gözleriyle gülüyor.

Kayakta aldığı dereceleri yaptığı doktoradan daha önemli görüyor.

Dağlara tutkun olmasını anlayabiliyorum da kompleksli bir profesörün laflarıyla mesleğe küsmesini kavrayamıyorum.

Yapacak, inanıyorum.

İşte bizim için seçtikleri:

Karidesli kırlangıç balığı

Balkabağı çorbası

Şampanyalı sorbet

Kestane ve kuru üzümle doldurulmuş tarçınlı hindi

Ilık panatonne

Karidesli kırlangıç

1.5 kg karides ve yaklaşık 3 kg kırlangıç ayrı kaplarda haşlanır. Kılçıkları ve derisi ayıklanır. Karideslerin kabukları soyulur. Hepsi orta boy lokmalara ayrılır. Bıçak kullanmamak gerekir. Her ikisi henüz ılık iken aynı servis tabağına aktarılıp üzerilerine hazırlanan sos dökülür.

Sos: 6 limon ve 1 portakal suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, istenilen ölçülerde tuz, kara biber, kırmızı biber, beyaz biber ile çırpılır. Balığa karıştırılır. Buna ince kıyılmış 2 demet dereotu, 2 demet taze soğan, 2 kahve fincanı kapari eklenir. Servis yapılır.

LEYLA ATALIK

Ela'nın kardeşi. Kardeş demek yetmez; yüreği, gözbebeği.

Benim sevgili Asena'mın annesi. Uzun yıllar Amerika'da yaşadı, buraları hiç unutamadı.

Sofrasını bilirim: Onda çok yemek yedim. Büyük servis tabaklarında sunulan birbirinden lezzetli yemekler. Bol şarap, nefis konyak, isteyene grappa. Güler yüz ona aileden kalma.

İşte bizim için seçtikleri:

Terbiyeli kırlangıç balığı çorbası

Zeytinyağı ve sarmısakla marine edilmiş karides

İç pilavlı hindi yanında kuşkonmaz

Kestaneli mont -blanc.

Balık çorbası

1 kg. kırlangıç haşlanıp ayıklanır. Balığın kafası biraz daha kaynatılır, suyu saklanır.

Balık suyuna küp şeklinde doğranmış (davetli sayısına göre) kereviz, patates atılır haşlanmaya bırakılır. Robottan geçirilir. Bu suya haşlanmış balıklar eklenir.

Ayrı bir kapta 3 yumurta sarısı, 1-2 çorba kaşığı limon suyu ile karıştırılır ve çorbaya eklenir.

ELA KOŞAR

Daha önce de yazdım: İsmail Türsan'ın o müstesna babanın, üstüne gül koklanmayan kızı. Dün de öyleydi bugün de böyle : Göztepe yıldızı.

Konuklarını köşkte ata yadigarı gümüşlerle ağırlıyor. Mumlar, kristaller, saydam porselenler..

Ama en önemlisi; rikkat. Konukları müthiş bir zarafetle ağırlamak..

İşte bizim için seçtikleri:

Yemek öncesi kaz ciğerli tartinler

Varsa havyar.

Yılbaşı gecelerinin olmazsa olmazı şampanya.

Sonra,

Zeytinyağlı enginar

Kestaneli hindi ve iç pilav.

Roka-ıspanak-havuç karnabahar gibi kış sebzeleri ile hazırlanan kış salatası.

Çikolatalı muzlu graten.

Çikolatalı muzlu graten

1 paket pötibör bisküvi, 1 paket krem şanti, 1 su bardağı süt, 2 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı toz şeker, 200 gr.sütlü çikolata.

Bisküviler ve çikolatalar küçük parçalara ayrılır. Kremşanti sütle çırpılır.Yumurta sarıları toz şekerle çırpıldıktan sonra krem şantiye katılır. Küçük fırın kaplarına bisküviler eşit oranda paylaştırıldıktan sonra üzerlerine dilimlenmiş muzlar ve çikolata parçaları eklenir. Krema üzerlerini örtecek şekilde sürülür ve 180 derecelik fırında pişirilir. Ilık servis edilir.

ZERRİN BİLİMER

Padokların küskün kızı. Bir at düşleyin: Hem güçlü hem kırılgan. Soylu ve nadir. Tanıdığına yakın, yabancıya hırçın. İnsan zamanla sevdiğine dönüşür derler de inanmazdım: Zerrin'i tanıyınca inandım.

İşte bizim için seçtikleri:

Mayonezli levrek

Portakallı ördek

Bademli pilav

Karışık mevsim salatası

Cevizli kabak tatlısı.

Mayonezli balık

Balık limonlu tuzlu suda az haşlanır. Ayrı bir tencerede küp şeklinde kesilmiş 1-2 patates haşlanır. İnce kıyılan yeşil soğan, didiklenen balık ve patatesle karıştırılır. Bu karışıma gene ince kıyılmış maydanoz ve mayonez eklenir. Mayonez evde yapılabileceği gibi hazır da alınabilir.

NİLGÜN DERELİ

Paragon Seyahat Acentesi’nin sahibi. İşi başından aşkın. Ama davet denince akan sular duruyor, müthiş sofralar hazırlıyor.

Yılbaşı onun için geleneksel renkler ve süsler demek. Ve özenerek hazırlanan özel yemekler.

İşte bizim için seçtikleri:

Portakal soslu somon carpaccio

Ispanaklı ravioli

Domates sorbet

Hindi fırın

Kuru meyve ve kestaneli pilav

Tatlı frandol'u (çeşitli tatlılardan oluşan tatlı tabağı)

Karamelli cevizli badem ezmesi

Karamelli cevizli badem ezmesi

2 adet bütün cevizin arasına badem ezmesi konur. Cevizler hazırlanan karamelin içine batırılır. Kuruduktan sonra minik dantel kağıtlarda servis yapılır.


* * *

Dediğim gibi beş kadın, beş arkadaş, beş üslup.

Ortak noktalarına baktım.

Belli ki yılbaşı denince akla hindi geliyor. Bir de kestane. Bir de iç pilav.

Vazgeçilmezlerden biri de kırlangıç balığı.

Hemen herkes şarap olarak Kırmızı Özel Kav ya da Sarafin 2000 öneriyor.

Bir de verilen yemek tariflerine bakılarak karakter tahlili bile yapılabileceğini anladım.

İletmesi benden, denemesi ve çözmesi sizden.
Yazarın Tüm Yazıları