Tutuklu BDP’liler muamması

GEÇEN pazartesi günü başlayan KCK gözaltıları ve tutuklamalarıyla birlikte toplam kaç kişinin cezaevinde tutuklu olduğu sorusu yapılan çelişik açıklamalar ışığında tam bir belirsizliğe dönüşmüş bulunuyor.

Önceki gün yayımlanan “KCK Dalgalarının Envanteri” başlıklı yazımızda, BDP yöneticilerinin bu konudaki bir tahminini aktarmıştık.
BDP 3 BİN 895 TUTUKLU DİYOR
 BDP’nin hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, 24 Nisan 2009 tarihindeki ilk KCK dalgasından bugüne dek gelen bütün operasyonlar çerçevesinde tutuklanan ve halen cezaevinde bulunan vatandaşların sayısını “4 bin 500 ile 5 bin aralığı içinde tahmin ettiklerini” belirtmişti. Bu tutukluların büyük çoğunluğu BDP üyesi.
Meral Danış Beştaş, bu tahminin yayımlandığı perşembe günü basına yaptığı ikinci bir açıklamada ise 24 Nisan 2009’dan bu yana gözaltına alınanların sayısını 7 bin 748, tutukluların sayısını ise 3 bin 895 olarak verdi.
Beştaş tutuklu sayısına ilişkin iki açıklaması arasındaki farkı nasıl açıklıyor?
BDP yetkilisi, dünkü konuşmamızda “Biz, tahminimizde bir hata olduğu kanaatinde değiliz. Ancak örgütlerimizden gelen veriler üzerinden kesinlik içinde derleyebildiğimiz tutuklu sayısı 3 bin 895’tir. Bu isim vererek kanıtlayabileceğimiz bir sayıdır. Ama bu listenin eksik olduğundan şüphemiz yok. Gerçek sayı bunun çok üzerinde, tahmin ettiğimiz eşik içindedir” diye konuşuyor.
Burada ilginç olan nokta, BDP’nin son 6 aya ilişkin dökümü 4 bin 148 gözaltı ve bin 548 tutuklu olarak vermesidir. Bu rakamlar, seçim dönemine girilmesiyle birlikte BDP’lileri hedef alan operasyonlarda elle tutulur bir artışın ortaya çıktığına işaret ediyor.
HÜKÜMETE GÖRE 485
 Ancak hükümete bakarsanız, BDP’nin verdiği bu rakamlar “tamamen gerçek dışı”. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, dünkü açıklamasında “BDP ve uzantısı oluşumlar”ın açıklamalarının “kamuoyunda soru işareti uyandırmaya dönük olduğunu” vurgulayarak şöyle diyor:
“KCK operasyonlarında gerçek sayı, 2009’dan itibaren bugüne kadar, bu saat itibarıyla (dün öğleye doğru) tutukluluk sayısı 485’tir. 1 Eylül’den sonra başlamış olan operasyonlarda ise tutukluluk sayısı 277’dir.”
Eylül sonrasında tutuklanan 277 kişiyi toplam 485’ten düştüğümüzde 24 Nisan 2009’daki ilk KCK dalgasından 1 Eylül 2011 tarihine kadar geçen süre içindeki tutuklu sayısı 208 olarak çıkıyor.
Sonuçta Bakan Şahin’in toplam 485 tutuklu sayısı ile BDP’nin 3 bin 895 sayısı arasında tam 8 kat fark var.
Buna karşılık BDP yetkilisi Beştaş, Bakan’ın açıklaması için “Biz, verdiğimiz sayıyı kanıtlayabilecek durumdayız. Listeleri kendilerine gönderebiliriz” diye konuşuyor.
Sonuçta hükümet ile BDP’nin verdiği rakamlar arasında neredeyse bir uçurumun ortaya çıkmış olması, konunun kamuoyu açısından bir an önce netleştirilmesini zorunlu kılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları