Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

AKP'de sorun, giyilecek gömleği bulmak

AKP iktidarında gündeme, ekonomi başta olmak üzere birçok alanda gözlenen iyileşmeler değil; daha çok türban, YÖK, dinci terör, Kuran kursları tartışmaları damgasını vuruyor.

AKP yönetiminde bu tablonun farkında olan ve ‘‘neden’’ sorusuna yanıt arayanlar var.

Yanıt; ‘‘Çıkardığımız gömleğin ne olduğunu çok iyi biliyoruz; ama hangi gömleği giyeceğimize henüz tam olarak bilmiyoruz’’ diye bulunmuş gibi de.

İktidarın gündeme damgasını vuran dört konuyla ilgili gösterdiği gelgitler yukarıdaki tespite bağlanıyor.

Bu çerçevede bir yandan, ‘‘Türban konusunda beklentilerimizi karşılamasa da AB hedefi vazgeçilmez’’ denip, diğer yandan içeride alabildiğine bu tartışma içine gömülmek kafaları karıştırıyor.

YÖK tartışmasının erken yaratıldığı, Başbakan'dan habersiz Kuran kursları yönetmeliğinin değiştirilerek hata yapıldığı, dinci terörün yaşattığı vahşetin ‘‘radikal dinci kesimle araya duvar örme’’ fırsatına çevrilemediği görüşü yönetim kademesinde ciddi taraftar buluyor.

TÜRBAN DA, DİN EĞİTİMİ DE MASADA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarını hazırlayan iki ayrı ekip, dinci terör konusunda iki ayrı yaklaşım sergileyince, pek çok olayda olduğu gibi bu konuda da Erdoğan, geri adım atmak zorunda kaldı.

Erdoğan'ın içine düşürüldüğü bu çelişkili durumun gerekçesi de yine aynı nedene, yani giyilen gömleğin belirsizliğine bağlanıyor.

AKP'de bu gömlek tartışmasının derinlik kazanmakta olduğu gözleniyor.

Bu amaçla partide, türban ve din eğitimi konularını masaya yatırmak isteyen, ‘‘Türkiye'de din eğitimini ailede bile vermek mümkünken bu aşırı çaba ne?’’, ‘‘Bir kardeşim türbanlı, diğeri başı açıkken bir tarafı bu kadar öne çıkarmak doğru mu?’’ diye soranlar da, ‘‘İmam hatiplere verdiğimiz önemi diğer okullardan esirgiyoruz’’ yaklaşımını gösterenler de artıyor.

Bu konulardaki görüş belirten etkili isimler şimdilik, ‘‘yazılmamak’’ kaydı koyuyorlar; ancak öyle görünüyor ki bu tartışmaların gün yüzüne çıkması çok da zaman almayacak.

TAŞRADA KADIN HİÇ YOK

DSİ ve TMO'nun kadın mühendis, ekspertiz ve muhasebeci almama kararı ile ilgili pazartesi günkü yazımıza TMO'dan da yanıt geldi.

Genel Müdür Vekili Burhanettin Köroğlu da DSİ gibi kararın kadını korumaya yönelik olduğunu savunarak şu görüşleri dile getirdi:

‘‘Sınav taşra birimleri için açıldı. Alacağımız görevliler köylünün, işçinin arasında çalışacak, kamyonun üstüne çıkacak. Tabir caizse kötü işler bunlar. Bizim de eşimiz, kızımız var. Böylesi görevlerde çalışmasını istemeyiz. Zaten taşrada bayan personelimiz hemen hemen kalmadı; ama merkezde bayan çok.’’

TMO APK Daire Başkanı Şükrü Yıldız'ın yaklaşımı da farklı değildi.

Alınacak görevlilerin kamyoncularla muhatap olacağını, gece yarılarına kadar çalışacağını ifade eden Yıldız, ‘‘Bunlar 10-20 kişinin birlikte kaldığı yerlerde mi yatacak? Bu işler kesinlikle bayanların yapacağı işler değil. Zaten taşrada artık kadın kalmadı ki’’ dedi.

Devlet işçiye, köylüye, kamyoncuya ve kadına artık böyle mi bakıyor?
Yazarın Tüm Yazıları