Evliya Çelebi toplantısı bugün Dolmabahçe Sarayı’nda

GEZİ edebiyatının öncülerinden Evliya Çelebi için düzenlenen toplantı bugün, sabah 09.30’da İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştiriliyor.

Toplantı, Dil Bayramı’nın 79. yıldönümü töreninden sonra başlayacak.
Günümüzden dört yüzyıl önce doğan Evliya Çelebi, ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklerle, toplantılarla, sempozyumlarla anılıyor.
Evliya Çelebi’nin dört yüzüncü doğum günü olan 25 Mart 2011’de Topkapı Sarayı’nda Türk Dil Kurumu’nun düzenlediği törenle başlayan çalışmalar Dolmabahçe Sarayı’nda sürecek.
* * *
EVLİYA ÇELEBİ’nin tarihi kimliği üzerinde İlber Ortaylı konuşacak.
Konuşmacılar ve konuları şöyle sıralanıyor:
Evliya Çelebi ve Seyahatname’si üzerine yaptığı yetkin çalışmalarla tanınan Robert Dankoff “Evliya Çelebi, Seyahatname’nin otograf nüshasının neresinde?”, Ayasofya Müzesi Başkanı Halûk Dursun “Evliya Çelebi’nin gözünden Ayasofya’ya bakış”, Çelebi’nin Nil haritasını yayımlayan Nuran Tezcan “Seyahatname’de doğrular ve yanlışlar”, Hollanda’dan U. Blasing “Habu Laz uşaklari geliy: Evliya Çelebi’nin Lazlar ile ilgili bazı verileri”, Fransa’dan J.L. Bacque-Garammont “Evliya Çelebi’ye göre diğer ve diğerliğin bir görünümü: Kalmıklar”, Priscilla Mary Işın “Can boğazdan girer: Evliya Çelebi’de yemeğin manevi boyutu”, Marianna Yerasimos “Evliya Çelebi Seyahatname’sinde sayılarla yemek kültürü” gibi elliye yakın bildirinin sunulup tartışılacağı bilimsel toplantı üçüncü gün Bursa’da devam edecek.
* * *
ÇELEBİ’nin İstanbul dışında seyahate çıktığı ilk şehir olan Bursa’da 30 Eylül günü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açış konuşmasını yapacağı bir de açık oturum gerçekleştirilecek.
Türk Dil Kurumu ve TRT tarafından hazırlanan on bölümlük Evliya Çelebi belgeselinin tanıtımının da yer alacağı Bursa’daki toplantının ardından 30 Eylül günü Kütahya’da da bir toplantı düzenleniyor. Uluslararası bilimsel toplantı, Çelebi’nin “atalarımın şehri” diye adlandırdığı Kütahya’da sona erecek, ancak yıl sonuna kadar yurtiçinde ve yurtdışında Evliya Çelebi etkinliklerinin düzenlenmesine devam edilecek.
Seyit Ali Kahraman’ın hazırladığı Seyahatname Kılavuzu, Türk Dil Kurumu tarafından, Seyahatname’nin tam metin tıpkıbasımı da Türk Tarih Kurumu tarafından bu yıl sonunda yayımlanmış olacak.
* * *
TÜRK DİL KURUMU tarafından yayımlanan, Şükrü Halûk Akalın’ın Seyyâh - Âlem Evliya Çelebi kitabının Giriş’inde Çelebi ve Seyâhatname’si hakkında özet bilgiler verilmektedir.
“Bir gezgindir Evliya Çelebi... “Seyyâh-ı âlem”dir...
Yedi iklim, on sekiz padişahlık gezen; yetmiş yılı aşkın ömrünün elli bir yılını seyahatlerde, bir diyardan bir başka yere uzanan yollarda, farklı şehirlerde, değişik ülkelerde geçiren bir gezgindir Evliya Çelebi...
Seyahat ettiği coğrafyanın yüzölçümü yaklaşık yirmi beş milyon kilometrekaredir. Bugün bu coğrafyada otuz devlet kurulmuştur. Evliya Çelebi’nin gördüğü, gezdiği, geçtiği şehir sayısı iki yüz ellidir.(...)
Tarihçidir Evliya Çelebi; eserinde verdiği tarihi bilgilerle, anlattıklarıyla tarihçi kimliği karşımıza çıkar.
Dil bilimcidir Evliya Çelebi; gezdiği gördüğü yerlerde konuşulan dilleri; konuşma biçimleriyle, söz varlığıyla, nükteleriyle, şarkılarıyla aktarır.(...)
Sanatçıdır; resme, el sanatlarına, oymalara ilgi duymaktadır.
Şikemperesttir Evliya Çelebi... Ağzının tadını bilen, yemesini seven, yemeklere ilgi gösteren bir kişidir...”
* * *
ONUNLA gezmenin tadını çıkarın.
Yazarın Tüm Yazıları