47 milyar dolarlık fark düzeltildi

“47 MİLYAR dolar büyük para, bu neyin farkıydı da düzeltildi?” diye merak edenler için açıklayalım:

Haberin Devamı

Hazine ile Merkez Bankası’nın “kısa vadeli dış borç” açıklamaları arasındaki farktı.
FARK KALMADI
15 Ağustos 2011 tarihli “Hazine’ye göre 193, Merkez Bankası’na göre 146” başlıklı yazımızda, özel sektörün dış borç stokunu açıklayan iki kurumun verileri arasında, 47 milyar dolar fark olduğunu belirterek, Türkiye’nin “borçlu bazında” tüm döviz yükümlülüklerini kapsayan Hazine Müsteşarlığı verilerinin dikkate alınmasının, gerçekçi yorum yapılabilmesi açısından daha anlamlı olacağını vurgulamıştık.
Nitekim öyle de oldu.
Merkez Bankası yetkilileri, bu konuda son derece duyarlı davrandılar ve yazımız üzerine arayarak, bir çalışma başlatacaklarını ve kısa sürede sonuçlandırarak, gerekli açıklamayı yapacaklarını belirttiler.
Yaklaşık bir ay sonra da bir açıklama yaparak;
“Uluslararası Yatırım Pozisyonu ve Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri” adı altında; borçlu ve alacaklı bazında, döviz kompozisyonu ile kalan vadelere göre, yeni bir başlık oluşturulduğu ve ayrıntılı istatistiklerin, aylık dönemler halinde yayımlanacağı belirtildi.
19 Eylül 2011’de yayımlanan ve Hazine Müsteşarlığı’nın kısa vadeli dış borç stoku ile de uyumlu olan verilere göre, borçlu bazında özel sektör kısa vadeli dış borç stoku, 2010 ve 2011 yılları itibariyle tabloda gösterilmiştir.
1,5 YILDA YÜZDE 64 ARTIŞ
2011 yılının birinci çeyreği itibariyle, özel sektörün toplam dış borç stoku 193 milyar dolar. Bu borcun 70.6 milyar doları yani yüzde 37’si kısa vadeli borçlardan oluşuyor. Merkez Bankası verilerine göre 2011’in Temmuz ayı itibariyle, özel sektörün kısa vadeli dış borç tutarı 79.2 milyar dolara ulaştı. Başka bir anlatımla, Temmuz 2011’de 2011’in ilk çeyreğine göre yüzde 12, 2010 yılının ilk çeyreğine göre de yüzde 64 artmış durumda.
Borcun 50.3 milyar dolarlık kısmı özel bankalara, 27.3 milyar dolarlık kısmı da finansal olmayan özel kuruluşlara ait.
Görüldüğü gibi, özel sektörün kısa vadeli dış borcundaki artış ve dolardaki tırmanış, sadece Rahmi Koç’un değil, tüm iş adamlarının uykusunu kaçıracak düzeyde...

Haberin Devamı

47 milyar dolarlık fark düzeltildi

Yazarın Tüm Yazıları