Mesud Cemil’den saz eserleri

YENİ bir Mesud Cemil CD’si çıktı.1

Haberin Devamı

Mesud Cemil - Tanbur ve Viyolonsel Taksimleri / Saz Eserleri - 1 (1940-1955). Ankara ve İstanbul Radyosu plak kayıtları. Tek CD .
Türk müziğinin saygınlık kazanmasını sağlayan adlardan biri olan Mesud Cemil (1902-1963) radyoculuk tarihimizin gelişiminde de yer alır.
Daha önce de Mesut Cemil’in iki CD’lik bir albümü2 çıkmıştı.
Yeni albümün başında Dr. Mehmet Nazmi Özalp’ın Türk Musikisi Tarihi’nden (2. cilt) alınmış şu başlıklar altında verilen bilgiler yer alıyor: Hayatı, Musiki öğrenimi ve musikişinaslığı, İcracılığı, Türk musikisine hizmeti, Kişiliği.
Tanburi Cemil Bey’in oğlu olan Mesud Cemil’in başka kayıtlarının da hazırlanmasını bekliyorum.
Taksimler ve saz eserleri, Türk müziğinin bilinmesi ve dinlenmesi gereken türleridir. Bu kayıtlar bizim icracıları da tanımamızı, üslup farklarını öğrenmemizi mümkün kılacaktır.
Albümden yaşamını okuduğunuzda, yalnız gerçek bir müzik adamının yaşamını değil, bizim müzik tarihimizin de önemli dönemlerini öğreneceksiniz.
O yalnız Türk musikisini değil, halk musikisini de tanıttı.
* * *
ONUNLA birlikte çalıştığı için mutlu olduğunu hemen hemen her konuşmamızda dile getiren değerli müzik adamı Nevzad Atlığ’ın söyledikleri, bütün Türk müziği ile ilgilenenlerin, müzik tarihini yazanların bilmesi gereken niteliklerdir.
Atlığ’a göre, onun çalışmaları Türk müziğine 50 yıl daha hayatiyet kazandırmıştır. Onun verdiği bilgileri aktaracağım size.
Ahmet Hamdi Tanpınar da Türk müziğinin birçok şaheserinin adını ondan öğrendiklerini, onun sayesinde dinlediklerini belirtmiştir.
1938-1950 yılları arasındaki çalışmalarıyla Ankara Radyosu’nu bir okul seviyesine çıkardı.
Ünlü şefe göre, eski fasılları, müzikçileri, sesleri ve sazları bir arada dinlediğinizde onların bir uyuma kavuşamadıkları açıktır.
Mesud Cemil, koro anlayışını getirdi. Türkiye’de solo icrada Münir Nurettin Selçuk neyse, koroda da Mesud Cemil odur.
Ünison erkek korosuna sonradan kadınlar da eklenmiştir.
Bu kayıtlar arasında en tanınmış icralardan biri de, Ebûbekir Ağa’nın Mahur Beste’sidir:
“Bir âfet-i mehpeyker ile nüktelerim var
Fehmetmesi müşkil”
* * *
BU kayıtların da bir an önce çıkmasını bekliyorum. Çünkü koro tarihimiz için önemli belgelerdir.

Haberin Devamı

(1) Mesud Cemil, Tanbur ve Viyolonsel Taksimleri / Saz Eserleri - 1 (1940-1955), Ankara ve İstanbul Radyosu plak kayıtları, Türk Sanat Müziği, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu.
(2) Mesut Cemil (1902-1963), 2 CD, Tanbur ve Viyolonsel Taksimleri, Saz Eserleri, Koro Eserleri ve 1932 Şark Musikisi Kongresi Kayıtları, Kalan.

Yazarın Tüm Yazıları