Side Festivali 11 yaşında

CUMARTESİ akşamı Side’deydim. Side 11. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’ni izlemek ve dinlemek için.

O akşam Jazz Ist Quartet’i dinledim. Dörtlü; Halit Turgay (flüt), Ayça Kocatürk (piyano), Emir Özoğlu (bateri), Serhat Özkartal’dan (basgitar) oluşuyordu. Konser mekânı Apollon Tapınağı’ydı. Tarihi bir mekânda deniz kıyısında mehtaplı bir gecede müzik dinlemenin güzelliğini hayal gücünüze bırakıyorum.
* * *
BU festival Side Belediye Başkanı A. Kadir Uçar ile eski Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Remzi Buharalı’nın ortak başarısı. Her zaman yerel yönetimlere estetik sorumluluk yüklerim. Belediye hizmetlerinin yapılması olağandır ama orada yaşayanların sanat /images/100/0x0/55ead019f018fbb8f8985041gereksinimlerinin de karşılanması bence zorunlu hizmet listesi içinde yer almalıdır.
Konserleri, “Antik Tiyatro zedelenmesin” diye buraya almışlar. Festivalin çok büyük ve önemli bir özelliği var: Ücretsiz.
Side Belediye Başkanı A. Kadir Uçar, bunu yerinde bir anlayışla kültür-sanat hizmeti gördüğünden, isteyen hiçbir ücret ödemeden gelip dinleyebiliyor, seyredebiliyor. Doğru bir anlayış.
Yerli ya da yabancı bir turis tatile geliyor, program yapması mümkün değil ama bilet derdine düşmeden otelinde yemeğini yiyip canı isterse konsere gidiyor.
Cumartesi akşamı konserde 1200 kişi olduğunu söylediler. Mekânın dışında da pek çok kişi taşların üstünde oturup konseri dinledi. Side Festivali Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, umut veren açıklamalarda bulundu. Festival EFA Genel Kurulu’nda Avrupa Festivaller Birliği’ne üye oldu. Side Festivali bizim festivallerimiz içinde, orkestraya sahip olan ilk festival unvanını alacak. Side Festival Orkestrası’nın 40 üyesi yerli, 40 üyesi yabancı profesyonellerden oluşacak.
Orkestra şefliği için Grammy Ödüllü Polonyalı besteci ve orkestra şefi Krzysztof Penderecki ile görüşüyorlarmış. Bu orkestra gelecek yıl (2012) festivalin kapanış konserinin ardından uluslararası bir turne yapacak. Böyle bir orkestra kurulursa hiç kuşkusuz festival dışında da Side ve havalisinde konserler verecektir.
* * *
BÜYÜK şehirler dışında başarılı olan her festivali hepimizin desteklemesi lazım.
Yazarın Tüm Yazıları