Belediye ne diyor?

BEYOĞLU’nda kaldırılan masalar ve sokak müzikçileri konusunda, dün nesnel biçimde durumu yansıtmaya çalıştım.

Bugün belediyenin görüşünü, iddialarını yayımlıyorum.
Taraf olanlar da bu açıklamalar ışığında düşünüp bir karara varabilirler.
Daha sonra biz de dünya düzeyinde uygulamalardan örnekler vererek, çözüme yardımcı olacağız.
Belediyenin açıklamasında bence en önemli husus işgaliyenin ne olduğudur:
-  İşgaliye bir kira sözleşmesi değildir. Geçici kullanımı ifade eder. Belediyeye ait mekânların hak tesis etmeyecek şekilde ilgilisine geçici olarak kullandırılmasıdır. Ayrıca, işgaliyeler ilgilisine kullandırıldıktan sonra ücretlendirilirler. Geleceğe yönelik tahsilat yapılmaz. Beyoğlu belediyemiz, Beyoğlu’nun birçok sokağında ekonomik hayatı canlandırmak adına işletmelerimize işgaliyeyi isteyerek ve bilerek veregelmiştir.
-  Belediyemizin, sokaklarımızdaki ekonomik hayatı daha canlandırmak için işgaliye uygulaması yaptığı onlarca sokak bulunmaktadır. Asmalımescit, Cihangir, Şişhane, Galata, Kasımpaşa, Kızılay Meydanı gibi bölgeler bu uygulama sayesinde daha da güzelleşmiş ve gelişmiştir.
Beyoğlu Belediyesi’nin işgaliye uygulaması yaptığı Talimhane, Şişhane, Galata gibi pek çok noktada uygulama başarıyla devam etmektedir. Özellikle sigara yasağının başlamasından sonra işletmeler; sandalye ve masa izinlerini ihlal etmişlerdir.
-  Beyoğlu’nda, işgaliye nedeniyle ortaya çıkan kaosu gidermek için belediye zabıtamız ve ilgili birimlerimiz işletmecilerle sürekli iletişim geliştirmeye çalışmış, gerekli uyarılarını yapmaya, mağduriyet oluşturmamaya gayret etmişlerdir. Beyoğlu’nda oluşan sürdürülemez, taşınamaz durum hakkında 7 ayda belediyemize yapılan şikâyet sayısı 1066 adettir. Aynı dönemde sokaklara bırakılan çöplerle ilgili şikâyetin 868 olduğu dikkate alınırsa durumun vahameti anlaşılacaktır. Çünkü belediyelerin en çok şikâyet aldığı konu, sokaklara bırakılan çöplerdir.
-  Beyoğlu’ndaki yeme-içme eğlence mekânları; işgaliye ile varlıklarını devam ettirmeye çalışan işletmelerden ibaret değildir. 2004 yılında 800 olan yeme-içme eğlence işletmelerimizin sayısı; belediye uygulamalarımızın da katkısıyla 2011 yılında 3000’i bulmuştur. Bu işletmelerden 2250’sinin işgaliye ile yakından uzaktan ilgisi bulunmamaktadır.
* * *
YUKARIDA yazılanlar belediyenin görüşü.
Esnafla görüşmek istediklerini, yasal başvuru için haber gönderdiklerini, tebligatta bulunduklarını belirtiyorlar.
Ancak belli alışkanlıkların, uygulamaların birden kesilmesi elbette onların da ekonomik düzenini bozuyor.
Birçok kişi yıllardır süren uygulamanın birden sona ermesinden, uygulanış şeklinden ve en sonunda da işsiz kalmaktan yakınıyor.
Burada belli bir ölçü içinde serbest alan tayin edilmeli, o metrekare içinde de kaldırımlara müsaade edilmeli.
Ancak belediyeden gelen açıklamada verilen bilgi sadece kaldırılan masalarla ilgili, oysa bir de sokak müzikçileri meselesi var.
Sanırım o konuda da bir açıklama yapacaklar.
Yapmaları gerekiyor ki biz de bu konuda düşüncelerimizi yazabilelim.
* * *
İSTANBUL başka bir kent, ona yasal sınırlar içinde bazı ayrıcalıklar tanınmalı.
Yazarın Tüm Yazıları