Bir yasa çıktı ve Hazine’nin 7 milyar lira kaybı oldu

KAYIP şimdilik 7 milyar lira!..

Haberin Devamı

Gelecek yıl 8 milyar lirayı aşacak.
Aşağıda okuyacağınız yoksun kalınan kârı da göz önüne aldığımızda, tutar daha fazla oluyor.
OLAY NE?
Türk Telekom, her yıl gelirlerinin yüzde 15’ini “Hazine Payı” olarak devlete ödüyordu.
Aynı şekilde Turkcell, Vodafone ve Aveada, aynı oranda “Hazine Payı” ödüyorlardı.
Telekom’un Kasım 2005’te, yüzde 55’inin 6.5 milyar dolara 1.3’ü peşin 5 yıl vadeli olarak (kasadaki ve banka hesaplarındaki 2 milyar 283 milyon lirası da kuşkusuz Telekom’da bırakılarak) özelleştirilmesi öncesi, 16 Temmuz 2004 tarihinde bir yasa çıktı ve Türk Telekom’dan alınan yüzde 15 “Hazine Payı” kaldırıldı. Diğerlerininki (Turkcell, Vodafone, Avea) kaldırılmadı.
Telekom’un  2005-2011 geliri 48.5 milyar lira. 
48.5 milyar liranın yüzde 15’i 7.3 milyar lira ediyor.
Demek ki Telekom’dan alınan Hazine Payı kaldırılmasaydı, 2005’ten bu yana Hazine’nin kasasına yaklaşık 7 milyar lira para girecekti.
Hazine Payı Yasa gereği ödenmeyince, Telekom’un kârı da söz konusu dönemde yaklaşık 7 milyar lira fazla oldu.
İKİ FARKLI UYGULAMA
Telekom, gelirleri üzerinden yüzde 15 Hazine Payını ödemiyor. Nedenine gelince “Ödemeyeceğine dair” yasa var (5228 sayılı Yasa’nın Geçici İkinci maddesi). Yüzde bir “Evrensel Hizmet Fonu” ödüyor.
Turkcell, Vodafone ve Avea ise gelirleri üzerinden yüzde 15 Hazine Payı ödüyorlar. Hatta zarar etseler bile ödüyorlar. Nedenine gelince, ödeyeceklerine dair yasa var.
Geçen yıl, “Ulusal Bilişim Kurultayı”nda, benim de oturum başkanı olduğum “Telekomünikasyon Sektöründe Vergi Düzenlemeleri” konulu toplantıda konuşan Rekabet Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya; “Operatörler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini, farklı uygulamalar nedeniyle, rakiplerden birinin kayrılmış olacağını, bu uygulamanın da rekabetçi yapıyı bozduğunu ve doğru olmadığını” özellikle vurgulamıştı.
Olayın bu yönü de son derece önemli.
GELİRLER VE KÂRLAR
Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea’nın 2005-2011 dönemi gelirleri ve kazançları tabloda gösterilmiştir.
Telekom özelleştirilmeseydi, yukarıda belirtilen 7 milyar liraya ek olarak, aşağıdaki Telekom kârlarının önemli bir kısmı devletin kasasına girecekti. İkisinin toplamı da Telekom’un 2005’te özelleştirilmesinden elde edilen gelirden daha fazla olabilecekti.

Haberin Devamı

Bir yasa çıktı ve Hazine’nin 7 milyar lira kaybı oldu

 

Yazarın Tüm Yazıları