Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Merkez sağda olup bitenler

KÜRESEL terörün hedefleri arasına giren Türkiye'de başka konulara eğilmek çok da kolay değil.

Neyse ki, Allah'tan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, büyük bir başarıya imza atarak suçluları (!) ortaya çıkardılar...

Biz de gönül rahatlığı ile eski merkez sağda neler olduğuna bakma fırsatı bulduk!

Yerel seçimler öncesi hem DYP'de hem de ANAP'ta kaynamalar var.

DYP'nin iki numaralı ismi Mehmet Ali Bayar istifa ederken, ANAP'ın iki numaralı ismi Nesrin Nas istifayla yetinmeyip yönetime birlikte geldiği Genel Başkanı Ali Talip Özdemir'e yaklaşan kongrede rakip de oldu. ANAP'ta diğer genel başkan yardımcıları da çok hareketli; Ediz Hun ve Birkan Erdal istifa kervanına katılırken geri kalanların çoğu Nas'ın safında yer tuttu.

GENEL BAŞKANLAR SORUN GÖRMÜYOR

Her iki partideki gelişmeler genel başkanları pek de rahatsız etmiyor.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, partililerine, ‘‘Benden sonraki isim’’ diye takdim ettiği Bayar'ın istifasını, ‘‘Çözülecek bir konu; büyütmüyorum. Kendisiyle ilgili kanaatim de değişmiş değil. Bazen insanlar küçük olaylara büyük tepki gösterir. Kendisinden yararlanmaya devam edeceğiz’’ diye değerlendirdi.

Seçildikten bu yana 60 il dolaştığını, sokağa çıkan tek parti olarak vatandaşın aklında yer ettiklerini savunan Ağar, ‘‘Türkiye yağmur öncesi bulutları topluyor; ama yağmur büyük olacak’’ görüşünde. Ağar, illerde ANAP'tan yoğun katılım yaşandığını, merkezi toparlamakta başarılı olduklarını da sözlerine ekliyor.

ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir ise partisindeki gelişmeleri ANAP'ın hareketliliğine bağlıyor. Yerden jiletle kazıdıkları ANAP'ın bütün il kongrelerini tamamladığını belirten Özdemir, ‘‘Bu kolay değil. Bu da gösteriyor ki ANAP'a duyulan ihtiyaç dünden daha fazla. Ancak aşılması gereken bir süreç var. Özal da olsaydı, bu böyle olacaktı’’ değerlendirmesini yaptı.

MERKEZ SAĞ İHTİYACI YOK

İki partide karşı taraftan ise sesler farklı geliyor. Nesrin Nas, küresel bütünleşmeye uygun bir devrimin gerekliliğine işaret ederken Bayar'la genel başkan danışmanlığından istifa eden Lokman Kundakçı, DYP'nin beklenen değişimi hayata geçiremediğini aktardı. Nas, ANAP teşkilatının hızlı ayağa kalkabileceğini belirtirken, Kondakçı, DYP üst yönetiminin eskiliğinden dert yanıyor.

Kondakçı, ‘‘Oysa millet onları da tasfiye etti. Ama, onlar eskidiklerini kabul etmek yerine, ‘Partiye emeğimiz geçti' demeyi tercih ediyor’’ diye konuştu.

Her iki partide de genel başkanların çalışkanlığına, iyi niyetine vurgu yapılıyor; ama bir rüzgar yaratılamamasından yakınılıyor. ANAP’ın sıkıntıları daha büyük görünmekle birlikte yerel seçimlerin iki partide de yeni sorunlar yaratacağına ciddi vurgu yapılıyor. İstifaların ardında da ‘‘olası yerel seçim başarısızlığı’’ öngörüsü aranıyor. Bu noktada da ANAP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Gökbulut'un, genel başkanlarla çelişen şu tespiti dikkate değer geliyor:

‘‘Halk bugün merkez sağa ihtiyaç duymuyor. ‘Biz buradayız, gelin' demek yeterli değil. Talep olmalı. AKP ılımlı gidiyor ya da gerçek yüzünü göstermedi. Dış politika dışında da henüz yıpranma sürecine girmedi. Bizim için sorun burada ve bunun nasıl aşılacağında.’’
Yazarın Tüm Yazıları