Bombacılar Çabuk ve ElaltuntaÅŸ

Güncelleme Tarihi:

Bombacılar Çabuk ve Elaltuntaş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2003 12:25

İstanbul Valisi Muammer Güler, yapılan incelemeler sonrasında sinagoglardaki eylemleri Mesut Çabuk ve Gökhan Elaltuntaş'ın gerçekleştirdiğinin ortaya çıktığını açıkladı. Güler, bombalı saldırıların El Kaide eylemleriyle benzerlik taşıdığını belirtti. Saldırıların ardından gözaltına alınan 8 kişi ise DGM'ye sevk edildi.

Ä°stanbul Valisi Muammer Güler, ÅžiÅŸli Beth Ä°srael Sinagogu'na yönelik intihar saldırısını 1974 Bingöl doÄŸumlu Mesut Çabuk, BeyoÄŸlu Neve Åžalom Sinagogu'na yönelik intihar saldırısını da 1981 yine Bingöl doÄŸumlu Gökhan ElaltuntaÅŸ'ın gerçekleÅŸtirdiÄŸinin DNA testleriyle kesin olarak belirlendiÄŸini açıkladı.Â

Vali Güler, Ä°stanbul ValiliÄŸi'nde Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'la birlikte düzenlediÄŸi basın toplantısında, BeyoÄŸlu ve ÅžiÅŸli'de meydana gelen bombalı saldırılara iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.Â

Vali Güler, ''Olay mahallinde toplanan delillerin incelenmesi ve geriye doğru yapılan çok hızlı çalışmalar sonucunda, Şişli Beth İsrael Sinagogu'ndaki intihar eylemini gerçekleştiren kişinin 1974 Bingöl doğumlu Mesut Çabuk, Beyoğlu Neve Şalom Sinagogu'ndaki intihar saldırısını da 1981 yine Bingöl doğumlu Gökhan Elaltuntaş olduğu yapılan DNA testleriyle kesin olarak belirlenmiş bulunmaktadır'' dedi.

Vali Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eylemlerin hedefi, şekli ve gerçekleştiren kişilerin irtibatlarıgözönüne alındığında, dünyadaki El Kaide adına üstlenilen terör eylemleriyle paralellik gösterdiği değerlendirilmektedir.''

Olayı İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcığı'nın yürüttüğünü belirten Vali Güler, yayın yasağı dolayısıyla daha fazla ayarıntı veremeceğini bildirdi.

60 SAATTE ÇÖZÜLDÜ

Sinagoglara düzenlenen bombalı intihar saldırılarındaki sır yumağını 60 saatte çözen polis, büyük bir başarıya imza attı. Kanlı eylemde patlayıcı yüklü kamyonetleri kullananlar belirlendi: Mesut Çabuk ve Gökhan Elaltuntaş. İşbirlikçileri ise Azad Ekinci ve Feridun Uğurlu.

Bombalı iki araçtan birisini kullanan 23 yaşındaki Bingöl doğumlu Mesut Çabuk'un kimliği olay yerinde bulunan pasaporttan belirlendi. Bomba yüklü diğer kamyoneti de, yine Bingöl doğumlu Gökhan Elaltuntaş'ın kullandığı ortaya çıktı. Polis her iki olayda kullanılan kamyonetleri sahte kimlikle satın alan iki kişiyi de tespit etti.

Şişli'deki sinagog saldırısında havaya uçan kamyoneti temin eden Azad Ekinci ile Neve Şalom'da infilak eden kamyoneti sağlayan Feridun Uğurlu'nun kanlı eylemden 19 gün önce 28 Ekim'de Dubai'ye kaçtıkları öğrenildi.

8 KİŞİ DGM'YE SEVK EDİLDİ
   Â
Saldırının aydınlatılması amacıyla yürütülen çalışmalar sırasında Ä°stanbul Terörle Mücadele Åžube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Ahmet UÄŸurlu ve Metin Ekinci'nin de aralarında bulunduÄŸu 8 kiÅŸinin polisteki sorguları tamamlandı.Â

Neve Şalom Sinagogu'na yönelik bombalı saldırıda kullanılan 34 ZR 099 plakalı kamyonetin sahibi görünen Ahmet Uğurlu ile Beth İsrael Sinagogu'na yönelik saldırıda kullanılan 34 UHK 68 plakalı kamyonetin sahibi görünen Metin Ekinci ve diğer 6 kişi, emniyetten çıkartılarak İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na götürüldü.

DNA TESTÄ° YAPILDI

Yapılan DNA testi sonucu Neve Şalom Sinagogu'na düzenlenen saldırıda kamyoneti kullanan kişinin Gökhan Elaltuntaş olduğu belirlendi. Çabuk ve Elaltuntaş'ın kesin kimlik tespiti için aileleri İstanbul'a getirildi. Alınan kan örnekleri ile patlayan araçlardaki deri ve saç parçaları incelendi, DNA testi yapıldı.

28 EKÄ°M'DE DUBAÄ°'YE GÄ°TTÄ°LER

İntihar eylemcilerine kamyonetleri temin eden Feridun Uğurlu ile Azad Ekinci 28 Ekim 2003 tarihinde Dubai'ye hareket etti. İkiliden bir daha haber alınamadı.

BİNGÖL'DEN YAKIN ARKADAŞLAR

Mesut Çabuk'un kendisi gibi Bingöllü olan Azad Ekinci ile lise arkadaşı olduğu biliniyor. Ekinci ile intihar eylemcisi Gökhan Elaltuntaş'ın arkadaş olduğu belirtildi. Çabuk ve Ekinci'nin aynı dönemde İran'da kaldıkları saptandı.

İKİ KAMYONET DE PEŞİN PARAYLA SATIN ALINMIŞ

Beth İsrael Sinagogu önünde infilak eden 34 UHK 68 plakalı İsuzu kamyoneti Metin Ekinci kimlikli kişiye satan Maltepe'deki Kastamonu Otomotiv'in sahibi Ramazan Duran, ‘‘Hergün birçok araba sattığımız için o kamyoneti sattığımız kişiyi tam olarak hatırlamıyorum. Para peşin ödendi’’ dedi. Neve Şalom'un önünde patlayan 34 ZR 099 plakalı kamyonetin ise babası Ahmet Uğurlu'nun kimliğini kullanan Feridun Uğurlu tarafından yine peşin parayla alındığı bildirildi.

ELALTUNTAÅž KAMASUTRA OKUMUÅž

Ankara'da 6 ay önce bir kızla kendi aralarında nişan yapan ve imam nikahı kıydıran, 22 yaşındaki Neve Şalom bombacısı Gökhan Elaltuntaş'ın, bayramdan önce evlenmeye hazırlandığı ortaya çıktı. Gökhan'ın İstanbul'da ev tutup döşediğini söyleyen annesi Sakine Elaltuntaş, oğlunun böyle bir olaya karıştığına inanmadığını söyledi. Bingöl'deki evinde görüştüğümüz Elaltuntaş, ‘‘Evlenmeye hazırlanan biri böyle bir şey yapmaz. Oğlum karıncayı bile incitmezdi’’ dedi.

ÇOK OKUYAN BİRİYDİ

Arkadaşları, Gökhan Elaltuntaş'ın nişanlısıyla internette tanıştığını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen Bingöllü bir arkadaşı da, Gökhan Elaltuntaş'ın radikal eğilimleri olmadığını öne sürerek ‘‘Çok okuyan biriydi. Kısa bir süre önce bende Kamasutra kitabını gördü. İstedi, verdim. Onu da okuyup geri verdi’’ dedi.

Ä°NTERNET KAFE Ä°ÅžLETMÄ°Åž

Bingöl Lisesi'ni üç yıl önce bitiren ve geçtiğimiz yıl Açık Öğretim Fakültesi'ni kazanan Gökhan Altuntaş, beş kardeşten ikinci en büyük olanı. Bingöl'de beyaz eşya ticaretinden kafeterya işletmeciliğine kadar çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren geniş bir aileye mensup. Babası Şefik Elaltuntaş'ın nalbur dükkanı var. 2002 yılında, birlikte bir de internet kafe açmışlar.

DEPREMDEN SONRA TAÅžINDI

Gökhan Elaltuntaş,
Bingöl'de 1 Mayıs'ta meydana gelen depremden sonra İstanbul'a geldi. Ailesine, cep telefonu ve bilgisayar malzemesi satan bir dükkan açtığını söyledi. Gökhan'ın yakın arkadaş Adil Omaç, ‘‘Bu çocuk namazını kılan ancak aşırı eğilimleri olmayan bir çocuk. 2002'de internet kafeyi açtıktan sonra değişti. Modern İslamcı sakalı bıraktı. O kafede Metin ve Azat Ekinci ile çalışıyorlardı. Sakin bir insandı. Yüksek sesle bile tartışmazdı’’ dedi.

HİZBULLAHÇI AKRABALAR

Gökhan Elaltuntaş'
ın ailesinde Hizbullah'ın İlim kanadına mensup tetikçiler var. Amcasının oğlu Ramazan Elaltuntaş, 1991-94 yılları arasında Diyarbakır'da 60 kişinin öldürülmesi, çok sayıda işyerinin bombalanması eylemleri nedeniyle Diyarbakır 2 No'lu DGM'de tutuklu yargılanıyor. Bir diğer kuzeni Gıyasettin Elaltıntaş da Diyarbakır 3 No'lu DGM'de terör örgütü Hizbullah adına Bingöl ve Diyarbakır'da faaliyette bulunmak suçlamasıyla tutuklu olarak yargılanıyor.

Kamasutra Sevişme sanatı

NEVE Şalom bombacısı Gökhan Elaltuntaş'ın okuduğu son kitap olan Kamasutra, Uzakdoğulu filozof Vatsyayana tarafından iki bin yıl önce yazılan aşk kuralları kitabıdır. Sanskritçe olarak kaleme alınan kitap, Hint sevişme sanatını anlatır. Doğu uygarlıklarının cinsellik ve sevişmeyle ilgili en önemli yapıtlarından biri olan Kamasutra, erotik niteliğine rağmen, Hindistan dinsel edebiyatı içinde yer alır. Erotizm ve ve cinsel hazlar üzerine yazılmış klasik bir ders kitabı niteliğindeki kitap, sevişme tekniklerini, bir yemek kitabındaki tarifler gibi anlatır. 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!