Fatma Teyze’nin emekli kocası ve evi

FATMA Teyze ev hanımı, kocası da SSK’dan emekli.

İstanbul’da 110 m2 bir evleri var. Tapuda, yarısı kocasının yarısı da Fatma Teyze’nin adına kayıtlı.
Fatma Teyze ve ev hanımı olan bazı komşularının şöyle bir şikayeti var:
Eşi emekli, başka bir geliri olmayan ev hanımlarından 2011 yılı emlak vergisi isteniyormuş. Ayrıca, 2009 ve 2010 yılı vergilerini de cezalı olarak talep ediyorlarmış. “Acaba kanun mu değişti?” diye merak edip, telaşa kapılmışlar.
EŞİ EMEKLİ EV HANIMLARI
Son zamanlarda, eşi emekli ya da çalışan, çok sayıda ev hanımından bu yönde sorular geliyor. Bazı belediyeler, eşi emekli ev hanımlarına;
“Eşinin emekli aylığı geliri var. O halde senin de eşinden dolayı gelirin var. İndirimli (sıfır oranlı) emlak vergisinden, geliri olmayan ev hanımları yararlanabilir”
diyerek, emlak vergisi istiyorlarmış.
Belediyelerin bu yaklaşımı, son derece yanlış.
Maliye Bakanlığı, “hiçbir geliri olmayan” deyimi ile; ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri türde gelirlerin amaçlandığını, 38 No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliğinde (EVGT) açıkladı (Bkz. 31 Aralık 2003 tarihli, 3. Mükerrer Resmi Gazete, I/2. bölüm). Yürürlükteki mevzuata göre; 22 bin TL’yi aşmayan menkul sermaye iradı (faiz, repo vs. geliri) olanlar da 2011 yılında, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilecekler (Bkz. 44 No.lu EVGT).
DİĞER SORULAR
Okurlarımızdan gelen diğer sorulara ilişkin yanıtlar da aşağıdaki gibi.
1- Bizzat Oturma Koşulu Yok
İndirimli Emlak Vergisi oranının uygulanması için konutta bizzat oturma koşulu aranmıyor. Bu nedenle, konutunu kiraya verip, kirada oturan emekliler, ev hanımları ve işsizler de indirimli vergi oranından yararlanabilirler (38 No.lu EVGT 3/a).
2- Birden Fazla Konut
Birden fazla konutu olanların ya da birden fazla konutta hisseye sahip olanların, konutlarına indirimli vergi oranı uygulanmaz. Buna göre 1/2 hissesine sahip olduğu, iki konutu bulunanlar, her iki konut için Emlak Vergisi öderler (38 No.lu EVGT 3/c).
3- Gelir Getirmeyen Arsa ve Arazi
200 m2’yi aşmayan bir konutun yanı sıra, gelir getirmeyen arsa ve araziye sahip olunması, indirimli vergi oranından yararlanmaya engel değil (38 No.lu EVGT 3/f).
Emlak Vergisi uygulama esaslarını belirlemeye, Maliye Bakanlığı yetkili olduğu için Maliye’nin tebliğlerle yaptığı açıklamalara, belediyelerin uyması gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları