Feza Gürsey Enstitüsü'nden taşınma kararına tepki

Güncelleme Tarihi:

Feza Gürsey Enstitüsünden taşınma kararına tepki
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2011 16:40

Türkiye’nin tek teorik fizik ve matematik araştırma enstitüsü olan “Feza Gürsey Enstitüsü” (FGE), TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ve TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun kararıyla, Gebze yerleşkesindeki Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi (BİLGEM) ile birleştiriliyor.

Haberin Devamı

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesinde, Prof. Dr. Erdal İnönü öncülüğünde 1983 yılında kurulan Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü, 1997 yılından bu yana etkinliklerini “Feza Gürsey Enstitüsü” (FGE) adı altında, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Yerleşkesi’nde sürdürüyordu.TÜBİTAK'ın birleştirme kararının ardından Feza Gürsey Enstitüsü” (FGE) yönetimi yazılı bir açıklama yaptı.

Kararın Türk bilimine ağır bir darbe olarak nitelendiren yazılı açıklamada şu ifadelere yere verildi; 

"FGE, Türkiye biliminin, özellikle teorik fizik ve matematiğin en önemli kazanımlarından biridir. FGE'nin 1998 yılında 16 tam zamanlı ve 13 yarı zamanlı, toplam 29 araştırmacıdan oluşan bilimsel kadrosu, 2000’li yılların başından itibaren düzenli olarak azaltılarak, 2011 yılı itibariyle 4 araştırmacıya kadar indirildi. FGE, hızla azaltılan araştırmacı personeli sayısına rağmen, Kandilli'de benzersiz bilimsel çalışmalara imza atarak yaklaşık 350 makale üretti ve bu makaleler 2 bine yakın atıf aldı

Enstitü, 1997'de Kandilli'ye taşınmasından itibaren sayısız uluslararası toplantıya da ev sahipliği yaptı. Bu toplantılara dünyaca ünlü yüzlerce yerli ve yabancı bilim insanı katıldı. Binlerce yüksek lisans, doktora öğrencisi ve genç bilim insanı bu toplantılar sayesinde günümüzde aktif olarak çalışılan bilimsel problemlerle tanıştı ve bu problemler üzerine araştırmalar yapmaya başladı. Sadece 2010’da düzenlenen 24 toplantıya yaklaşık 1000 bilim insanı ve öğrenci katıldı. Diğer taraftan, bu yıl içinde Türkiye çapında düzenlenecek 35 matematik toplantısından 14’ünün FGE çatısı altında yapılması planlanıyordu.

Haberin Devamı

Enstitüye adını vermiş olan “Feza Gürsey” çağdaş Türk fiziğinin dünyaca tanınan belki de en  önemli ismidir. Yukarıda adı geçen bilimsel üretkenlik ve etkinlikler, enstitünün ve Türkiye biliminin uluslararası düzeyde tanınmasına katkıda bulunmakta ve Türkiye bilim camiası için Feza Gürsey’in adına yakışır bir şekilde önemli bir prestij kaynağı olmaya devam etmektedir. Bugün Gebze yerleşkesinde bulunan ve FGE'nin ana misyonu olan teorik fizik ve matematik çalışmalarıyla uzaktan yakından ilişkisi olmayan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi (BİLGEM) ile birleştirilmesi, FGE'nin kapatılması yönünde kararlılıkla atılmış, üzüntü verici bir adımdır."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!