Fenerbahçe'den 'yayın yasağı' talebi

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçeden yayın yasağı talebi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2011 17:32

Futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında Fenerbahçe Spor Kulübü, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak, yayın yasağı getirilmesini istedi.

Haberin Devamı

Fenerbahçe Spor Kulübü avukatları, nöbetçi İstanbul 11. Ağır Ceza  Mahkemesine 3 sayfalık bir dilekçe sundu.

Dilekçede, “CMK'nın 157. maddesinde düzenlenen 'soruşturmanın  gizliliği', Basın Kanunu'nun 3. maddesinde yer alan 'başkalarının şöhret ve  haklarının korunması', yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması  amacıyla, TCK'nın 288. maddesinde düzenlenen 'adil yargılamayı etkilemeye  teşebbüs eden' yayınların yasaklanmasını talep ederiz” denildi.

Fenerbahçe Spor Kulübü avukatlarınca,  futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında yayın yasağı kararı  verilmesi talebine ilişkin İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan  dilekçede, “Televizyonda ve basında yer alan haberler, spor kulübümüzü ve sayın  başkanımızı kamuoyu önünde savunmasız hale getirmektedir” denildi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen Fenerbahçe Spor Kulübü  avukatlarından Özge Tokarlı, İstanbul nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesine, Kulüp  Başkanı Aziz Yıldırım ve kulüp yöneticileri dahil birçok kişinin gözaltına  alındığı futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında yayın yasağı  konulması talebiyle 3 sayfalık bir dilekçe sundu.

Dilekçede, Fenerbahçe Spor Kulübü ile Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım ve bir  kısım yöneticilerle ilgili olarak televizyon kanallarında dün ve bugün  gazetelerde gerçeğe aykırı haberler yer aldığı belirtilerek, Kulüp Başkanı Aziz  Yıldırım ve kulüp üyelerinin haklarının korunması amacıyla, mahkemeye 'yayın  yasağı' konulması talebinde bulunulduğu ifade edildi.

“İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma  kapsamında Fenerbahçe Spor Kulübü, Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler  avukat Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve bir kısım kulüp çalışanları ile ilgili  gerçeğe aykırı, aslı olmayan yayınlar 3 Temmuz 2011 tarihinde televizyon  yayınlarıyla başlamış, bugün itibariyle basında yer almıştır” ifadesi kullanılan  dilekçede, bu yayınların soruşturmanın gizliliğini, adil yargılanma hakkını,  kulübün üstün menfaatlerini, kulüp başkanı, yöneticileri ve çalışanlarının adil  Türk yargısı önündeki konumlarını ağır derecede zedeleyici nitelikte olduğu öne  sürüldü.

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 157. Maddesine göre soruşturmanın  gizliliğinin esas olduğu aktarılan dilekçede, şu ifadeler yer aldı:

“Halen İstanbul Emniyet Müdürlüğünde soruşturma konusu olarak devam eden  olaylar, bu esasa tamamıyla bağlıdır. Başka bir deyişle CMK'nın 157. Maddesinde  düzenlenen soruşturmanın gizliliği esasına göre yayın konusu olayların hiç bir  zaman yayımlanmaması gerekir. Diğer bir açıdan kapsamını tam olarak bilmediğimiz  soruşturmada, cumhuriyet savcısının talebi ile özel yetkili ağır ceza  mahkemesince verilen gizlilik kararının olması muhtemeldir. Soruşturmanın  hazırlanması, devamı ve günümüzdeki sürdürülüş biçimi böyle bir gizlilik  kararının varlığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla gerek televizyon  kanallarında, gerekse gazetelerde yer alan haberler CMK'nın 157. Maddesine her  yönden aykırılık teşkil etmektedir.”

Dilekçe ekinde bir kısım televizyon yayınlarını içeren kliplerin ve  basında yer alan haber kupürlerinin de mahkemeye sunulduğu belirtilen dilekçede,  “Halen devam etmekte olan soruşturmanın numarası dahi ifadelerine başvurulan  şüpheliler ve müdafilerince bilinmezken, medyada bu denli detaylı ve yanıltıcı  haberlerin yer almasını anlayabilmek mümkün değildir. Televizyonda ve basında yer  alan haberler, spor kulübümüzü ve sayın başkanımızı kamuoyu önünde savunmasız  hale getirmektedir” denildi.

İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesinin, bu taleple ilgili kararını  yarın vermesi bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!