Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Savaş Harekát Merkezi de sivilleşti

MİLLİ Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği 2004 yılı bütçesinde yapılan yüzde 60'lık indirimi bu önemli kurumdaki sivilleşme çabalarının yeni bir uzantısı gibi görmek de mümkün.

Kesinti büyük ölçüde, Başbakanlık Savaş Harekát Markezi'nin yapımından kaynaklanıyor.

Son uyum yasası Genel Sekreterliğin Milli Güvenlik, Siyaset, Toplumla İlişkiler, Bilgi Toplama, Topyekun Savunma, Sivil Hizmetler başkanlıklarına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdı.

Bu durum, sayıları 400'ü bulan ve büyük çoğunluğu emekli subaylardan oluşan kadroda küçülmeye gidilmesi sonucunu doğuruyor.

Bütçeye bu tablonun yansımaları da söz konusu.

İnşaat işleri tamamlanmış, iç donanmın işlerinin ise sürdüğü SHM'nin ihale işlemleri, Milli Savunma Bakanlığı NATO ENF dairesince yapılıyor.

NATO ölçülerinde yapılan merkezin iç donanımı için bugüne kadar yaklaşık 30 trilyonluk ödenek ayrılmış ve daha önemli harcama da gerekiyor.

Tam bir uzay üssü görünümünde olan merkez, ABD Başkanlık Savaş Harekát Merkezi ile birlikte dünyanın en iyi iki merkezinden biri olarak görülüyor.

Yeraltındaki merkez, her türlü kriz durumunda Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a, Genelkurmay Başkanı'ndan ilgili bakan ve bürokrata kadar tüm görevlilerin mesaisine ve barınmasına uygun.

ARTIK BİR SİVİLE BAĞLI

İşte böylesine önemli merkezle ilgili harcamalar önceki yıllarda MGK Genel Sekreterliği bütçesinde yer alıyordu.

Bütçe önümüzdeki yıldan itibaren, başında İzmir eski Vali Yardımcısı Hasan İpek'in bulunduğu Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü bünyesine aktarıldı.

Böylece malın sahibi artık burası oldu.

Dolayısıyla tamamen sivilleşen merkez, kriz durumlarında yönetimin fiilen de sivillere geçmesine olanak veriyor.

Yapılan bu bağlantı, bir savaş durumunda; Genelkurmay Başkanlığı'ndaki merkeze duyulan gereksinimi de ikinci dereceye düşürüyor.

Başka bir ifadeyle, artık askeri bölgeler dışında ve sivillere bağlı bir savaş harekát merkezi de söz konusu oluyor.

Merkez bulunduğu yer bakımından da önemli bir noktada.

Çünkü, Başbakanlığa bağlı tüm birimlerin taşınacağı İkiz Kuleler'le MGK Genel Sekreterliği binasından merkeze tünel yoluyla geçiş mümkün.

MİLLİ SİYASET BELGESİ'NDE DÜZENLEME

Askerler sivillere tam donanımlı bilgisayar donanımı ve bağlantıları ile tıkır tıkır işleyecek bir merkez bırakıyor.

Bu noktadan sonra, sivillerin işleri aksatmadan sürdürmesi çok önemseniyor.

Merkezde görev yapacak kadroların kriz konusunda deneyimli, özellikle de evrak sirkülasyonu bilgisi ve hızlı karar verme yetisine sahip uzmanlardan oluşması şart görülüyor.

Merkezin yeni sivil yapısının etkinliği açısından üzerinde önemle durulan bir konu da, Milli Siyaset Belgesi'nde yeni duruma uygun düzenlemelerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği.

Çünkü belgeye göre; savaş, seferberlik, afet gibi kriz durumlarında koordinasyonu sağlayacak birim MGK Genel Sekreterliği.
Yazarın Tüm Yazıları