Boyner: İş dünyası hızlı müdahaleyi sevmiyor

Güncelleme Tarihi:

Boyner: İş dünyası hızlı müdahaleyi sevmiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2011 17:53

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, “Soğutma için kullanılan geleneksel yöntemler zaman zaman ıskalamaya da lüzumsuz bir daralmaya da yol açabilir. Ama şu anda aşırı bir ısınma varmış gibi de bir hareket yok. O şekilde önlemler de alınmıyor. O açıdan endişelenecek bir durum görmüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Bloomberg HT'ye konuk olan Boyner, seçim sonuçlarına ilişkin, temsil gücü açısından yüzde 95'in temsil edildiği bir parlamentonun oluşmasının önümüzdeki dönemde Türkiye'nin yapması gerekenler açısından çok sağlıklı olduğunu düşündüğünü, özellikle anayasa konusu çok gündemde olduğu için katılımcı ve uzlaşmanın olduğu bir anayasa yapmak için gerekli bir zemin bulunduğunu, Türkiye'nin bu fırsatı iyi kullanmasını dilediğini ifade etti.

“Sonuçlar sizin için sürpriz oldu mu?” sorusu üzerine seçim sonuçlarının çok büyük bir sürpriz olmadığını belirten Boyner, AK Parti'nin yaklaşık yüzde 50 oranında oy almasıyla ilgili, “Onların o beklentisini zaten biliyorduk. O bandın içinde bir rakamdı. Çok sürpriz olmadı” dedi. Boyner, Türkiye'nin 3 yönlü bir programı ele alması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Anayasanın demokratikleşme perspektifi içinde ele alınması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Boyner, “Zannediyorum Türkiye'de herkes bunun gerekliliğinin farkında. Tabii ki bir uzlaşma ortamına girilmesi önemli. Meclis'ten bunu çıkarabileceğiz diye ümit ediyorum, katılımın ve temsilin yüksek olmasından dolayı...” dedi.

AB ile Türkiye'nin ilişkilerinin tekrar kuvvetlendirilmesi, o sürecin tekrar bir enerjiye kavuşmasının ekonomik açıdan çok önemi bulunduğunu ifade eden Boyner, Türkiye'nin esas ihracat pazarı olan AB ile ilişkilerin geliştirilmesinin ekonomik anlamda büyük önem taşıdığını kaydetti. Boyner, “Demokratikleşme perspektifinde Türkiye'nin çoğulcu bir demokrasiye kavuşmasında AB'nin temsil ettiği değerlerin ve o sürecin bizim en önemli referans noktası olması önemli diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

AB konusunda TÜSİAD'ın katkısına ilişkin Boyner, TÜSİAD olarak her zaman AB'nin öneminin altını çizdiklerini ifade ederek, “Süreç yavaşlasa bile ekonomik entegrasyon devam ediyor. AB'nin Türkiye'ye çok ihtiyacı var. Siyasi anlamda entegrasyonda bir yavaşlama olsa bile artık Türkiye'nin AB için önemi herkes tarafından teslim edilen bir gerçek. O açıdan da bizlerin, iş dünyasının ve TÜSİAD gibi örgütlerin burada hükümete ve bu helalleşmeye destek olması gerektiğini düşünüyorum. İletişim anlamındaki faaliyetlerimize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ümit Boyner, yeni dönemde hükümetle ilişkilerinin nasıl olacağına ilişkin bir soru üzerine, şunarı söyledi:

“Bizim duruşumuz her zaman ilkeler üzerinedir. TÜSİAD'ın, kendine çizdiği çerçevede, Türkiye'nin önemli konularında ilkeleri var. Bunları tabii ki geliştiririz, üzerlerinde çalışırız. Hep ilkeler üzerinde konuşuruz. Biz hükümetlere karşı veya yanında, kategorik bir duruşumuz hiçbir zaman olamaz. O ilkeler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

EKONOMİYİ SOĞUTMA AMAÇLI ÖNLEMLER

TÜSİAD Başkanı Boyner, ekonomide alınan önlemleri ise şöyle değerlendirdi:

“Bu konjonktür, enteresan bir konjonktür. Çünkü ısınmayı gerektiren geleneksel koşullar yok. Türkiye sıkı para politikasına devam ediyor. Mali politikalarda bir gevşeme yok. Normalde ısınma, gevşek para ve mali politikalarının olduğu dönemlerde olan bir şey. Diğer taraftan özellikle gelişmiş ülkelerdeki parasal genişlemenin devam edeceğini de bekliyoruz. Bu fon akımı Türkiye'yi çok ciddi şekilde etkiliyor. Munzam karşılıklardaki artış veya tüketici kredileri karşılıklarında yapılan düzenlemeler şöyle bir kabulle yapılıyor; bu fon akışı kredi arzını artırıyor, kredi arzı arttıkça iç talep artıyor ve borçlanma da artıyor. Geldiğimiz noktada bunun kabul edilebilir bir önlem olduğunu düşünüyorum. Ama etkisini ilerideki günlerde göreceğiz. Açıkçası piyasaya hızlı müdahaleleri iş dünyası olarak çok sevmiyoruz. Piyasaların kendi içinde rasyonel risk yönetimlerini yapabildiğine inanıyoruz. Bu enteresan bir dönem.”
BDDK ve Merkez Bankasının böyle bir karar aldıysa bunu mutlaka izlemeleri gerektiğini vurgulayan Boyner, “Soğutma için kullanılan geleneksel yöntemler zaman zaman ıskalamaya da lüzumsuz bir daralmaya da yol açabilir. Ama şu anda aşırı bir ısınma varmış gibi de bir hareket yok. O şekilde önlemler de alınmıyor. O açıdan ben endişelenecek bir durum görmüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Boyner, “Kredi freni yatırımları etkilemez mi?” sorusuna, “Bir noktada etkileyebilir. Talebi nasıl etkileyeceğine bağlı” karşılığını verdi.

YUMUŞAK İNİŞ MÜMKÜN

Türkiye'de ithalatın niye ve nerelerde arttığını çok ciddi şekilde incelemeleri gerektiğini, Türkiye'nin içeride ürettiği katma değeri artırmasının büyük önem taşıdığını ve ticaret fazlasına geçmesi gerektiğini ifade eden Boyner, “Yumuşak iniş mümkün mü?” sorusu üzerine de, kura bakıldığına piyasanın yavaş yavaş kendini düzenlediğini, yumuşak inişin mümkün olduğunu söyledi.

Diğer bölgelerden farklı olarak Güneydoğu'da güvenlik ve barış konusunun yatırım ortamı için çok önemli olduğunu vurgulayan Boyner, bakanlık sayısının azaltılması ve bakan yardımcılarının atanmasıyla ilgili de bürokrasiyi nispeten azaltan bir yapıya geçilmeye çalışıldığını, bunun kararların hızlı alınması açısından önem taşıdığını, bakan yardımcılarının sektörden gelmesinin güzel bir öneri olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ümit Boyner, “Anayasa konusunda yeni önermeyi düşündüğünüz fikirleriniz var mı?” sorusu üzerine, anayasa konusunda konuşmaktan, çalışma yapmaktan hiçbir zaman çekinmediklerini, bu dönemde şu ana kadar yaptıkları hem metin çalışmaları hem de son yaptıkları ve farklı görüşlerin bir araya geldiği bir çalışma bulunduğunu ifade ederek, “Bir metin önerisi vermek konusunda artık bizden çok siyasilerin inisiyatif alması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!