Piyasalarda satış hızlandı, dolar yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda satış hızlandı, dolar yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2011 16:58

Yunanistan'da yaşanan borç krizin kısmen giderilmesine rağmen yukarı doğru güçlü hareket edemeyen piyasada satışlar, JP Morgan'ın Türkiye için tavsiyesini aşağı çekmesiyle hızlandı.

Haberin Devamı

İkinci yarıda bir süre sıkışık seyir izleyen İMKB 100 Endeksi, artan satış baskısı sonrasında yüzde 1.3'lük gerilemeyle günü 61,217 seviyesinden kapattı.

Kur tarafında ise gün içinde düne göre hafif ekside seyreden euro/dolar, akşam saatletinde 1.4420'li seviyelere çıkarak yüzde 0.1 değer kazandı. İçeride ise euro/TL yüzde 0.5'lik primle 2.32'nin, dolar/TL yüzde 0.2 yükselişle 1.61'in üstünde bulunuyor.

İkinci seansta JP Morgan'ın Türkiye için tavsiyesini 'Ağırlığını Azalt'a indirmesi haberi satışların artmasında etkili olduğu belirtiliyor.

Yunanistan'da hükümetin güven oyu almasına rağmen, Avrupa borsalarının hafif ekside olmasının da İMKB'nin zayıf seyrinde etkili olan diğer unsur olduğu ifade ediliyor.

Analistler, Yunanistan'da hükümetin güven oyu almasının beklenen bir gelişme olması ve önceden fiyatlanması nedeniyle olumlu bir yansıma yaratmadığı,bununla birlikte kemer sıkma önlemlerinin meclisten geçirilip geçirilmeyeceği ve Yunanistan'ın temerrüde düşmesi durumunda, Avrupa'nın İspanya gibi daha büyük ekonomilerde problemleri tetikleyebileceği endişelerinin yurtdışı ile birlikte yurtiçinde de etkili olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Haberin Devamı

Oyak Yatırım Menkul Değerler Müdür Yardımcısı Alper Erginol yaptığı değerlendirmede, dün piyasaların Yunanistan'a yönelik beklentileri satın aldığını hatırlattı ve Yunanistan'da güven oyu sonucunun önceden tahmin edildiğini, bukonuda bir sürpriz beklenmediği için beklentilerin fiyatlandığını söyledi.

Yurtdışında ise ABD Merkez Bankası (FED) kararı öncesinde piyasalarda bekleyiş havasının hakim olduğu görülüyor. Ekonomik verilerin yavaşlama sinyalleri verdiği ABD'de FED Başkanı Ben Bernanke'nin piyasaları yapacağı açıklamalar önemli bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!