Suriye'den Türkiye'ye yanıt

Güncelleme Tarihi:

Suriyeden Türkiyeye yanıt
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2011 13:08

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Beşar Esad'ın önceki gün yaptığı konuşmayı yetersiz bulan Türkiye'nin bu görüşünü tekrar gözden geçirmesini istedi.

Haberin Devamı

Reuters'ın haberine göre, Şam'da düzenlenen bir basın toplantında konuşan Muallim, Suriye'nin Türkiye'yle "en iyi ilişkiler" içinde olmak istediğini ifade etti.

 

"Türkiye ile 850 kilometreden daha uzun sınırımız var. Türkiye bizden etkilenir, biz Türkiye'den etkileniriz. Biz Türkleri, dost ve komşu biliyoruz. Dost da zor zamanda lazım, ama bakış açılarını gözden geçirmelerini istiyoruz" dedi.

 

Muallim ayrıca, Türk yetkililerinden, Hatay'daki Suriyelilerin dönüşü ile ilgili kendilerine yardımcı olmalarını istediklerini ifade etti.

 

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin, "Suriye'de reform yapılması" yönündeki çağrılarına ilişkin Muallim, "Kimseden ders almıyoruz. Reformlar gerçekleştiği zaman demokrasi konusunda başkalarına ders vereceğiz. Suriye kervanı yürüyor" değerlendirmesini yaptı.

 

Haberin Devamı

"ASKERİ MÜDAHALE OLMAZ"

 

Muallim, ülkesinin sınırları içerisinde uçuşa yasak bölge oluşturulacağına ve Suriye'ye dışarıdan askeri müdahale yapılacağına inanmadığını sözlerine ekledi.

 

Muallim, "Deneyimlerime dayanarak söylüyorum, uçuşa yasak bölge ve askeri müdahale söz konusu değil, (Suriye'de) bunu karşılayacak petrol yok ve hiçbir şey bedava değil" diye konuştu.

 

TÜRKİYE TATMİN OLMAMIŞTI

 

Esad'ın geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı konuşma ve açıkladığı reform paketini değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye liderinin vaatleri için "Yetmez ama evet" ifadesini kullanmıştı. Gül, "Esad'ın 'Her şey değişti, çok partili sisteme geçiyoruz, Suriye halkının iradesi neyse herşey o şekilde düzenlenecektir ve bu geçişi ben yapacağım' diye net ve kesin söylemesi lazım” demişti.

 

Haberin Devamı

"HÜKÜMET MEZHEP ÇATIŞMASININ TARAFI OLMAMALI"

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın, Esad’ın kamuoyuna yaptığı konuşmanın ardından yaptıkları görüşmede ise BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Libya için aldığı uçuşa yasak bölge oluşturulması kararının bir benzerinin Suriye için de gündeme gelebileceğini konuştukları bildirilmişti.

 

Erdoğan'ın görüşmede ayrıca, Esad'ın konuşması için, “Bazı olumlu ifadeler içeriyor, ama bizi tam tatmin etti diyemem. Siyasi partiler yasağının kaldırılmasına, Anayasa’da kısa sürede ciddi reformlara gidilmesinin derhal hayata geçirileceğine girmedi. Ülkede kan dökülmesinin durması lazım. Bizim Suriye ile ailevi bağlarımız var. Şiddet bize menfi şekilde yansıyor" yorumunda bulunduğu belirtilmişti.

 

Haberin Devamı

MUALLİM: HARİTADA AVRUPA'NIN VARLIĞINI UNUTACAĞIZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!