Aspendos Festivali’nin yıldızı: Viyana Filarmoni Orkestrası

18. Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 9 Temmuz 2011 akşamı Georges Bizet’nin Carmen operasıyla başladı, 2 Temmuz 2011 saat 21.00’de Puccini’nin Tosca operasıyla bu yılı kapatacak.

Devlet Operası ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği festival, bizim tatile giden insanlarımız kadar yabancıların da ilgisini çekiyor.
Eğer bir oran söz konusu olursa gelenlerin yüzde seksenini yabancılar oluşturuyor.
Yaz mevsimi turistler de, bu ülkede yaşayan insanlar da, güneş ve denizle yetinmiyorlar artık. Gittikleri yerde müzik hatta müze de arıyorlar.
Ben antik yerlerde konser yapılmasının, opera ve bale festivalleri düzenlenmesinin, ayrı bir etkileyiciliği olduğunu her zaman yazarım. Hele yaz günlerinin değerlendirilmesi, sanatla bezenmesi açısından ayrı bir önemi olduğunu tekrar belirtmeye gerek var mı?
Birçok kurum ve kuruluşun, Türkiye’nin turistik ve antik yerlerinde, mekânlarında bu tür festivaller düzenlemesi, yalnız Türkiye’de yaşayanlar için değil, yabancılar için de gereklidir.
İzmir’de Efes’te yapılan festivalin de bu açıdan desteklenmesi gerekir.
* * *
BU yılki festivalin iki büyük olayı var.
Biri Zubin Mehta yönetiminde Viyana Filarmoni Orkestrası’nın konseri.
Solist; Daniel Barenboim.
Orkestra, Stravinski’nin Symphony in three movements’ını, Richard Strauss’un Don Kişot adlı bestelerini seslendirecek.
Beethoven’ın 3 numaralı piyano konçertosu’nda da Daniel Barenboim’e eşlik edecek.
Büyük bir orkestranın Aspendos’ta çalmasının, dünya için de ayrı bir yeri olduğu kanısındayım.
Diğeri de Çaykovski’nin Kuğu Gölü balesi. Bu konserin de büyük kadrosuyla, yepyeni bir prodüksiyon olma özelliğiyle ilgi çekeceği rahatça söylenebilir.
Türkiye’de altı şehirde bulunan Devlet Opera ve Balesi müdürlükleri sanatçılarının bir araya gelmesiyle sahnelenecek esere İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik edecek.
* * *
LUIGI CHERUBİNİ’nin Medea operası da Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi.
İzmir Devlet Opera ve Balesi, Verdi’nin Otello operasını sunacak.
Beyhan Murphy’nin koreografisi, Mercan Dede’nin müzikleriyle Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın hayatını Barbaros balesinde izleyebilirsiniz.
Ankara Devlet Opera ve Balesi, Mozart’ın Saraydan Kız Kaçırma operası ile opera severlerin ilgisini kazanacak.
* * *
TATİLİNİ orada geçirenler ya da geçirecek olanlar, festival programını ajandalarına kaydetsinler. Hiç kuşkusuz ben birçok yerden bu festivale gelecek kişiler olduğu kanısındayım.
Yazarın Tüm Yazıları