Türkiye’de Galataport ve Tüpraş’la tanınan İsrailli Ofer ölü bulundu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de Galataport ve Tüpraş’la tanınan İsrailli Ofer ölü bulundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2011 00:00

Türkiye’de Galataport ihalesi, Tüpraş’tan hisse alımı ve Kuşadası Limanı’ndaki ortaklığıyla tanınan İsrailli işadamı Sami Ofer, dün evinde ölü bulundu. 89 yaşında vefat eden İsrail’in en zengin işadamı Ofer, 10.3 milyar dolarlık servetiyle Forbes’un milyarderler listesinde 79’uncu sırada bulunuyordu

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de Galataport ihalesi, Tüpraş’tan hisse alımı ve Kuşadası Limanı’ndaki ortaklığıyla öne çıkan İsrailli işadamı Sami Ofer, dün Tel Aviv’deki evinde ölü bulundu. İsrail’in en zengin işadamı olan 89 yaşındaki Ofer, 10.3 milyar dolarlık servetiyle Forbes’un milyarderler listesinde 79’uncu sırada yer alıyordu. Ofer’in ölüm nedeninin uzun süredir devam eden hastalığı olduğu açıklandı.
3 ihale de iptal oldu
Başta gemi taşımacılığı, bankacılık, inşaat ve emlak sektörlerinde faaliyet gösteren Ofer Grubu, Türkiye’de Galataport ihalesi ve Tüpraş’taki hisse alımıyla tanınıyor. 2005 yılında Mehmet Kutman-Sami Ofer ikilisi Galataport ihalesini 3.5 milyar Euro kazanmıştı. Ancak Danıştay’ın imar planına ilişkin kararı sonrasında ihale iptal olmuştu. Ofer’ler aynı yıl Tüpraş’ın yüzde 14.76’sının satışında tartışma yaratmıştı. Dönemin CHP Lideri Deniz Baykal’ın Meclis’teki bütçe görüşmelerine de taşıdığı satış kamuoyunda çok konuşulmuştu. Ankara 12. İdare Mahkemesi, Tüpraş’ın yüzde 14.76’lık hissesinin Ofer’e satışını iptal etti. Ofer Grubu, Kuşadası Limanı ihalesini kazanmış, o ihale de iptal olmuştu.
İran’a gemi satan İsrailli
Ofer adı son dönemde İsrail’de büyük bir skandalın da merkezinde yer aldı. ‘Yahudi bir işadamının İsrail’in can düşmanı İran’la ticaret yapması’ diye özetlenen skandal, geçen ay ABD’nin Ofer şirketlerini, İran’a uyguladığı ambargoyu deldiği gerekçesiyle kara listeye almasıyla patladı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’a yaptırımları delen 7 şirketle birlikte Ofer’in de adını söyleyince İsrail’de büyük şaşkınlık yaşandı. ABD, Ofer’in Singapur merkezli yan şirketlerinden Pasific Tanker aracılığıyla İran’a geçen yıl eylül ayında 8.6 milyon dolara tanker gemi sattığını belirtti. Ofer ailesi satışı doğruladı ancak ‘farkında olmadan yapılan bir ticari işlem’ açıklamasını yaptı ve şirket için 8.5 milyon dolarlık bir satışın çok küçük olduğunu belirtti. İsrail meclisi Knesset ve medya skandalı yoğun bir şekilde tartıştı. İsaril’in İran’a yaptırımları artırılmasını talep ettiği bir sırada İsrailli bir aşadamının Amerikan ambargosunu İran lehine delmesinin büyük bir çelişki olduğu vurgulandı. Kimi yetkililer Ofer ailesinin devletle ilişkileri olduğuna dikkat çekerek, olayı İsrail gizli servisi Mossad operasyonuna bağladı. Ancak Mossad iddiaları yalanladı.
Farklı sektörlerde başarılı
Dünyanın bir çok yerinde farklı sektörlerde şirketleri bulunan Sami Ofer’in bazı şirketleri şöyle:
 Zodyak Denizcilik Acentaları Ltd.
 40 gemiye sahip Pacific Tanker
 ZIM ve Karayipler Gemi Turları şirketleri.
 İsrail Kimyacılık.
 Hayfa’daki Petrol Rafinerileri işletmesi (BAZAN)
 Mizrahi-Tefahot Bankası.
 Tower Yarıiletkenler Ltd.

Haberin Devamı

İlkokul diplomasıyla dünyanın en zenginleri arasına girdi

Haberin Devamı

22 Ekim 1922’de  Romanya’da doğan Sami Ofer, 1924’te İngiliz mandası Hayfa’ya yerleşti
10.3 milyar dolarlık servetle  dünyanın 79’uncu zengini oldu.
İlkokul diplomalılıydı ve  28 yaşında ilk gemisini aldı.
2’nci Dünya Savaşı’n İngiliz Kraliyet Donanması’na yazılan Sami Ofer, 1948’deki Arap-İsrail savaşı sırasında da İsrail deniz birliklerinde görev aldı.
Hayırseverliğiyle ve sanatsever olarak da ünlenmişti.

Büyük siyah çerçeveli gözlükleriyle meşhur oldu

KARDEŞİ Yehuda’yla (Yuli) kurduğu Ofer Grup, uluslararası ticarette Ofer ailesi diye tanınıyor. Deniz taşımacılığından, kimyaya, enerjiden, gayrimenkule kadar bir çok şirkete sahip Sami Ofer, genç yaştan itibaren kullandığı büyük siyah çerçeveli gözlükleriyle dikkat topladı. Ofer’in gözlükleri medyada ve moda dünyasında güç ve paranın simgesi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!